Bevrijd van angst door tantra

Bij het woord tantra denk je al snel aan een bepaalde schommel en seks. Heel veel en intense, bovennatuurlijke seks. Maar wist je dat het ook een lichaamsgerichte therapie is, die onder andere ingezet kan worden bij angst en emotionele blokkades? 

Ook ik dacht altijd dat Tantra en seks gelijk aan elkaar stonden, tot ik laatst gewezen werd op tantra als lichaamsgerichte therapie, om emotionele blokkades op te heffen. Het trok direct al m’n nieuwsgierigheid, maar tegelijkertijd voelde ik een terughoudendheid. Nu we het deze maand over angst hebben, is daar toch de aanleiding me er verder in te verdiepen. Dus lees verder en ontdek waarom Tantra niks en tegelijkertijd alles met seks te maken heeft.

Geen behoefte aan Tantra, maar wel aan een beter seksleven?

Wat is tantra?

Het Sanskriet woord is opgebouwd uit twee delen: tan staat voor expansietra betekent bevrijding.

Klinkt toch wel een beetje als een orgasme, nietwaar? Maar Tantra is eigenlijk gewoon het uitvoeren van bepaalde rituelen uit de Vedische traditie. Doel hiervan is het ontwikkelen van je ‘Goddelijke kern’ en het omarmen en volledig accepteren van jezelf en anderen. Je angsten onder ogen zien is hierbij een belangrijk onderdeel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het gericht op geestelijke en lichamelijke bewustwording en daardoor bevrijding. En dus niet perse op dat seksuele hoogtepunt.

Tantra leert je om aanwezig te zijn in het hier en nu, in je lichaam in plaats van in je hoofd.

Net als Ayurveda gaat de tantrische leer ervan uit dat alles wat je meemaakt en ervaart invloed op je heeft en verwerkt moet worden. Dit kan simpelweg door er genoeg aandacht aan te geven. Wanneer je dit niet doet en ervaringen niet verteerd worden, kunnen ze uiteindelijk zorgen voor emotionele (en seksuele) blokkades.

Emotionele blokkades

Allerlei opvattingen, (aangeleerd) gedrag, regels, schaamte, angst en verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je energie geblokkeerd wordt. Er ontstaan ’emotionele afvalhoopjes’ op je levensenergie. Omdat deze afval energetisch is, kan het daarom ook het beste zo behandeld worden. Tantra is daarbij de liefdevolle bulldozer die je levensenergie weer laat stromen.

tantra zelfkennis

Seksuele energie

De levensenergie die je op wilt wekken door middel van Tantra, is sterk verbonden met je seksuele (levens)energie. Het is dus best logisch dat de link tussen Tantra en seks zo snel gemaakt wordt. Maar deze energie hóef je niet om te zetten naar seks. Het is namelijk een hele fijne energie, die je letterlijk energie geeft en zorgt voor creativiteit. Daarnaast helpt het je te verbinden met je omgeving. Ook buiten de lakens heb je er dus profijt van.

Je sekschakra en de kracht van vrouwelijke wijsheid

Hoe werkt tantra

Tantra werkt energetisch en maakt gebruik van lichaamsoefeningen, meditatie, massage, klank en yoga. Je kunt het alleen doen of met anderen. Het is een geestelijk én lichamelijk proces, waarbij je je bewust wordt van je eigen Goddelijkheid.

Onderstaande video geeft een beeld van een Tantrasessie. Zoals je ziet, heeft het weinig seksueels.

Er zíjn wel meer seksuele vormen van lichaamstherapie, zoals een tantrische massage. Intieme drukpunten worden hier gemasseerd, maar ook hier gaat het om het helen in plaats van om de seksuele ervaring. Sophie (BNN) ging op bezoek bij Timo, een Tantra Gigalo, die ook tantrische massages geeft.

Kortmom, Tantra geeft je hernieuwde energie en leert je meer voelen. Iets wat we misschien allemaal wel wat meer kunnen doen. Minder in dat drukke hoofd, meer in dat net zo onrustige lichaam. Want als je daar eens goed naar luistert, heeft het je waarschijnlijk genoeg te vertellen.

Waarom je rot voelen iets positiefs is
Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!