Wat is yoga (vervolg)

De Yoga staat het meest bekend om haar asana’s: lichaamshoudingen, oefeningen om lenig en soepel te worden en te blijven.

Leefregels
De eerste twee stappen van Yoga zijn de yama’s en de niyama’s. Dit zijn leefregels, om zo zuiver mogelijk in het leven te staan. Een voorbeeld is ahymsa, dat geweldloosheid betekent: deze regel is de reden dat de meeste yogi’s vegetarisch leven.

Asana’s
De derde stap van Yoga  zijn de asana’s, de lichaamshoudingen. Deze zijn er niet alleen voor bedoeld om je lichaam soepel en gezond te houden, maar maken je ook bewust van je lichaam en zorgen dus voor meer eenheid met jezelf.

Ademhaling
Pranayama, de vierde stap, zijn ademhalingsoefeningen. De geest is sterk verbonden met de ademhaling: denk maar aan een angstige situatie, waarbij je adem sneller wordt. Wanneer je slaapt, is je adem kalm. De geest beïnvloed dus de ademhaling, maar andersom kunnen we met de ademhaling onze geest, en andere processen in ons lichaam, zoals de spijsvertering, beïnvloeden.

Controle van de zintuigen
Pratyahara, de vijfde stap, is controle over de zintuigen. Onze zintuigen voeden de geest en voeren prikkels aan die de geest beïnvloeden en onrustig kunnen maken. Bij pratyahara leert de yogi technieken zodat externe prikkels de geest niet kunnen verstoren. Dit zorgt ook voor onthechting ten opzichte van materie.

Controle van de geest
Dharana, concentratie, de zesde stap, is een voorloper van meditatie. Hierbij wordt bijvoorbeeld naar een object gestaard, zoals een kaarsje, om de focus en controle over de geest te verbeteren.

Verbondenheid
Meditatie, de zevende stap, is een zeer belangrijk onderdeel en vele tradities raden dan ook aan om dagelijks te mediteren. Talloze onderzoeken hebben bewezen dat meditatie een gunstige uitwerking heeft bij veel gezondheidsklachten, op geestelijk en lichamelijk niveau. Maar het uiteindelijk zorgt meditatie voor totale controle over de geest, want alleen wanneer deze kalm is, kan de Universele verbondenheid worden ervaren.

Echt Yoga
Samadhi, is de achtste stap en dat betekent dat het bewustzijn van de Yogi volledig samensmelt met het collectieve bewustzijn. De Yogi wordt één met het Universum, ervaart dat hij/ zij niets anders is dan al het andere in het Universum en verkeert in een oneindige staat van gelukzaligheid.
En dat mooie soepele lichaam? Daar had hij zich natuurlijk een paar stappen terug allang van onthecht… want dat is pas écht Yoga!

Lees hier het eerste deel van wat is yoga.

Google Authorship for Frederieke Couvee