Door Tara Visser
Als wij niet in balans zijn ondervinden wij vaak veel stress en problemen. Eenmaal uit balans voelen we ons heen en weer geslingerd tussen gevoelens, emoties en gedachten. Het gevoel kan zeggen ‘neem rust en kom tot inkeer’, de emoties kunnen paniekerig, boos, huilerig en angstig zijn en de gedachten drijven ons op door te zeggen ‘geen tijd om te rusten, want dit en dat moet nog gebeuren’. Hieruit ontstaat een groot innerlijk conflict en wij raken vervolgens nog verder uit evenwicht.
Binnen de Yogaleer zijn een aantal prachtige handvatten om innerlijk weer in evenwicht te komen.
Naast meditatie en ademhalingstechnieken, zijn er lichamelijke houdingen die specifiek gericht zijn op het hervinden van het innerlijk evenwicht. Deze houdingen worden balanshoudingen genoemd.
Balanshoudingen maken ons onafhankelijk en geven zelfvertrouwen. Balanshoudingen verhogen ons uithoudingsvermogen en verbinden onze geest met ons lichaam.
Geest en lichaam moeten samenwerken om in evenwicht te blijven.
Vind je balans
Er zijn veel balanshoudingen binnen yoga. Tijdens iedere yogales wordt er ten minste één balanshouding ingezet. Het feit dat er veel balanshoudingen zijn en dat er altijd één wordt ingezet laat ons zien wat een krachtige uitwerking een balanshouding kan hebben. Als je moe bent, of je kunt je moeilijk concentreren omdat er duizend gedachten door je hoofd schieten kan een balanshouding je helpen om je gedachten los te laten en je te realiseren dat je alle contact met je lijf verloren hebt omdat je in de sneltrein van gedachten bent gestapt. In een balanshouding merk je dit onmiddellijk.
Je valt eenvoudigweg om.
Ga maar eens op één been staan, je andere been in de lucht bij de enkel vasthoudend. Je zult het effect merken als ‘je er niet bij bent’. Probeer het maar eens en ga dan net zolang door met proberen totdat je voelt dat je geest met je lichaam verbonden is.
Pas dan komt je lichaam tot stilstand en je geest tot rust.