De mooiste spirituele film; welke maakt(e) op jou de meeste indruk?

Spirituele films heb je in soorten en maten. Religieuze films, documentaires en films waarin bewustwording een grote rol speelt. Welke spirituele film vind jij het mooist of meest indrukwekkend? En waarom heeft de deze film zoveel indruk op jou gemaakt? Deel je ervaring en maak kans op een DVD van de prachtige film Samsara!

Spirituele films: Samsara

Ken jij dat ook, tot tranen toe geroerd zijn door een filmscène? Of na afloop nog veel en vaak nadenken over het verhaal dat zich op het witte doek heeft afgespeeld? Misschien heb je wel een inzicht gekregen, een les getrokken of ben je gewoon heel blij dat je de betreffende film hebt gezien! Wanneer was dat, bij welke film en waarom was je zo geroerd?

Yogisan is benieuwd welke rol de spirituele film in Nederland (en België) speelt. Over welke film en de impact ervan op jouw leven zou jij iets willen vertellen? Om je te helpen vind je hieronder wat inspiratie.

Populaire spirituele films

Om de echte bioscooptrekkers met een spirituele inslag kan je niet heen. Denk aan bijvoorbeeld ‘7 years in Tibet’, ‘Celestijnse Belofte’, ‘Eat, pray, love’, ‘De Matrix’ en ‘La vitta è bella’.

Wat meer recente films zijn ‘Samsara’, ‘Awake, the life of Yogananda’, ‘What the bleep do we know’, ‘Avatar’, ‘Doctor Strange’, de vervolgfilms op ‘De Matrix’, ‘Inner Worlds, Outer Worlds’ en natuurlijk ‘Samadhi, Maya, the Illusion of the Self’, die je hieronder in zijn geheel kunt bekijken.

Walk with me, dé spirituele film van 2017

Spirituele films: Walk with me
Walk with me – A journey into mindfulness featuring Thich Nhat Hahn

De filmhuisfilm ‘Walk with me’ is misschien wel de belangrijkste spirituele film van 2017. Deze documentaire schetst een portret van de oorspronkelijk uit Vietnam afkomstige spiritueel leider Thich Nhat Hahn (1926) en de leefgemeenschap Plum Village in Zuid-Frankrijk. Drie jaar lang zijn de zen-boeddhistische monniken en nonnen die daar wonen gevolgd en zo wordt er een kijkje gegeven in hun leven. Thich Nhat Hahn heeft een grote rol gespeeld in het verspreiden van mindfulness in West-Europa. Het is een film geworden waarin existentiële onderwerpen als acceptatie en bewustwording aan de orde komen. Het verhaal wordt verteld door de in 2015 voor een Oscar genomineerde Benedict Cumberbatch.

Spirituele films op Netflix

Op Netflix zijn ook ‘spirituele films’ te zien. Een van mijn favorieten is de IJslandse documentaire Inn Saei, de kracht van intuïtie, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de academische wereld zich voornamelijk richt op kennis en niet op gevoel. De trend is dat wijsheid is ingeruild voor kennis en kennis wordt ingeruild voor informatie, brokjes data die het antwoord moeten geven. Ik ben van mening dat aandacht voor wijsheid en fysiek aanwezig zijn bij elkaar de wereld een stuk leefbaarder maakt. Een mooi voorbeeld in deze film is de kunstenares Marina Abramovic in museum MoMA in New York. Tijdens de tentoonstelling ‘The Artist is Present’ zit Abramovic gedurende drie maanden 736 uur(!) op een stoel waar tegenover bezoekers plaats nemen die haar in de ogen kijken. Zij ziet de film van de ziel.

Door 100% aanwezigheid ontstaat verbinding. Naar aanleiding van deze performance hebben wetenschappers hersenonderzoek bij Abramovic gedaan en geconstateerd dat de hersenen van de kunstenares getraind zijn in niet-verbale communicatie. Haar hersengolven zijn langer en sterker en afgestemd op de hersenen van de persoon in wiens ogen ze kijkt.

Ik ben gefascineerd door het feit dat onze hersenen kunnen veranderen en de intuïtie een belangrijke rol speelt in intermenselijk contact. Zo roept een film ook emotie op, je wordt in een verhaal getrokken en leeft mee met de personages of het onderwerp. Bij mij is dat een voorwaarde om geboeid te blijven.

5 filmlijsten ter inspiratie

  • De Filmsite toont een Top 100 met veel klassiekers
  • Op IMBd kan je, door in te schrijven en te stemmen, zelf mee bepalen hoe de Top 50 eruit ziet
  • De filmlijst van Randy Compton, therapist, coach, spiritual counselor uit Boulder, Colorado
  • Ranker is een prettige lijst omdat je daar direct kunt doorklikken naar de trailers
  • Op feedswatcher staan Netflix-films, waaronder veel religieus georiënteerde films

Welke spirituele film is jouw favoriet?

Wil jij met Yogisan delen waarom een bepaalde film of documentaire je aanspreekt of zelfs heeft beïnvloed? Schrijf in ongeveer 150 woorden welke invloed de film van jouw keuze heeft (gehad) op jouw leven. De twee beste, leukste, meest originele inzendingen worden beloond met een DVD van Samsara. In week 51 maken we bekend of jij een DVD ontvangt! Laat je reactie achter onder dit artikel!

Samsara

Samsara is een adembenemend mooi gefilmde film over de mens en haar religies, over de natuur en het universum. De film werd volledig geschoten op 77 mm over vijf jaar in 25 verschillende landen.

Nederlands platform voor de spirituele film

Spirituele films: Innergy, Films on Demand
Innergy, Films on Demand

Voor het Nederlandse taalgebied wordt gebouwd aan een platform voor de spirituele film, Innergy genaamd. Innergy World is een initiatief van Cinemien. Op dit platform kan je Films on Demand bekijken voor een redelijk bedrag per film. Behalve films vind je er ook blogs over persoonlijke groei, vrijheid, geluk en innerlijke vrede.

In samenwerking met Cinemien stelt Innergy twee DVD’s beschikbaar van Samsara. Aan jou dus het verzoek om in te zenden welke impact welke spirituele film op jouw leven heeft gehad. De DVD’s gaan naar de twee beste, leukste, meest ontroerende inzendingen. Je mag je bijdrage hieronder bij de opmerkingen achterlaten.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.