Zwangerschapsyoga: hoe bevalt dat?

Je soepel in allerlei houdingen bewegen met een enorme toeter tussen je neus en je knieën.. Zwangerschap en yoga klinkt als een behoorlijk ongemakkelijke combinatie. Toch is yoga ook heel geschikt als zwangerschapscursus. Ik vroeg daarom een ervaringsdeskundige naar haar ervaring met zwangerschapsyoga. En kreeg speciaal voor jou nog een aantal oefeningen mee voor thuis.

Mijn vriendinnetje Emy had er nooit aan gedacht: yoga tijdens haar zwangerschap. Ze kwam het toevallig tegen toen ze aan het zoeken was naar een cursus ter voorbereiding op haar bevalling. Zwemmen en fitness vielen af en toen bleef yoga over. Ze begon zonder verwachtingen. Het leek vooral ontspannend en verstevigend voor haar pijnlijke rug.

Zwangerschapsyoga helpt!

Inmiddels, vijf lessen bij Lotus yogacenter in Hilversum later, is Emy enthousiast. Zo’n baby in je buik vergt nogal wat van je lichaam. Doordat je buik groeit, verplaatst je zwaartepunt naar voren en komt er steeds meer druk op je banden te staan. Die banden lopen naar je ruggengraat, waardoor de spanning in je rug (en schouders) opbouwt. Een van de eerste dingen die je tijdens de cursus dan ook (af)leert is om niet met je buik naar voren te lopen, maar rechtop. Emy voelt zich na de les telkens weer een stuk beter en wanneer ze tussentijds last krijgt weet ze wat ze moet doen: op haar matje liggen en oefeningen doen.

Voorbereiding op de bevalling

Door de yoga-oefeningen en meditatie versterk en versoepel je je lichaam en bereid je je voor op de bevalling. Bovendien leer je in zo’n les veel meer. Je leert er verschillende ademhalingstechnieken die je in de verschillende fases van het zwanger zijn en tijdens de bevalling helpen ontspannen. Daarnaast krijg je tips over je houding in het algemeen, het opvangen van weeën, waar je op moet letten bij het persen én hoe je je huidige kwaaltjes te lijf kunt gaan.
De concentratie- en visualisatieoefeningen helpen je bewuster te worden van je lijf. Ze geven je handvatten om rustig in jezelf te keren, zodat je niet in paniek raakt maar leert vertrouwen op de natuur en op je eigen lichaam. Daarnaast biedt zwangerschapsyoga ook de mogelijkheid voor partnerlessen.

Do try this at home: handige oefeningen

De zwangerschapsyogaoefeningen zijn specifiek gericht op je aankomende bevalling, maar ook op zaken waar je tijdens je zwangerschap tegenaan loopt. Veel oefeningen zijn bedoeld om de rug en bekkenbodemspieren bewust te versterken. Daarbij wordt rekening gehouden hoe ver je in je zwangerschap zit; bepaalde oefeningen mogen naar verloop van tijd namelijk niet meer.

Kat/koe

De kat/koe-oefening is fijn om je dag mee te beginnen, maar kan ook ’s avonds helpen de spanning in je nek, schouders en rug los te laten. De oefening versoepelt je stijfheid en maakt je lichaam als het ware (weer) wakker.

zwangerschapsyoga kat/koe yogaoefening

Schouderstretch

Deze oefening is prettig om je vastzittende schouders te stretchen.
 zwangerschapsyoga yogaoefening schouderstretch

Liggende vlinder

De liggende vlinder helpt je adem op je bekkenbodem te richten en zorgt voor meer ademruimte. Daarnaast werkt de oefening ontspannend.
 zwangerschapsyoga liggendevlinder yogaoefening

 

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!