De Yogadokter: constipatie

Koning , keizer, admiraal – poepen moeten ze allemaal! Toch blijkt een goede stoelgang nog niet zo eenvoudig. De Yogadokter vertelt hoe ayurveda je kan helpen bij constipatie.

In Nederland (en in veel andere landen) zou je gerust een school om te leren poepen kunnen starten. Ayurveda heeft er altijd veel aandacht aan gegeven en doet dat nog steeds. Goed, volledig en met gemak ‘ont-lasten’ (lees het woord goed!) is letterlijk en figuurlijk van levensbelang.

De Yogadokter over constipatie: obstipatie kan heel vervelend zijn voor je stoelgang.
Constipatie kan heel vervelend zijn voor je stoelgang.

De darmen en vata dosha

De darmen kan je opdelen in de dunne darm en de dikke darm. De dunne darm zorgt volgens ayurveda voor vertering en opname van voeding onder invloed van pitta dosha. De dikke darm zorgt volgens ayurveda voor opname van mineralen en levensenergie onder invloed van vata dosha.

De darmen zorgen voor een neerwaarts vervoer van de voeding in het maagdarmkanaal. De dosha die verantwoordelijk is voor beweging en transport is vata dosha. Het is volgens ayurveda van groot belang dat dat vervoer op evenwichtige wijze gebeurt. Alleen op die manier kunnen voedingssubstanties op een goede manier worden opgenomen en geassimileerd.

Bij een goede werking van vata dosha en dus de darmen kan constipatie worden voorkomen en dat is essentieel voor een goede opname van levensenergie. Alleen bij voldoende levensenergie wordt de gezondheid voldoende ondersteund. Dan voel je je ook in je hoofd lekkerder en frisser!

De eigenschappen van vata dosha en constipatie

Vata dosha heeft bepaalde eigenschappen en kwaliteiten: dat zijn vooral koud, licht, droog, ruw, helder, ijl en beweeglijk. Met name een teveel van de eigenschap ‘droog’ in de dikke darm kan tot constipatie leiden. Let wel: die eigenschap ‘droog’ is nodig in de dikke darm om een drol te vormen. Maar ‘te droog’ kan tot verstopping leiden. Ook de eigenschap ‘beweeglijk’ kan problematisch zijn: vooral als iets niet meer genoeg beweegt. Ook dat kan tot verstopping leiden.

Zorg dus voor een goede vata-regulerende voeding en leefstijl. Zorg voor natter en vetter eten, en ondersteun een regelmatige en evenwichtige beweging in je leven. Én in je denken en doen.

Constipatie en darmflora

De darmflora zorgt voor een goed evenwicht tussen de werking van goede bacteriën in de darmen en de opname door de weefsels in de darmwand. De darmflora staat onder invloed van de drie dosha’s en van agni – het spijsverteringsvuur. Als de dosha’s in evenwicht zijn en agni goed werkt, heeft dat een positieve uitwerking op de darmflora. Een goede darmflora zorgt voor meer levensenergie. Probiotische producten helpen daarbij.

Kruidenremedies bij constipatie

Een goede stoelgang vormt volgens ayurveda de essentie van een goede gezondheid. Het bekende ayurvedische kruidencomplex Trifala is een van de beste remedies voor de dikke darm en voor een goede stoelgang. Maar er zijn tal van andere goede en soms meer passende remedies om constipatie te verlichten: het hangt natuurlijk ook van de soort van constipatie af!

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.

Coen van der Kroon werd opgeleid in de Griekse en Latijnse klassieke talen en culturen. Via zijn masterscriptie trok hij de vergelijking tussen oud-Griekse- en ayurvedische geneeskunde. Hier begon zijn passie voor ayurveda. Sindsdien wijdt Van der Kroon zijn tijd aan de ayurveda en haar missie van ziektepreventie. Dat doet hij via publicaties, interviews en het doceren aan de The Academy of Ayurvedic Studies (AAS) die hij in 2005 oprichtte. Coen van der Kroon zal voor Yogisan artikelen schrijven over yoga en ayurveda, en als De Yogadokter praktisch advies geven.

laat een reactie achter