We verwaarlozen onze voeten. We gaan er vanuit dat ze ons elke dag dragen en schenken er nauwelijks aandacht aan, tot ze even niet zo goed werken. Hoe kan yoga je helpen om gezonde voeten te houden?
Als je een keer flink je kleine teentje stoot of je hebt een likdoorn onder je voorvoet is er opeens het besef hoe vaak je je voeten gebruikt.
Ingenieus bouwwerk
In elke voet bevinden zich 26 botjes, 33 gewrichtjes en meer dan 100 spieren, pezen en banden. Daarnaast is er een ingewikkeld netwerk van bloedvaten en zenuwen. Samen zorgen zij er voor dat wij enorm veel bewegingen met onze voeten kunnen maken. Ze bestaan uit drie delen: de voorvoet, middenvoet en achtervoet, en bevatten tussen de twee tot vijf miljoen zweetkliertjes. Een ingenieus bouwwerk!
Helaas worden ze in de loop van ons leven een product van dat leven. Ze kunnen verstijven en pijnlijk worden of letterlijk en figuurlijk uit de running raken. We kennen allemaal wel het gevoel van vermoeide en branderige voeten of de pijn van extra eeltvorming in een droge zomer. We verstoppen ze in dikke sokken en benemen ze de adem door te strakke schoenen en hoge hakken. Daarnaast kun je in de loop van het leven een scala van klachten krijgen zoals doorgezakte voeten of scheve tenen.
Yoga helpt je voeten
Dat is zonde! Onze voeten verdienen het goed verzorgd te worden. Yoga kan je voeten helpen in hun herstel en om je gedurende de dag beter te kunnen dragen. In veel houdingen moeten onze voeten hard werken. Denk daarbij maar eens aan balanshoudingen, een hurkzit of staande houdingen. Door het harde werken van de voet blijft deze gespierd, goed doorbloed en soepel.
Als je net start met yoga kan dit lastig zijn en voelen je voeten vermoeid en belast na de eerste paar sessies. Maar net zoals bij krachttraining hebben je spieren, in dit geval je voetspieren, tijd nodig om aan de bewegingen te wennen en zich te ontwikkelen. Het kan heel confronterend zijn te voelen hoe stijf je tenen zijn geworden en hoe onwrikbaar je enkels!
Dus zorg voor je voeten is belangrijk en houdt je letterlijk en figuurlijk in balans. Er is namelijk doorstroming en kracht nodig om stevig in het leven te staan en om overtollige energie af te voeren. Want alle energie die niet via de voeten afgevoerd kan worden stijgt omhoog, met de nodige chaos in ons denken als gevolg.