De 5 beste natuurlijke middelen tegen haaruitval

Heb je last van kaalheid, haaruitval, grijze haren of het dunner worden van je haar? Volgens de ayurveda heeft dit te maken met een pitta-onbalans in het lichaam. De traditionele Indiase wetenschap biedt verschillende goedkope en veilige middelen om kwaliteit en groei van je haar te herstellen. Wat zijn de 5 beste natuurlijke middelen tegen haaruitval?

Waarom worden mensen kaal? Het is misschien wel het grootste cosmetische vraagstuk. Ook de wetenschap buigt zich al lang over de ontharing die voor veel mannen onherroepelijk lijkt. Er zijn wel wat antwoorden. Hoewel de ‘houdbaarheid’ van je haar voor een deel genetisch wordt bepaald, zijn er ook factoren die het proces van kaal of grijs worden kunnen versnellen. Er wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat haaruitval en kaal worden veroorzaakt kunnen worden door stress. Een hoger niveau van cortisol (stresshormoon) in het bloed zou slecht zijn voor de haarzakjes, en daardoor weer leiden tot een acute stop van de haargroei. Zo’n drie tot vier maanden na een stressvolle gebeurtenis kun je deze schade merken in (meestal tijdelijke) haaruitval op je hoofdkussen, in de wastafel of aan je kam.

Minder stress met pranayama

De ayurveda over haarproblemen

De ayurveda doet het anders. De ‘wetenschap van het leven’ kijkt voor de oorzaak van de haarproblemen naar de onbalans van pitta, een van de drie dosha’s. Pitta kan te hoog worden door bijvoorbeeld overtollige consumptie van alcohol, koffie, thee, door het eten van gefrituurd, pittig of zuur voedsel, door roken en door een te heet klimaat.

Lees meer over pitta-dosha

 

Dit alles zou ten koste kunnen gaan van de hoeveelheid en kwaliteit van je haar. En als die haren eenmaal uitvallen, wat doe je dan? Ook daar heeft de ayurveda antwoorden op!

1. Aloë Vera

Aloë Vera is een plant met talloze geneeskrachtige, herstellende kwaliteiten, die ook werkzaam zou zijn bij kaalheid, haarverlies en het opnieuw laten groeien van haar.

  • Toepassing: bereid 1/3e kop aloë verasap en roer hier een snufje komijnpoeder doorheen. Gebruik het mengsel 2 tot 3 keer per dag gedurende drie maanden.
Aloë vera. (Ayurveda: vijf natuurlijke middelen tegen haaruitval)
Aloë vera. (Ayurveda: vijf natuurlijke middelen tegen haaruitval)

2. Bhringaraja (Eclipta prostrata/Eclipta alba)

De Bhringaraja, ook wel bekend als de valse margriet, staat in de ayurveda bekend om zijn positieve effect op de lever, spijsvertering, huid en hoofdhaar. Niet voor niets wordt het gewas de ‘koning van kruiden’ genoemd. Een andere bijnaam is ‘koning van het haar’, omdat Bhringaraja het effect van kaal of grijs worden om zou kunnen keren.

  • Toepassing: voor het stimuleren van de haargroei wordt een pasta gemaakt van de Bhringarajabladeren op het hoofd gesmeerd; enkele minuten laten zitten en dan met schoon water eraf spoelen. Om de haarzakjes te versterken worden 5 theelepels gedroogde Bhringaraj met warm water gemengd. Laat het goedje afkoelen en dien dit toe op de hoofdhuid. Kijk hier voor meer informatie hoe aan bhringaraj te komen.

3. Amla/Amalaki (Indiase kruisbes)

We schreven het eerder al: amalaki is de ultieme vitamine c-bom en bevat bovendien een schat aan anti-oxidanten. Amalaki is de vrucht voor schoonheid en jeugdigheid en zou bovendien het haar sterker maken, het krijgen van grijze haren tegengaan en dienen als een goede conditioner. Inname van het vruchtensap van amalaki wordt aangeraden bij roos.

  • Toepassing: amalaki wordt verwerkt in een haarmasker: meng amalaki, henna, brahmipoeder en wrongel (de massa uit het stadium tussen melk en kaas), smeer dit op het haar en laat het 1-2 uur zitten alvorens het met schoon water uit te spoelen.
Amalaki, of Indiase kruisbes
Amalaki, of Indiase kruisbes

4. Ashwagandha (Withania somnifera)

De ashwagandha wordt ook wel de Indiase ginseng genoemd, met een krachtig en revitaliserend effect op het lichaam. Het gewas wordt gebruikt als libido-verhoger, geheugenoppepper, stemmingsbooster en om gevolgen van de menopauze te verzachten.

  • Toepassing: een van de belangrijke factoren bij haaruitval is een verlaagde weerstand. Ashwagandha kan worden gebruikt om je weerstand en lichaamskracht te verhogen, en op die manier het uitvallen van haar te voorkomen. Bovendien verlaagt het middel stress, wat het haar weer sterker maakt.

5. Brahmi (Centella asiatica)

In Nederland niet bekend, maar hele volksstammen in Azië zweren bij brahmi, ook wel bekend als gotu kola. De plant is een apotheek op zichzelf en wordt onder (veel) meer toegepast bij haarproblemen.

  • Toepassing: Masseer je hoofdhuid met brahmi-olie om de haarzakjes van nieuwe energie te voorzien en de bloedcirculatie te bevorderen. Samen met citroensap werkt brahmi tegen roos.
Gotu Kola-drank. (Ayurveda: vijf natuurlijke middelen tegen haaruitval)
Gotu Kola-drank. (Ayurveda: vijf natuurlijke middelen tegen haaruitval)

Nog meer tips om haaruitval tegen te gaan

Er zijn nog meer concrete tips om haaruitval tegen te gaan:

  1. Beoefen yoga en meditatie, hiermee voorkom je schade door stress
  2. Vermijd alcohol, tabak, koffie; deze kunnen het functioneren van je haarzakjes ondermijnen en de productie van (pigmentmaker) melanine stoppen
  3. Slaap 7 tot 8 uur, zo bouw je buffer op voor de activiteiten overdag
  4. Kam je haren niet als ze nat zijn, ze zijn dan extra kwetsbaar voor schade
  5. Drink voldoende water, dit is essentieel voor de haargroei
Erik van den Berg is tekstschrijver en eindredacteur van Yogisan.nl. Erik werkt sinds 2008 als redacteur bij de VPRO. Of het nu de roots van de westerse yoga is, ayurvedische wondervruchten, of tantratempels in Tibet: zijn brede interesse is drijvende kracht achter al zijn artikelen. Hij wil bezoekers van Yogisan meenemen langs onontdekte plekken in de wereld van yoga, ayurveda en mindfulness.