Yoga op kantoor

Tara Visser

Velen van ons leiden een zittend bestaan op kantoor. In de huidige 24-uurs economie is dat hard werken. Veel telefoontjes, urenlang turen naar een beeldscherm, vragen beantwoorden en sociaal blijven. Werken onder druk en met deadlines. Dit vraagt niet alleen veel van onze geest maar ook van ons lichaam. Het lichaam moet hard werken om in een onnatuurlijke houding gezond en fit te blijven. Vaak zakt het lichaam dan ook naar verloop van tijd wat in. Dit ‘inzakken’ heeft onmiddellijk effect op een hele reek spieren, de ruggenwervel, het zenuwstelsel en onze geest. Daarnaast krijgen onze nek- en schouders het zwaar te verduren van de langdurige zelfde houding en arm- en handbewegingen op het toetsenbord.

Om fit te blijven en helder van geest helpt het om een paar keer per dag wat eenvoudige yogaoefeningen te doen. Je hoeft hier niet voor uit de kleren en in je yoga-outfit, noch hoef je je matje uit te rollen en, onder het toeziend oog van je collega’s, in de meest ingewikkelde houdingen om je vervolgens weer wat fitter te voelen. Je kunt een weldadige ontspanning vinden gewoon op je bureaustoel, zonder dat ook maar iemand het in de gaten heeft.

Enkele eenvoudige yogaoefeningen om je als herboren te voelen:

  • Ontspanning van de ogen: sluit rustig je ogen, ontspan je gezicht door je tanden en kiezen van elkaar te laten vallen en je tong van je verhemelte. Laat je wangen helemaal hangen. Breng nu je aandacht maar het gebied rondom je ogen en stel je in gedachten voor dat je dit gebied zachtjes masseert net zolang tot je voelt dat je ogen zachter en ronder worden en je oogleden niet meer zo ‘knijpen’.
  • Ontspanning nek- en schouders: breng je schouderbladen naar elkaar toe door je borst op te richten en laat je schouderbladen wijken door je bovenrug helemaal bol te maken. Doe dit 5 x. Beweeg dan je schouderkoppen ver naar voren, omhoog, ver naar achteren en naar beneden. Doe dit 3 x. Trek op een inademing je schouderkoppen zo ver mogelijk omhoog en laat ze op een uitademing (blazend) vallen. Doe dit 3 x.
  • Ontspanning armen en handen: adem diep in en strek je armen omhoog. Strengel je vingers in elkaar en strek vervolgens beide armen naar voren (je rug wordt nu bol). Haal vervolgens je vingers uit elkaar, spreid je armen en strengel je vingers achter je billen opnieuw in elkaar. Trek je armen naar beneden en een stukje omhoog (borst is nu vooruit en omhoog). Ontwar je handen spreid je armen en strek ze omhoog. Herhaal deze kleine serie 3 x.