Wat helpt tegen maagzuur? Thee!

Brandend maagzuur komt in ons land enorm veel voor. Wat is het en wat helpt tegen maagzuur? Het klinkt misschien gek, maar sommige theeën kunnen verlichting bieden!

Ga direct naar de theeën

Iedereen kent het gevoel van brandend maagzuur wel, of kan zich er vast iets bij voorstellen. Het is geen pretje. Dus wanneer je er last van hebt, wil je er zo snel mogelijk van af. Maar wat moet je als je je maagzuurremmers niet bij de hand hebt, of niet wilt gebruiken?

Wat is brandend maagzuur en wat helpt ertegen?

Maagzuur is volgens ayurveda een signaal van je lichaam om aan te geven dat er teveel zure hitte in je maag en dunne darm aanwezig is. Bepaalde voedingsmiddelen en ervaringen gedurende de dag kunnen dit verergeren. Wanneer je last hebt van maagzuur is het dus aan jou om het vuur te temperen.

In onderstaande video legt de Yogadokter uit wat brandend maagzuur is en wat helpt tegen maagzuur.


Zie ook de Yogadokter over brandend maagzuur

Fijne thee’tjes bij brandend maagzuur

De tips tegen brandend maagzuur van de Yogadokter kun je helaas niet altijd direct inzetten wanneer je het zuur op voelt komen. Gelukkig kan thee dan verlichting bieden. Maar wat helpt tegen maagzuur? En ten slotte ook thee die je beter kunt mijden.

Venkelthee

Venkel bevordert je spijsvertering en kalmeert je maag. Kneus dus wat venkelzaadjes en trek ze in kokend water voor een zelfgemaakte venkelthee. Niet de juiste spullen binnen handbereik maar wel een zakje kant-en-klare venkelthee? Ook prima.

Wat helpt tegen maagzuur? Venkelthee.KKV-thee

KKV-thee is een ayurvedische kruidenthee die bestaat uit komijn-, koriander- en venkelzaadjes. Deze zaadjes zijn (licht)verwarmend, waardoor ze een positief effect op de spijsvertering hebben. Je spijsverteringsvuur gaat er béter van branden, niet perse harder, waardoor je het prima kunt drinken wanneer je last hebt van maagzuur.

Bekijk hoe je KKV-thee maakt

Verse muntthee

Munt is een verkoelend kruid, dat je over het algemeen goed kunt inzetten wanneer je last hebt van teveel hitte in je systeem.

Kamillethee

Kamille werkt kalmerend en is heerlijk als thee. Kamillethee is een rustgevende thee en dat heeft een positief effect op je zure oprispingen.

wat helpt tegen maagzuur? Onder meer kamilletheeSnufje kardemom

Ook kardemom heeft een kalmerend effect op je maag. Zet dus gerust een kopje thee van (geplette) kardemompeulen, of strooi een vleugje kardemompoeder door een van bovenstaande kruidentheeën.

Beter niet: zwarte en groene thee

Zwarte en groene thee kun je beter even links laten liggen wanneer je last hebt van maagzuur, of het op voelt komen. Beide bevatten namelijk theïne (cafeïne), wat een stimulerend effect heeft. En dat is nu juist wat je niet wilt, je wilt de boel kalmeren.

Lees meer over de opkomst van kruidenthee
Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!