Het is alweer even geleden, maar de opschudding die het artikel over The Green Happiness en een bijbehorend plantaardig dieet in NRC Handelsblad veroorzaakte, ligt bij ons nog vers in het geheugen. Het maakt bovendien maar weer eens duidelijk hoeveel meningsverschillen er zijn over gezonde voeding. Gezond eten houdt mensen bezig en daar zijn we nog lang niet over uitgepraat.
Verse opschudding in voedingsland
Voor wie het heeft gemist of een opfrisser kan gebruiken: het artikel over The Green happiness dat verscheen in NRC maakte veel los bij culinair journalist Karin Luiten. Aanleiding voor RTL Late Night om haar en de dames van The Green Happiness uit te nodigen voor een toelichting. Wat nóg meer discussie en reacties losmaakte. Gevolg: iedereen die er wat van kon vinden, vond er wat van en reageerde.
Mocht je de uitzending gemist hebben; dit is een fragment:
Ook Arjen Lubach reageerde:
De gemene deler van hypes rondom gezond eten
Al jaren wordt het ene wondermiddel met het andere afgewisseld. Stuk voor stuk beloven ze je optimale gezondheid.
Een kleine greep uit het aanbod:
• een koolhydraatarm dieet – met koolhydraten als vijand
• het proteïne-dieet – waar je vooral veel eiwitten eet
• de sapkuur – oftewel leven op sapjes
• suikervrij eten – (geraffineerde) suiker is hier uit den boze
• een glutenvrij dieet – want brood is de dood…
Waarom ayurveda anders is
Ayurveda kijkt anders naar gezonde voeding. Ieder mens is namelijk anders en heeft een andere spijsvertering. En juist die spijsvertering speelt in ayurveda een belangrijke rol om te bepalen of een specifiek voedingsmiddel gezond voor je is, of juist niet.
De een verteert namelijk heel snel en krachtig, terwijl de ander een tragere spijsvertering heeft en dus meer moeite heeft om de maaltijd te verwerken.
Ik wil meer lezen over ayurveda!
Eet wat je kunt verteren
Wanneer je weet hoe het bij jou zit, kun je er je voeding op aanpassen. Heb je een trage spijsvertering, dan doe je er verstandig aan om niet te veel en niet te moeilijk verteerbaar eten te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan vlees. Maar ook koolhydraten zijn lastiger te verteren.
Is jouw spijsvertering juist heel goed, dan kun je prima dat biefstukje eten en leveren koolhydraten ook geen problemen op.
Gezonde voeding volgens ayurveda
Ayurveda zegt niet zwart-wit van voedingsmiddelen dat ze wel of niet gezond zijn, maar kijkt per persoon wat welke voeding doet. Zo zegt ayurveda dat ieder mens drie dosha´s (krachten) in zich heeft; vata, pitta en kapha. Deze drie dosha’s hebben elk hun eigen functies in het lichaam en ieder mens heeft ze in een andere verhouding in zich.
Voeding heeft invloed op de dosha’s. Om je gezond en blij te blijven voelen, helpt het als je weet hoe de verhouding van de dosha’s bij jou is, zodat je je eetpatroon daar op aan kunt passen.
Heb jij veel vata, dan heb je over het algemeen genomen meer voedende voedingsstoffen nodig; denk aan pompoen of melk. Heb je veel pitta, dan heb je grofweg wat meer verkoelende voeding nodig; bijvoorbeeld muntthee of watermeloen. En bij veel kapha heb je kort door de bocht genomen meer stimulerende voeding nodig; peper bijvoorbeeld.
Dit maakt ayurveda misschien wel een beetje saai, er gaat immers geen spannend marketingsausje overheen, maar daardoor is het ook zo duurzaam. Ayurveda bestaat al duizenden jaren en is here to stay. Daar zijn we bij Yogisan van overtuigd.
Doe waar jij je goed bij voelt
Of je nou het voedingsadvies opvolgt van het Voedingscentrum, een diëtist, een andere voedingsdeskundige of leeft volgens de ayurvedische adviezen; doe wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt.
En wat ik persoonlijk ook erg belangrijk vind in deze ‘voedingsdiscussie’ is om zelf na te blijven denken, net zoals Juglen Zwaan zegt. Voor de één werkt dit, voor de ander werkt dat. Het ene voedingsadvies helpt jou, terwijl het voor de ander eerder een voedselmythe is.