Yogales bij Sivananda in Zuid-India

Een van de meest gerenommeerde yogascholen ter wereld is die van Sivananda Yoga Vedanta, met negen ashrams en dertig yogacentra op drie continenten. Strenge regels, ervaren docenten en goed gesitueerde locaties waarborgen het niveau van zowel de teachers trainings als de yoga vacations. Yogisan ging intern voor ’24/7 Yogic Lifestyle’.

Als je voor kwaliteit gaat zit je bij Sivananda precies waar je moet zijn, of je nu docent bent en bijscholing zoekt of gewoon van yoga houdt en naar een yogaretraite wilt. Onlangs gaf ik mij over aan het Sivananda ashramritme en heb in ‘no time’ veel geleerd en het geweldig naar mijn zin gehad.

Rituelen en discipline

offerplek sivananda
Puja offerplek met zandmandala en vuurplaats

Het is 6.00 uur in de ochtend en zojuist is de Ganesha Puja begonnen, een ritueel als aftrap bij de start van de nieuwe Teachers Training Course (TTC). De indrukwekkende ceremonie helpt om met de juiste instelling de komende maand de opleiding tot yogadocent te volgen of als docent je ‘practice’ te verdiepen.

Een puja is een hindoeïstisch gebruik waarbij eer wordt betoond aan een of meerdere goden (Ganesha is de apengod en vaak worden Ganesha Puja’s gehouden bij groepsactiviteiten), maar ook een reinigingsritueel om stil te staan bij een belangrijk moment. Om mindful en spiritueel aandacht te geven aan de intentie waarmee je acties gaat ondernemen.

Bij de afsluiting van de puja loopt iedereen langs de offerplaats om rijst in het vuur te gooien, waarbij je een wens mag doen. Daarna is het tijd voor thee en begint om 8.00 uur de eerste yogales.

Het succes van Sivananda

Sivananda Yoga Vedanta Dhanwantari Ashram in Neyyar Dam, Kerala, India, is in 1978 opgericht door Swami Vishnudevananda, een leerling van Swami Sivananda. Sivananda was een hindoeïstische spiritueel leider op het gebied van yoga en vedanta. Sivananda Yoga kent vijf principes die in de yogalessen worden onderwezen.

  1. De juiste lichaamsbeoefening, de asana’s – voor een gezond, sterk en flexibel lichaam
  2. De juiste ademhaling, de pranayama – voor stress reductie en voorkomen van ziektes
  3. De juiste ontspanning – helpt tegen overbelasting, piekeren en vermoeidheid
  4. Het juiste dieet – eenvoudig vegetarisch makkelijk verteerbaar voedsel heeft een positief effect op lichaam en geest en ook op onze leefomgeving en andere wezens
  5. Een positieve instelling (Vedanta) en de juiste meditatie – de sleutel voor een kalme geest en het verdrijven van negativiteit

De discipline vertaalt zich ook zichtbaar in de yogakleding. Iedereen wordt geacht het uitgereikte gele T-shirt te dragen en als het even kan een witte broek. De ashram is volledig toegericht om te werken aan spirituele groei. Het internationale gezelschap weet ondanks de verschillen toch een sfeer van eenheid te ontwikkelen, yoga verbindt.

Yogales centraal in dagritme

Ondanks de hectische voorbereidingen – er nemen zo’n honderd studenten deel aan de TTC – neemt directeur Nataraj toch tijd om mij uit te leggen waarin het succes zit van de opleiding. Iedereen wordt geacht er een ‘yogic lifestyle’ op na te houden:

  • Je bent je bewust van de fase waarin je fysiek, mentaal en spiritueel op dit moment verkeert
  • Je bent bereid te transformeren
  • Je accepteert 24/7 de leefregels die ‘gurukula’ van je verlangt
Swami Sivananda
Beeld van Swami Sivananda in meditatie

Gurukula is de Indiase traditie om in het huis van de meester opgeleid te worden. Als je een maand lang in de yogadiscipline verblijft is je leven veranderd. De groepsenergie helpt de persoonlijke groei; je tilt elkaar op en geeft elkaar kracht.

Het voedsel is afgestemd; er zijn slechts twee (vegetarische) maaltijden per dag, om tien uur na de ochtend yogales en einde middag om zes uur als de zon ondergaat, ook weer na de yogales. In de avond volgt nog satsang en eventueel mantrazingen en dan gaan om half elf de lichten uit. Het is gedurende de opleiding verboden het terrein zonder toestemming te verlaten.

Er worden verscheidene programma’s aangeboden, maar voor alle geldt eenzelfde schema. Zelf ben ik niet een hele maand gebleven, maar heb een paar dagen deelgenomen aan de yogalessen en het effect was heel positief. De sfeer, de entourage, de fijne yogalessen en het gezonde en smakelijke eten hebben mij goed gedaan.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.