Weersinvloeden: hoe de natuur onze gesteldheid bepaalt

Dat sommige mensen chagrijnig worden wanneer het regent is een soort van algemeen geaccepteerd, maar wat weet je nog meer van weersinvloeden? De natuur heeft namelijk het hele jaar door invloed – of probeert het in ieder geval te hebben – op hoe jij je voelt!

Sinds ik het positieve in ben gaan zien van regen, krijg ik er gelukkig geen pestbui meer van. Maar als ik tijdens zo’n goede bui om me heen kijk, zie ik opvallend weinig stralende gezichten. Bij mezelf merk ik negatieve weersinvloeden vooral bij wind en bewolking. Wanneer het waait, voel ik namelijk de onrust in mijn lichaam toenemen en mijn concentratie afnemen. En op een bewolkte dag kan mijn humeur ook nét wat donkerder zijn dan wanneer de zon schijnt. Gek eigenlijk; alsof Moeder Natuur jouw gemoedstoestand als een marionet kan bespelen. Hoe zit dit volgens ayurveda?

Hoe weersinvloeden en de natuur invloed hebben op onze gesteldheid

Dosha’s, seizoenen en weersinvloeden

Gedurende het jaar kennen we vier seizoenen met eigen kenmerken: groei in de lente, transformatie in de zomer, afbraak in de herfst en stilte in de winter. Volgens de ayurveda kun je dit terugleiden tot de drie dosha’s – vata, pitta en kapha. Deze drie managers van ons systeem staan om de beurt aan het spreekwoordelijke roer, om alles weer wat meer hun kant op te laten bewegen. Steeds in dezelfde volgorde van groeien, transformeren en afbreken.

In onderstaande video legt de Yogadokter uit hoe dit precies werkt. Kort gezegd kun je zeggen dat kapha in het voorjaar en op natte dagen in de winter verhoogd is, pitta in de zomer en vata in het najaar en in de winter.

Zo’n verhoging van een dosha in de natuur, betekent automatisch ook een toename van deze dosha in jouw lichaam. Wanneer we in balans zijn en leven volgens de seizoenen, zul je hier minder last van ervaren. Maar wanneer je geen rekening met deze dosha-schommelingen houdt, kan dit voor bijbehorende onbalans(en) zorgen.

Lees meer over de seizoenen

Onbalans in de lente

Wanneer de natuur in bloei staat en kapha-dosha aan het roer, komt de kans op hooikoorts al snel om de hoek kijken. Hooikoorts is volgens ayurveda een laagje ama (afvalstoffen) dat om je cellen zit. Het laagje vertaalt de aanraking met pollen (en bijvoorbeeld huisstofmijt) als dat er indringers in het lichaam zitten en komt in opstand. Gevolg: niesbuien, traanogen, een snotneus, enzovoorts.

Ook verkoudheid en voorjaarsmoeheid zijn typische uitgingen van een kapha-onbalans in jouw lichaam.

hooikoorts - niezenAdvies lente

Een detox tijdens de overgang van winter- naar lenteseizoen kan je klachten al aanzienlijk verminderen. Doordat je in zo’n reinigingsperiode de tijd te neemt om oude afvalstoffen te verteren, geef je je spijsverteringsvuur de kans weer optimaal te branden. En er dus voor te zorgen dat de verhoogde kapha-dosha om je heen je geen klachten geeft.

Daarbij is het verstandig om in de lente zoveel mogelijk vegan te eten. Plantaardige voeding is namelijk lichter verteerbaar dan dierlijke voeding, waardoor je op een mildere manier ook je spijsverteringsvuur ondersteunt.

Waarom je in de lente beter veganistisch kunt eten

Onbalans in de zomer

In de zomer warmt de wereld om ons heen op; de zon wordt feller en de dagen langer. We willen er weer meer op uit, dingen ondernemen, onszelf uiten. Een echte pitta-periode.

De zomer klinkt wat dat betreft als een heerlijk seizoen, maar pas op dat het vuurelement van pitta-dosha niet teveel de overhand krijgt. Denk maar eens aan een lange dag in de brandende zon staan… Houd jij je hoofd koel, of ben je dan toch ietwat licht ontvlambaar? En valt het je ook op dat – zeker als er na een avondje stappen alcohol in het spel is – er vaker wordt geknokt in de zomer, en mensen wat opgefokter achter het stuur zitten? Dat is allemaal een teveel aan pitta-dosha.

Oververhitte man door een teveel aan pitta-dosha

Advies zomer

Wil je het vuur in jezelf een beetje temperen? Zorg er dan letterlijk en figuurlijk voor dat je je eigen vuur niet te veel opstookt: zoek verkoeling op in het water of maak een boswandeling, pak je rustmomenten en probeer niet altijd ‘aan’ te staan. Verder kun je interne verkoeling zoeken in een verfrissend stuk watermeloen, of strooi eens een handje verse koriander over je maaltijd. Kokoswater en verse muntthee doen het ook goed in de zomer.

Ontdek meer over pitta-dosha

Onbalans in de herfst en winter

Dan na een hopelijk mooie en lange zomer doet de herfst zijn intrede. Geen pretje voor veel mensen, die korter wordende dagen. Bovendien kan de verhoogde vata-energie klachten veroorzaken die aan het luchtelement gelinkt zijn en zorgen voor afbraak. Typische vata-klachten zijn onrust, koude voeten, een droge huid, pijnlijke gewrichten en constipatie.

Vervolgens komt in de winter ook kapha-dosha zich met je gemoedstoestand bemoeien. Kapha brengt stilte en stagnatie met zich mee, wat bij een teveel voor zwaarheid kan zorgen en zich kan uiten in een somber gevoel. Bovendien hebben de feestdagen er waarschijnlijk ook aardig in gehakt en heb je de afgelopen maanden niet heel goed op je voeding gelet. Dit samen met de toename van deze dosha, kan zomaar eens leiden tot de nodige snotneuzen.

Advies herfst en winter

Om in balans te blijven in de koudere maanden, is het belangrijk om voedende voeding volgens het seizoen, passend bij jouw constitutie en rekening houdend met een eventuele onbalans, te eten. Maar daarbij moet je ook oppassen dat je niet te zwaar en niet te veel eet. Want je spijsverteringsvuur moet het natuurlijk wel allemaal verteren! Door kruiden toe te voegen aan je maaltijd, help je je lichaam in ieder geval al een beetje.

Zorg er ook voor dat je in beweging blijft; begin de dag met yoga en doe elke dag minimaal even een blokje om. Al is het maar vijf minuten. Het zorgt ervoor dat de energie blijft stromen en het is goed voor je interne vuurtje. En zolang jouw spijsverteringsvuur goed brandt, zul jij zo min mogelijk last hebben van weersinvloeden.

Ontdek meer over kapha-dosha >>

Toch wel tof hè, om te zien dat ayurveda ook op deze kwestie van weersinvloeden weer een passend en logisch antwoord heeft. Eigenlijk kun je alles herleiden naar de drie dosha’s en hun eigenschappen. En met die kennis wordt alles in het hele leven ineens een stuk begrijpelijker.

Lees meer ayurveda-artikelen
Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!