Yoga sadhana

Door Tara Visser

Je hebt vast weleens tijdens de lessen het woord yoga sadhana horen vallen. Yoga Sadhana is Sanskriet voor constante oefening en wordt binnen de leer ook wel de sleutel tot vrijheid genoemd. Sadhana is niet alleen het bestuderen van yogateksten maar ook een hele spirituele onderneming. Spiritueel niet als zijnde iets wat ver van ons bed is of zweverig maar als praktisch onderdeel van ons leven. Je zou met andere woorden kunnen zeggen dat spiritualiteit niets anders is dan groei in bewustzijn.

Het innerlijk vuur wat wij nodig hebben om te groeien in ‘bewust er Zijn’ heeft hout (handvatten) en vuur (constante oefening) nodig.

Wij mensen, zeker in het rijke Westen zijn harde werkers, maar als het gaat om spirituele groei zijn de meeste van ons inactief te noemen. Dit zeg ik niet met de intentie om iemand te beledigen, ons is simpelweg nooit geleerd om actief te zijn als het gaat om innerlijke groei.

Ons is niet geleerd dat innerlijke rijkdom, op langer termijn, uiterlijke rijkdom overstemt.

Succes binnen yoga krijg je als je regelmatig oefent. Succes krijg je niet als je alleen een mala (gebedsketting) draagt of af en toe gedachteloos een bloem op een altaar legt. Als je een nieuwe taal wilt leren heb je oefening nodig en een gedreven docent die je onderwijst en kan wijzen op een foute uitspraak. Dit geldt ook voor het beoefenen van yoga. Door middel van goed onderwezen, gecoördineerde en geconcentreerde inspanning van je lichaam, zintuigen, verstand en rede ontvang je na verloop van tijd de prijs van innerlijke rijkdom. Een rijkdom die bestaat uit innerlijke vrede, warmte van hart en gevoelens van verbondenheid.

Yoga leer je door oefening, niet door het lezen van een boek.

Het kan een mensenleven duren om de werkelijke diepte van yoga te doorgronden. Door standvastig te zijn in je sadhana, zal je gaandeweg de prachtige diamant ontdekken van de mens die jij in Wezen bent.