Yoga en bewustzijn

Tara Visser

De meeste mensen starten met yoga vaak uit praktische redenen. Misschien vanuit een medische reden of om af te vallen of om tot rust te komen. Er zijn maar weinig mensen die starten met yoga om tot spirituele Zelfverwerkelijking te komen. Daar is niks mis mee, het laat alleen maar zien dat het vaak de praktische mensen zijn die zich tot yoga aangetrokken voelen. Dit in tegenstelling tot het, helaas nog vaak gehoorde, oordeel als zou yoga voor zwevers zijn.

Het zijn juist vaak de mensen die praktische problemen en doelen hebben, mensen met een gezond verstand die starten met yoga.

Bewustzijn is het krachtigste instrument binnen het beoefenen van yoga. Bewust-er-zijn is de meest intieme ervaring die wij als mensen kunnen hebben. Het is juist binnen yoga dat wij op zoek gaan naar die intieme ervaring. Een plek waar yoga, meditatie en mindfulness één zijn.

Je bewustzijn is groter dan je gedachten.

Bewustzijn, IQ en EQ
Het veld van je bewustzijn is onmetelijk groot en vol met informatie, energie en intelligentie. Denk maar aan de intelligentie van het brein (IQ), de intelligentie van het lichaam of de intelligentie van de emotie (EQ).

We zijn ons in het dagelijks leven vaak maar bewust van een héél klein gedeelte van dit veld. Onze waarneming is meer gericht op onze gedachten, emoties en de wereld om ons heen.

Maar je kunt veel verder gaan dan je gedachten, emoties en de wereld om je heen.

Aanwezig zijn
Met je bewustzijn of waarneming kun je de energiestroom in je lichaam voelen. Je kunt je angsten onderzoeken en loslaten, pijn ervaren en accepteren. Je kunt vrede vinden in een innerlijke strijd of de aard van je gedachten onderzoeken. Bewust-er-zijn of ‘voelend aanwezig zijn’ opent een scala aan mogelijkheden en vooral innerlijke rijkdom. Alles in yoga is gericht op deze mogelijkheden en innerlijke rijkdom.

Wat je drijfveer ook is om aan yoga te doen; je zult groeien in bewustzijn.

Lees meer: Ontstressen door yoga