8 yogahoudingen voor een beter seksleven

Het is de maand van de liefde bij Yogisan. Met een beetje geluk eindigt jullie romantische etentje binnenkort wel in elkaars armen, of misschien ben je gewoon toe aan een heerlijk potje casual sex. Yoga en seks blijkt een goede combinatie om sleur het bed uit te werken. We leggen uit waarom en geven je 8 yogahoudingen om jouw seksleven gezond te houden.

Yoga en seks in beeld: hier uitgebeeld de partnerhouding yab yum, een heilige tantrische houding. Yab yum is symbool voor de onverbreekbare eenheid van genot en leegte.
Yoga en seks in beeld: hier uitgebeeld de partnerhouding yab yum, een heilige tantrische houding. Yab yum is symbool voor de onverbreekbare connectie tussen genot en leegte.

Waarom is yoga goed voor je seksleven?

Goede seks is een van de meest ultieme ervaringen. Dat geldt ook voor yoga. Door een goede practise kun je de stress van vele werkuren kwijtraken. Door yoga raak je uit je hoofd en in je lijf. Yoga helpt je fit en flexibel te blijven. Dankzij yogahoudingen ontwikkel je een sterke balans, waardoor de zwaartekracht minder vat op je heeft en je makkelijker comfortabel kunt bewegen, ook in ‘ongemakkelijke’ houdingen. En op een subtieler niveau: yoga traint je vermogen tot introspectie en daarmee om ‘in het nu’ te zijn. Want afleiding – hoe fijn ook – kan de dingen saai, vlak of zelfs onecht maken.

Allemaal belangrijke voorwaarden om buiten de mat in je element te kunnen zijn. Dus ook in bed! Om de laatste voorwaarde toe te lichten: seks kan zoveel beter zijn als je in het huidige moment kunt zijn. Omdat je beter aanvoelt waar je lichaam en hart om vragen, kun je deze signalen makkelijker volgen en hier open over zijn naar je (bed)partner. Doordat je aandachtiger kunt zijn voor het kleine en fijne zal bovendien het voorspel een stuk intenser worden. Redenen genoeg, toch? Laten we daarom beginnen.

8 yogahoudingen voor een beter seksleven

Welke specifieke yogahoudingen zijn er voor een beter seksleven? De houdingen werken voor alle lagen en ‘versies’ van het liefdesspel.

1. De Cobra (cobra, bhujangasana)

De cobra is een hartopener: liefde, energie en ademhaling komen vanuit het hartchakra. Ook verbindt deze houding ons – doordat het schaambeen bij de cobra op de mat rust – met onze intimiteit.

Verder is de cobra een echte energizer. Lukt het je door vermoeidheid niet om goede zin te krijgen, dan kan deze houding een oplossing bieden.

2. Neerkijkende hond (downward-facing dog, Adho Mukha Svanasana)

De neerkijkende hond – hoe lastig hij in het begin ook kan zijn – is een heerlijke rusthouding. De uitdaging is om ondanks de inspannende positie een aangename balans te vinden.

Je blik is tegelijkertijd nergens op gericht, waardoor je tot een prettige inkeer komt. Omdat deze asana het lichaam langzaam opwarmt en je in het moment laat zijn, is de neerkijkende hond een uitstekende opwarmer voor seks.

3. De boom (tree pose, vrkrasana)

De tree pose, of boomhouding, is een goed voorbeeld van een asana waarmee je je balans ontwikkelt. De uitdaging is om net als de boom in de wind, flexibel maar stabiel te kunnen blijven staan. Dit kan natuurlijk nooit kwaad als je in bed avontuurlijk bent ingesteld. Probeer de boom ook eens met ogen dicht, dan is deze houding de grootste uitdaging.

4. Gebonden hoek (bound angle, baddha konasana)

Heupopeners vormen bij uitstek een goede verbinding tussen yoga en seks. De gebonden hoek bijvoorbeeld is een toegankelijke heupopener. Soepele heupen geven je een grotere bewegingsvrijheid op de plek waar de meeste activiteit kan worden verwacht. Daarnaast verwarmt deze asana je liesstreek.

De esoterische leer van de tantra beschrijft de partnerversie van deze houding: yab yum. Hierbij sluiten de lichamen van het koppel perfect op elkaar aan, wat volgens de tantra resulteert in de ultieme erotische ‘dans’.

5. De plank (plank, utthita caturanga dandasana)

De plank is net als de neerkijkende hond een soort tussenhouding, waarin je rust kunt vinden. Een ander voordeel van de plank is dat ook deze de nodige kracht kost: je buikspieren en diverse andere core-spiergroepen zijn in deze houding aan het werk.

Je houdt hiermee je lichaam in goede conditie, waardoor de plank ook een goede manier is om aan je zelfvertrouwen te werken en je comfortabel te voelen met je eigen lichaam. Ook voor de seks is dit mooi meegenomen.

Opmerking: hier afgebeeld is de zijwaartse plank. Deze houding lijkt op de normale (hoge) plank, maar is iets lastiger. Bij de normale plank steun je op beide armen, met je handen recht onder je schouders op de vloer.

6. De kameel (camel pose, ustrasana)

Mensen die de yogahouding de kameel voor het eerst beoefenen kunnen zich angstig voelen. Vergelijk het met het spel om rechtop te staan, je armen te spreiden, je achterover te laten vallen – en erop te vertrouwen dat de ander je weer opvangt.

De kameel is een zeer open houding, die onder andere je buik- en borstspieren activeert, evenals je quadriceps in je bovenbenen en de dieper gelegen psoas. En onder meer je heupen worden in deze asana geopend.

De kameel is hierdoor een enorm goede manier om vertrouwen te bouwen. En niet in de laatste plaats: deze houding is een van de beter bewaarde geheimen om knetterende passie je slaapkamer in te krijgen.

7. De lijkhouding (shavasana, savasana)

Het klinkt misschien wat morbide: de lijkhouding. En wat is er nu zo moeilijk aan om stil op je rug te liggen?

Onderschat deze yogahouding niet! Er wordt wel gezegd dat savasana de moeilijkste houding is om te beheersen, want in deze houding moet je volledig focussen op het nu. Afdwalende gedachten zijn een no-go. En dat is nu net wat een vrijpartij de das om kan doen. Vooral oefenen dus!

8. De boot (boat pose, paripurna navasana)

Het is goed om te weten dat de gemiddelde vrijpartij niet langer duurt dan 12 minuten. Ja, je leest het goed. En dat is natuurlijk ok. Maar wie droomt er nu niet van een nacht lang dampende seks zo op z’n tijd? Dus waarom gebeurt dat dan niet?

Omdat dit uithoudingsvermogen vraagt (en soms een beetje discipline) en dat moet getraind worden, libido even daargelaten. De boothouding, of navasana, is een van de intensievere yogahoudingen waarmee je je stamina oefent. En ook je core vol buikspieren wordt dankzij deze houding sterker. Dat is belangrijk aangezien hier veel van de bewegingen bij de seks vandaan komen.

Yoga en seks tegelijk

Handig om te weten, toch? Het mooie is dat deze houdingen niet alleen een goede voorbereiding zijn op jullie pret in bed. Sommige asana’s zijn ook tijdens de seks uitstekend geschikt, al was het alleen maar als alternatief op het standaardwerk. Ze zijn de moeite waard om eens te proberen.

Een aangenaam voordeel: deze yogahoudingen kunnen je orgasme en de weg ernaar toe aanzienlijk intenser maken. Voorbeelden van deze houdingen zijn de gebonden hoek – zeker wanneer je partner en jij deze positie tegelijk aannemen (de yab yum, zie afbeelding bovenaan) – en de kameel. Een houding als savasana kun je beter bewaren voor een ander moment…

Namasté en geniet van elkaar!

Meer weten?

Erik van den Berg is tekstschrijver en eindredacteur van Yogisan.nl. Erik werkt sinds 2008 als redacteur bij de VPRO. Of het nu de roots van de westerse yoga is, ayurvedische wondervruchten, of tantratempels in Tibet: zijn brede interesse is drijvende kracht achter al zijn artikelen. Hij wil bezoekers van Yogisan meenemen langs onontdekte plekken in de wereld van yoga, ayurveda en mindfulness.