Winter: zorg dat je niet vast loopt!

Ayurveda tips voor de winter

Door Frederieke Couvée

Voor sommige is de winter een heerlijk, knus en warm seizoen en een ander ziet nu al op tegen de kou en de donkere dagen. Maar met deze Ayurvedische wintertips kan de winter voor iedereen een feestje zijn J.

In de winter is ons spijsverteringsvuur sterk: door de kou hebben onze weefsels meer voeding en energie nodig. Onze voeding is in de winter ook zwaarder en vetter vergeleken met de andere jaargetijden. Denk maar aan gerechten als stamppotten en de bekroning van de winterkost is het overvloedige kerstdiner. En natuurlijk de oliebollen, waar letterlijk het vet uit loopt.

Een bijkomend resultaat is vaak, dat mensen aankomen in de winter, omdat er stagnatie in het lichaam ontstaat. Dat aankomen is nog niet eens het ergste: de problemen ontstaan pas echt in de lente. Dan smelten de afvalstoffen die we hebben opgebouwd in de winter en dit kan leiden tot verkoudheid, depressie en andere klachten.

gember en sesamolie

Ayurveda geeft daarom tips hoe je jezelf kunt voeden in de winter, zonder dat er stagnatie ontstaat.

  • zorg voor zware voeding, maar compenseer door extra specerijen, zoals gember en zwarte peper aan je gerechten toe te voegen. De specerijen helpen je lichaam om de voedingstoffen op de juiste manier te verteren.
  • Olie jezelf dagelijks in met warme (sesam) olie. Gebruik daarna een kruidenpoeder (zoals ubtan) om je lichaam flink mee te scrubben. Zo zorg je ervoor dat de overtollige olie verwijderd wordt en daarnaast stimuleer je de bloedsomloop.
  • In de oude Ayurvedische geschriften staat dat je na het inoliën van je lichaam een partijtje moet gaan worstelen met professionele worstelaars. Ik kan me voorstellen dat je deze niet in je vriendenkring hebt: maak je geen zorgen. Stimuleren van je lichaam staat centraal, je kunt ook yoga doen, of een stuk gaan wandelen.
  • Voel je je zwaar na de maaltijd: ga dan naar buiten en maak een wandeling. Probeer sowieso elke dag buiten een wandeling te maken in de winter: zo zorg je voor voldoende beweging.
  • Voel je je zwaar of heb je last van slijm in de winter? Drink dan verse gember thee (gewoon een paar stukjes gember in een kop heet water) of eet een dag lang mungsoep: een speciaal Ayurvedisch gerecht om je spijsverering te herstellen. Het recept vind je hier.

Google Authorship for Frederieke Couvee