Yoga en onze aandachttrekkende emoties

Tara Visser

Door externe druk van werk en onze, vaak ellenlange to do lijsten, hebben wij in de loop van ons leven geleerd om bepaalde emoties te onderdrukken. Vooral emoties die, in onze beleving, een bedreiging vormen voor onze ‘veiligheid’. Denk daarbij aan kritiek van je werkgever en jouw emotionele vaak onderdrukte reactie daarop. Of de diepe teleurstelling als je verwachtingen in de liefde niet uit blijken te komen. Je angst voor verlies kan dan de dieper liggende emotie ‘teleurstelling’ toedekken. Er is een breed scala aan emoties zoals bijvoorbeeld eenzaamheid, teleurstelling, angst, woede, verdriet en blijheid.

Emotie wil zeggen ‘energie in beweging’.

Als deze energie niet kan bewegen, bijvoorbeeld door onderdrukking worden wij ‘zwaar en donker’ in onszelf. Als emoties lange tijd onderdrukt worden kan dit zelfs tot ziekte leiden. In de oude yogateksten worden emoties ook wel beschreven als golven, vritti’s in het Sanskriet. Vritti’s zijn schommelingen in onze geest.

Als wij innerlijk strijden tegen onze emoties en daardoor in onze schommelingen blijven hangen worden wij angstig en verliezen wij ons gevoel van eigenmacht. Dit kan uiteindelijk leiden naar een depressie.

Toegang tot je emoties
Het is belangrijk dat wij leren vrede te sluiten met alle emoties die er zijn. Innerlijke openheid, moed en zelfliefde zijn hierin de sleutelwoorden. Door het drukke leven wat wij leiden, onze patronen en de wijze waarop wij opgevoed zijn, is het voor de meeste van ons niet vanzelfsprekend om emotioneel toegankelijk te zijn. Wij hebben handvatten nodig om opnieuw in alle openheid te leren leven.
Yoga biedt deze handvatten. Yoga helpt om toegang te krijgen tot al je emoties.

Als je in openheid leeft en toegang hebt tot al je emoties, neemt je levenslust toe en zal je meer in staat zijn niet alleen je eigen gevoelens maar ook die van de anderen aan te raken.

Lees meer: Yoga en een goede houding