Venijnige steken, doffe bonzen, of een indringende druk: hoofdpijn kan uiterst vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten in de wacht zetten. Hoe kan hoofdpijn ontstaan? Welke klachten geeft het? En welke mogelijke oplossingen biedt yoga in het verzachten van hoofdpijn? Yogisan geeft je 5 yogahoudingen om mee aan de slag te gaan.
Nek- en schouderklachten
Voor de meeste mensen is het ontspannen rechtop houden van het hoofd een lastige kwestie. Er zijn tegenwoordig veel mensen die last hebben van nek- en schouderklachten. Het is dan ook geen wonder dat hoofdpijn één van de meest voorkomende klachten is.
Uit onderzoek is gebleken dat 75% van alle soorten hoofdpijnen ontstaan door spierspanningen achter in de nek. Spanningshoofdpijn en migraine zijn daarvan de meest voorkomende. Spierspanningen achter in de nek worden vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, stress en overbelasting.
Hoofdpijn, duizeligheid
Bij stijfheid, moeheid en spanning in de nek- en schouderspieren kan de bloedtoevoer naar het hoofd beperkt worden en een beperkte bloedtoevoer kan een scala aan klachten geven zoals hoofdpijn, duizeligheid, niet meer helder kunnen nadenken en oorsuizen.
Yoga en hoofdpijn: het alternatief
Als wij hoofdpijn voelen aankomen is vaak onze eerste reactie het grijpen naar een pijnstiller. Er is momenteel een scala van pijnstillers op de markt die handig inspelen op de steeds grotere vraag naar pijnmedicatie bij hoofdpijn.
Toch raken er meer en meer artsen van overtuigd dat hoofdpijn ook met yoga behandeld kan worden. De Amerikaanse artsen P. van Houten en R. McCord adviseren in hun boek Yoga Therapie for headache relief, yoga als alternatief medicijn bij hoofdpijn aan.
Door het doen van yoga komt niet alleen de geest tot rust, maar ook spieren ontspannen en de bloedtoevoer in het lichaam wordt optimaal. Energie kan weer vrijelijk gaan stromen.
Yogahoudingen ter verlichting van hoofdpijn:
- De Brug (Setu Bandha): deze houding verminderd angst, vermoeidheid, rug- en hoofdpijn.
- De gebroken Kaars (Viparita Karani): deze houding kalmeert het zenuwstelsel. Een overbelast zenuwstelsel (stress) kan ook hoofdpijnklachten veroorzaken.
- De staande vooroverbuiging (Uttanasana): bevordert onbelast de doorbloeding naar het hoofd, nek- en schouderspieren kunnen ontspannen.
- De Kindhouding (Balasana): helpt bij het loslaten van stress, ontspant de spieren en brengt je weer terug in jezelf. Liggend de knieën op de uitademing naar je borst brengen en op de inademing laten vieren: maakt de rugspieren losser en geeft een enorme boost aan de bloedcirculatie door het lichaam!
- De Kat (Viralasana): deze houding zorgt ervoor dat spanning in de ruggengraat wordt losgelaten, nek- en schouderspieren kunnen ontspannen en de bloedcirculatie (hol en bol) een boost krijgt.
Hoofdpijn na yoga
Hoofdpijn hoofdpijn tijdens yoga of hoofdpijn na yoga kunnen ook voorkomen!
Soms heeft dit te maken met de ontgifting die plaatsvindt, net zoals na een massage; verstandig is dus om altijd goed te drinken na afloop van je yogales, zodat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Drinken tijdens de les is niet verstandig; dit kan oprispingen geven en afkoeling van je systeem zorgen, terwijl je juist aan het opwarmen bent.
Kijk bij nek- en schouderklachten uit bij het doen van schouder- en kopstanden en als je hoofdpijn na een yogales krijgt, raadpleeg dan altijd je docente of de huisarts!