Wat is nu echt gezond eten?!

Het is alweer even geleden, maar de opschudding die het artikel over The Green Happiness en een bijbehorend plantaardig dieet in NRC Handelsblad veroorzaakte, ligt bij ons nog vers in het geheugen. Het maakt bovendien maar weer eens duidelijk hoeveel meningsverschillen er zijn over gezonde voeding. Gezond eten houdt mensen bezig en daar zijn we nog lang niet over uitgepraat.

Gaat de discussie een keer niet over zwarte piet, dan gaat het wel over ons eten. Want wat is er nu écht gezond? Dat blijft nog even de vraag. Eén ding is wel duidelijk: veel voedingsexperts zeggen dé oplossing gevonden te hebben, maar worden tegelijkertijd door andere experts net zo hard weer tegengesproken. Wat voeding betreft zijn we het vooral lekker met elkaar ONeens. Maar is er wel één antwoord op de vraag Wat is gezond eten? Ayurveda gelooft daar niet zo in, omdat volgens ayurveda ieder mens uniek is. En daarom geloof ik zo in ayurveda.

Verse opschudding in voedingsland

Voor wie het heeft gemist of een opfrisser kan gebruiken: het artikel over The Green happiness dat verscheen in NRC maakte veel los bij culinair journalist Karin Luiten. Aanleiding voor RTL Late Night om haar en de dames van The Green Happiness uit te nodigen voor een toelichting. Wat nóg meer discussie en reacties losmaakte. Gevolg: iedereen die er wat van kon vinden, vond er wat van en reageerde.

Mocht je de uitzending gemist hebben; dit is een fragment:

Ook Arjen Lubach reageerde:

Wat al deze commotie volgens mij vooral heeft opgeleverd is veel onrust. Want weten we nu met z’n allen wat er echt gezond is? Volgens mij niet…

De gemene deler van hypes rondom gezond eten

Al jaren wordt het ene wondermiddel met het andere afgewisseld. Stuk voor stuk beloven ze je optimale gezondheid.

Een kleine greep uit het aanbod:

• Montignac en south beach dieet – waar vetten de grote boosdoeners waren
• een koolhydraatarm dieet – met koolhydraten als vijand
• het proteïne-dieet – waar je vooral veel eiwitten eet
• de sapkuur – oftewel leven op sapjes
• suikervrij eten – (geraffineerde) suiker is hier uit den boze
• een glutenvrij dieet – want brood is de dood…
Zoals je ziet zijn het allemaal extreme diëten, waar één specifiek ding òf goed òf slecht is. En voor het gemak gaan ze er ook vanuit dat ieder mens hetzelfde is.

Waarom ayurveda anders is

Ayurveda kijkt anders naar gezonde voeding. Ieder mens is namelijk anders en heeft een andere spijsvertering. En juist die spijsvertering speelt in ayurveda een belangrijke rol om te bepalen of een specifiek voedingsmiddel gezond voor je is, of juist niet.

De een verteert namelijk heel snel en krachtig, terwijl de ander een tragere spijsvertering heeft en dus meer moeite heeft om de maaltijd te verwerken.
Ik wil meer lezen over ayurveda!

Eet wat je kunt verteren

Wanneer je weet hoe het bij jou zit, kun je er je voeding op aanpassen. Heb je een trage spijsvertering, dan doe je er verstandig aan om niet te veel en niet te moeilijk verteerbaar eten te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan vlees. Maar ook koolhydraten zijn lastiger te verteren.

Is jouw spijsvertering juist heel goed, dan kun je prima dat biefstukje eten en leveren koolhydraten ook geen problemen op.

Goede spijsvertering is dus essentieel. Maar gelukkig kun je die spijsvertering volgens ayurveda ook een handje helpen, door bijvoorbeeld kruiden aan je maaltijd toe te voegen.
kruiden

Gezonde voeding volgens ayurveda

Ayurveda zegt niet zwart-wit van voedingsmiddelen dat ze wel of niet gezond zijn, maar kijkt per persoon wat welke voeding doet. Zo zegt ayurveda dat ieder mens drie dosha´s (krachten) in zich heeft; vata, pitta en kapha. Deze drie dosha’s hebben elk hun eigen functies in het lichaam en ieder mens heeft ze in een andere verhouding in zich.

Voeding heeft invloed op de dosha’s. Om je gezond en blij te blijven voelen, helpt het als je weet hoe de verhouding van de dosha’s bij jou is, zodat je je eetpatroon daar op aan kunt passen.
Heb jij veel vata, dan heb je over het algemeen genomen meer voedende voedingsstoffen nodig; denk aan pompoen of melk. Heb je veel pitta, dan heb je grofweg wat meer verkoelende voeding nodig; bijvoorbeeld muntthee of watermeloen. En bij veel kapha heb je kort door de bocht genomen meer stimulerende voeding nodig; peper bijvoorbeeld.

Dit maakt ayurveda misschien wel een beetje saai, er gaat immers geen spannend marketingsausje overheen, maar daardoor is het ook zo duurzaam. Ayurveda bestaat al duizenden jaren en is here to stay. Daar zijn we bij Yogisan van overtuigd.

 

Ayurveda en voeding; mutter Paneer

Doe waar jij je goed bij voelt

Of je nou het voedingsadvies opvolgt van het Voedingscentrum, een diëtist, een andere voedingsdeskundige of leeft volgens de ayurvedische adviezen; doe wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt.

En wat ik persoonlijk ook erg belangrijk vind in deze ‘voedingsdiscussie’ is om zelf na te blijven denken, net zoals Juglen Zwaan zegt. Voor de één werkt dit, voor de ander werkt dat. Het ene voedingsadvies helpt jou, terwijl het voor de ander eerder een voedselmythe is.

Ikzelf geloof in de ayurvedische visie. Voor mij klopt het gewoon. Ik merk dat ik me beter voel na een maand detoxen. Houd ik een tijdje minder rekening met wat ik kan verteren; dan komen de kwaaltjes opzetten. Maar ik ben me ervan bewust dat dat voor jou totaal anders kan zijn. Jij kunt het de grootste onzin vinden. En dat is oké. Want zeker als het over jouw gezondheid gaat, moet je vooral doen waar jij je goed bij voelt.
Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!