Suiker, wie houdt er niet van? Als ik eerlijk ben: ik wél. Al houd ik deze liefde liever niet in stand, toch heb ik er van jongs af aan een zwak voor. En dat is logisch, want kinderen hebben een voorkeur voor de smaak zoet. Hoe kun je je kinderen suikervrij (-er) opvoeden en toch samen genieten van lekkere snacks?
ontdek direct zalige suikervrije snacks!Eén van de grootste uitdagingen van ouder zijn, lijkt mij om je kids gezond op te voeden. Zo kwam ik onlangs een filmpje tegen op mijn Facebooktijdlijn. Breekpunt maakte een rapportage over ‘sluipsuikers’ in ons eten: producten die vól suiker zitten, terwijl wij denken dat het gezond voor ons is. En dan snoep en andere tussendoortjes… De ongeschreven regel schijnt daarin zoet, zoeter, zoetst te zijn. Daar ga je dan met je goede gezonde gedrag. Gelukkig kun je ook lekker snoepen zónder een overdosis suiker. Ik ging voor je op ontdekkingstocht.
Maar check eerst eens deze reportage van Brandpunt over sluipsuikers in ons eten:
Geraffineerde suiker en de duivel
Suiker wordt door steeds meer mensen als slecht gezien. Maar niet alle suiker is per definitie slecht voor je! Het lastige daarbij is alleen dat ook de ‘gezondere’ suikers niet zomaar gezond voor je zijn.
Om het vanuit ayurvedisch oogpunt te bekijken: volgens deze ‘wetenschap van het leven‘ is geraffineerde suiker inderdaad niet goed voor je, maar betekent dit niet dat álle suikers slecht voor je zijn. Net als met alle voedingsmiddelen is het afhankelijk van je constitutie, eventuele onbalans en hoe goed je spijsvertering werkt of de specifieke suiker goed of slecht voor je is.
Suiker volgens ayurveda
Ayurveda kijkt niet perse naar de ‘ingrediënten’ (vitamines, mineralen, enz.) van een voedingsmiddel, maar naar de uitwerking daarvan op je spijsvertering en lichaam. Zo heeft suiker de smaak zoet en werkt daardoor verkoelend (goed voor pitta dosha) en voedend (goed voor vata dosha). Twee eigenschappen waar kapha beter niet teveel van binnen kan krijgen.
Omdat suiker voedend werkt, is het dus logisch dat jonge kinderen er een natuurlijke voorkeur voor hebben. De behoefte aan zoet neemt dan ook af tijdens de puberteit.
Ook bij ziekte kan suiker wel of niet goed voor je zijn. Je kunt bijvoorbeeld wanneer je verkouden bent of koorts hebt, beter geen (geraffineerde) suiker eten, terwijl er bij griep juist ayurvedische huisremedies zijn mét suiker.
meer over koorts en verkoudheidSuikervrij eten
Hoewel suiker dus niet perse slecht voor je is, kan het geen kwaad om er bewust wat minder van te consumeren. Zeker als het gaat om geraffineerde suiker. Maar hoe doe je dat dan?
Het begint al in de baarmoeder
Al vóór de geboorte van je kindje, kun je de smaak van je kindje beïnvloeden. Door zelf tijdens je zwangerschap het goede voorbeeld te geven en gezond en gevarieerd te eten, went je kindje in je buik al aan verschillende smaken. Heeft jouw moeder toen ze zwanger was van jou gezond gegeten, dan is de kans groot dat jij ook meer lust dan alleen zoet.
Ook bij het geven van borstvoeding heb je invloed op de smaakontwikkeling van je baby. Als je je kindje de borst geeft en zelf gevarieerd eet, wordt je kindje via de moedermelk blootgesteld aan verschillende smaken. Geef je flesvoeding, dan is dit dus niet het geval: deze melk smaakt altijd hetzelfde.
Wanneer je kindje vast voedsel begint te eten komt het de smaakontwikkeling ten goede wanneer je al vroeg begint met het geven van verschillende voedingsmiddelen. Over het algemeen lusten kinderen dan op latere leeftijd, doordat ze al van jongs af aan gewend zijn aan verschillende smaken.

Kies bewust voor alternatieven voor suikerrijke snacks en drankjes
Het kost iets meer voorbereiding, maar je kunt tegenwoordig steeds makkelijker suikervrij eten en snacken. Er zijn legio recepten te vinden voor de heerlijkste suikervrije taartjes en ander lekkers. En gelukkig hoef je niet de hele dag in de keuken te staan óf je hele maandsalaris erdoorheen te jagen wanneer je met je gezin minder suiker wilt eten. Er zijn genoeg heerlijke en suikervrije snacks!
Natuurlijk smaken deze suikervrije alternatieven niet zo intens als suikerrijke producten, maar dit went. Echt waar! Geef het tijd. Realiseer je ook dat wanneer je stopt met suiker eten je het waarschijnlijk de eerste drie dagen (lichamelijk) zwaar gaat krijgen. En ook daarna blijft het (mentaal) een proces. Ook hier geldt: tijd heelt alle wonden, ook die van je suikerverslaving.
7 zalige suikervrije snacks* voor jong en oud
*Onderstaande gezonde tussendoortjes zijn vrij van geraffineerde suiker, maar kunnen wel fruitsuikers bevatten.
1. Appel-zwaan
Gezond eten is een feestje! Helemaal wanneer je het interessant presenteert. Geef je kids niet zomaar een stuk fruit, maar maak er een beleving van. Bijvoorbeeld met een appel in de vorm van een zwaan.
2. Gezonde smoothie
In de lente en in de zomer kan een smoothie een gezonde snack zijn. Pas er wel op dat je ‘m niet ijskoud drinkt, want dit dooft het spijsverteringsvuur. Ook is het beter om er geen melk bij te gebruiken en liever geen groente en fruit door elkaar te mengen. Beide maken het je (kind zijn) spijsvertering lastiger om de gezonde smoothie goed te verteren.
Wanneer jij of je kind last hebt van slijm, kun je ook beter geen smoothie drinken. Liever helemaal geen zuivelproducten (met name van de koe), dit stimuleert slijmvorming.
lees meer over kaas en andere zuivel3. Gedroogde dadels
Dadels zijn niet suikervrij, maar wel supervoedend en lekker zoet door hun natuurlijke suikers. Je kunt ze zo uit het vuistje eten, of er dadelballetjes of een dadeldrankje van maken, voor een gezonde energieboost.
4. Een handje amandelen of andere nootjes
Niet heel zoet, maar wel heel lekker én suikervrij: noten. Gezouten nootjes kunnen helpen bij de bekende vier-uur-dip, doordat zout het zenuwstelsel kalmeert. Pas wel op als je (kind) in een boze bui is: je kunt dan beter geen zoute dingen geven, omdat zout ook verwarmend werkt en daardoor woede en soortgelijke emoties versterkt.
5. Geroosterde kikkererwten
Een lekker en gezond alternatief voor chips zijn geroosterde kikkererwten. Je maakt ze heel gemakkelijk en je kunt onderstaand recept altijd aanpassen door je favoriete kruiden en specerijen toe te voegen.
6. Een gekookt eitje
Een ei bevat veel eiwitten en geeft daardoor een fijn verzadigd gevoel. Het is bovendien heel gemakkelijk te maken, bewaren en mee te nemen.
7. Bananenpannenkoekjes
Een ander gezond alternatief voor pannenkoeken zijn bananenpannenkoekjes. Je maakt deze gemakkelijk en snel door een ei met een banaan te prakken en dit mengels net als een pannenkoek bruin te bakken. Voor wat extra vezels en bite voeg je er een handje lijnzaad of andere zaadjes aan toe.
bekijk nog een recept voor gezonde pannenkoeken