Volkomen natuurlijk en zeer krachtig en veelzijdig: dat is een goede omschrijving van triphala, een van de bekendste en meest gebruikte ayurvedische kruiden. Het kruid is een combinatie van drie vruchten, die elkaars effect versterken. Hoe werkt dat dan?
Triphala, oftewel ‘drie vruchten’, is samengesteld uit het poeder van drie gedroogde soorten vruchten: amalaki (Emblica officinalis), haritaki (Terminalia chebula) en bibhitaki (Terminalia belerica). De combinatie van deze drie vruchten geeft een uiterst positief effect.
In de ayurveda staat triphala erom bekend dat het gezondheid van lichaam en geest geeft. Een dagelijkse dosis met honing en ghee (triphala rasayana) zou een persoon ‘honderd jaar laten leven zonder ouderdom en ziekten,’ zo is te lezen in het klassieke ayurvedische geschrift de charaka samhita.
Het is niet alleen een verjonger, maar kan ook ingezet worden bij de behandeling van diverse klachten. Vanuit ayurvedisch perspectief: die therapeutische kracht komt voort uit het feit dat het kruid vijf van de zes smaken bevat (op zilt na) die nodig voor om gezondheid en welzijn. Het brengt bovendien alle drie de dosha’s en alle zeven weefsellagen in balans. Triphala geeft lichtheid aan het lichaam en reinigt de kanalen, met name die van de spijsvertering. Zo helpt het ook aan je dagelijkse detox!
Wetenschappelijk onderzoek naar triphala
Grote geheim van triphala? Het bevat een groot aantal fytochemicalieën, oftewel werkzame plantaardige bestanddelen, ook wel bekend als bioactieve stoffen. De wetenschap heeft hiervan enkele geïdentificeerd, maar zeer waarschijnlijk is er nog een groot aantal aanwezig. Zo bevat het middel talloze antioxidanten, zoals vitamine C, galluszuur, flavonoïden en tanninen. Triphala is zelfs een van de meest anti-oxidantrijke stoffen, blijkt uit recent onderzoek. En anti-oxidanten zorgen voor afbraak en uitschakeling van schadelijke stoffen.
Overige actieve biochemicalieën:
- Sennosiden: natuurlijke laxeermiddelen verlichten constipatie en stimuleren de werking van de darm en stoelgang. Verder helpen sennosiden de ontlasting zacht te maken, met voldoende vocht. Vezels in de triphala voorkomen dat de poep te los wordt.
- Vezels: de vezels helpen cholesterol te verwijderen, dit stimuleert bovendien een regelmatige peristaltiek, alsmede de gezondheid in de darm
- Slijmstof: deze plantaardige stof helpt tegen ontstoken weefsel, onderdrukt verkoudheid en vergroot weerstand tegen kanker
Therapeutisch gebruik
Triphala wordt traditioneel voorgeschreven bij diverse aandoeningen, zoals diabetes, obesitas, spijsverterings- en leveraandoeningen, allergieën, huidontstekingen en oogafwijkingen.
Dit rijke palet aan doeleinden heeft dus te maken met de grote hoeveelheid bioactieve stoffen. Meer in detail:
- Spijsvertering: in de ayurveda wordt triphala voornamelijk gebruikt om een gezond spijsverteringsstelsel te behouden. Het kan bovendien helpen bij constipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, dyspepsie, het terugbrengen van de darmflora, en bij zweren en aambeien. De vezels in triphala ondersteunen de natuurlijke bacteriën in het darmstelsel, die van cruciaal belang zijn voor onze gezondheid. Trage of te snelle spijsvertering: triphala brengt het in balans.
- Ontgifting: onderzoek bij muizen tonen aan dat een van de bioactieve stoffen in triphala, galluszuur, levercellen beschermt tegen de gifstof tetrachloride. In andere studies wordt duidelijk dat vrije radicalen worden uitgeschakeld en daardoor leverschade door alcohol afneemt, maar ook een lager sterftecijfer door stralingsziekte.
- Oogirritatie: een algemene toepassing van triphala is als thee voor een oogreiniging, bij allergieën, droge of ontstoken ogen. Tweedagelijks aanbrengen doet wonderen.
- Wondgenezing: triphala heeft antibacteriële eigenschappen, die genezing van bijvoorbeeld wonden bevordert. Het stimuleert collageenvorming in de wonden, beperkt het uiteenvallen van de huid en laat wonden volledig genezen.
Kortom, one triphala a day keeps the doctor away.