Yoga in Concert

Het beoefenen van yoga beperkt zich niet langer tot de wekelijkse les in de yogaschool of het dagelijks thuis oefenen op de mat. Yoga verovert ook terrein in concertzalen, waar yoga gecombineerd wordt met live-muziek en meditaties. Yoga als beleving. Dit seizoen manifesteert deze trend zich in diverse zalen in het land met ‘Yoga in Concert’.

Yoga in Concert‘ is een initiatief van gitarist, yogi en schrijver Jan Kuiper. Het is een yoga-beleving waarbij drie hoofdthema’s centraal staan: meditatie (ontspanning), pranayama (ademhaling) en asana (houdingen). Kuiper zoekt de medewerking van muzikanten en andere yogi(ni)’s om het project gestalte te geven. Yvonne de Hoop neemt de asana’s en reeksen voor haar rekening tijdens de yogaconcerten.

Vloeiend bewegen

Na afloop van ‘Yoga in Concert’ in het Concertgebouw in Amsterdam zegt Yvonne de Hoop: “Door een vloeiende reeks yogahoudingen kom je heel vanzelf in je eigen ritme. Je komt in beweging op het ritme van je eigen adem. De bewegingen kan je heel vloeiend uitvoeren alsof je van water bent. Bewegende, vloeiende meditaties brengen je naar je hart en naar de stilte. Het is een vorm van yin en yang, met ruimte en rust, waarin je in het moment bent. Dat is wat yoga doet, het brengt je in je lichaam. Als je in het lichaam bent ervaar je het moment.”

De essentie van wie je bent

Yvonne: “Het doel van ‘Yoga in Concert’ is dat de aanwezigen geraakt worden en tot zichzelf komen. Dat mensen de essentie van het leven voelen, de weg naar het hart vinden. De combinatie van muziek, meditatie en yoga opent de weg daar naartoe. Het is een avond vol ontspanning en bezieling. Tijd voor rust en ruimte. Het tempo daalt, de bewustwording neemt toe. Door een dimensie aan yoga toe te voegen wordt yoga nog toegankelijker. Door muziek toe te voegen aan yoga ontstaat een andere benadering. Noem het de evolutie van de beweging, ook wat yoga betreft.”

Betoverende muziek

De musici die hun medewerking verlenen hebben allen een lijntje lopen met yoga of meditatie. De performance wordt aangepast aan de sfeer en het thema van dat moment. De kristalheldere stem bijvoorbeeld van Iris Kroes en de daarbij sprankelende klanken van de harp geven ruimte en diepgang aan de meditatie. Maar ook de gitaarklanken van Jan Kuiper en de begeleiding van zijn stem helpen om de ontspanning te vinden.
‘Yoga in Concert’ is dit theaterseizoen nog volop in de Nederlandse zalen te vinden.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.