Stress – yoga helpt om te ontspannen

Stress: heb je er geen last van dan hoor je er tegenwoordig niet meer bij, zo lijkt het bijna. Iedereen is druk-druk-druk en je ziet steeds meer (jonge) mensen met een burnout. Steeds vaker lijkt yoga het mantra om hier beter mee om te kunnen gaan. Maar hoe kan yoga je helpen?

Yoga is een holistische benadering van gezondheid: door fysiek én mentaal met je lichaam bezig te zijn, werk je aan een ontspannen lichaam en geest. En door die ontspanning kun je beter omgaan met stress en angsten.
Er zijn vele soorten yoga en in principe kan iedere vorm van yoga helpen. Maar vooral hatha yoga en yin yoga zijn effectief tegen stress. Door het lage tempo en de eenvoudige houdingen, zijn deze vormen van yoga ook voor beginnende yogi’s toegankelijk.

Adem je stress weg

Yoga oefeningen werken ontspannend met een sleutelrol voor de ademhaling. Door diep in te ademen en langzaam uit te blazen, voer je de spanningen af uit je lijf. Voel je tijdens de oefening toch ergens spanning? Adem daar dan naartoe zodat deze loskomt en uitgeblazen kan worden.

Kun je direct wel een dosis ontspanning gebruiken? Pak dan je matje en doe mee met onderstaande video.

Yoga helpt ontspannen

En? Was dat even lekker? Veel mensen roepen het, maar waarom werkt yoga dan zo goed? Om deze vier punten:

  1. Yoga haalt je uit je hoofd en brengt je (terug) naar het hier en nu
  2. Yoga leert je (opnieuw) naar je lichaam luisteren
  3. Yoga leert je waar je grenzen liggen en die te respecteren
  4. Yoga leert je gedachten loslaten en geeft daardoor ontspanning

Heb je nog geen yogamatje? Bekijk deze pagina met yogaspullen eens.

Wil je meer lezen? Bekijk ook eens onze artikelen over mindfulness. Mindfulness is ook een manier om te ontspannen en kan helpen wanneer je last hebt van stress.

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!