Recept: voedzame pannenkoeken van mungbonen

Pannenkoeken zijn altijd lekker, maar meestal niet erg goed voor je. Met dit recept voor Mungbonen chila maak je in een handomdraai heerlijke én voedzame pannenkoeken, van mungbonen. In Nederland is deze boon nog niet zo bekend, maar in de ayurvedische keuken wordt hij al duizenden jaren gebruikt.

bekijk direct het recept!
<br/ >

Het is mijn persoonlijke missie geworden: mungbonen sexy maken en zorgen dat ze bekend raken onder een groter publiek. Veel mensen kennen mung nog niet, maar je ziet het boontje op steeds meer plekken opduiken. En dat is mooi, want het is een geweldige voedingsbron!

mungbonenMungbonen

Wat zijn mungbonen?

Wat mungbonen zijn? Het zijn kleine groene ovale bonen die onder andere in de ayurvedische en Chinese keuken al duizenden jaren gebruikt worden. Je herkent een mungboon aan zijn groene kleur en een wit streepje met daaromheen een dun zwart randje. Het zijn licht verteerbare boontjes met veel goede voedingsstoffen.

Hoewel je je er misschien niet bewust van was, weet ik zeker dat je wel eens iets van een mungboon hebt gegeten. Taugé is namelijk niets anders dan een ontsproten mungboon! En ook glasnoedels worden van mungbonen gemaakt.

taugé - mung

Waarom zijn ze zo goed voor je?

In mungbonen zitten dus veel goede voedingsstoffen, terwijl de boontjes tegelijkertijd niet te zwaar te verteren zijn voor je lichaam en weinig calorieën bevatten. Er zitten veel eiwitten en vezels in de bonen en ze zijn rijk aan kalium, Vitamine B en mineralen. Wanneer je ze laat kiemen, stijgt ook het gehalte aan Vitamine C aanzienlijk.

De mungboon wordt in de ayurveda vaak gebruikt om mee te detoxen. Hij heeft namelijk een stimulerend effect op je spijsvertering en een reinigende werking. Verder houd je lang een verzadigd gevoel, doordat de boon langzame koolhydraten bevat.

En omdat ze zoveel eiwitten bevatten (23,8 gr/100 gr) zijn ze bovendien geschikt wanneer je op je (sport)voeding wilt letten en/of minder vlees wilt eten.

Recept voedzame pannenkoeken

Het recept voor deze voedzame pannenkoeken komt uit Het kleine Ayurveda kookboek van Liese van Dam. Zoals de naam al doet vermoeden een handzaam boekje met daarin lekkere, makkelijke en gezonde recepten uit de ayurvedische keuken. Je vindt er onder andere gerechten met linzen en mungbonen.

voedzame pannenkoek van mungBenodigde ingrediënten voor 10-12 pannenkoekjes

 • 200 gram hele, groene mungbonen
 • 1 el bruine rijst
 • 2,5 cm geschilde gember
 • 0,5 tl kurkuma
 • 0,5 tl  garam masala
 • zout, naar smaak
 • ghee, om in te bakken

Bereiding pannenkoekjes

 1. Was en week de mungbonen en rijst minimaal 4 uur.
 2. Giet het weekwater af.
 3. Mix de bonen en rijst in een blender met de gember, kurkuma, garam masala, zout en een beetje water tot een glad, medium-dik beslag.
 4. Verhit een koekenpan en doe er een theelepeltje ghee in. Laat goed warm worden.
 5. Giet een soeplepel beslag in de pan en strijk met de achterkant van de lepel in een cirkelvormige beweging zachtjes van binnen naar buiten, totdat de pannenkoek een doorsnee heeft van ongeveer 15 centimeter.
 6. Zet het vuur iets zachter en druppel, wanneer de randen van de pannenkoek gebakken zijn, een theelepeltje gesmolten ghee rondom de pannenkoek en bak nog 1 à 2 minuten.
 7. Draai de pannenkoek om wanneer de onderkant lichtbruin gekleurd is en loskomt van de pan.
 8. Bak ook deze kant 1 à 2 minuten en klaar is je pannenkoek!

Ghee

Net als mungbonen wordt ghee in bovengenoemde gerecht en veel andere recepten in de ayurvedische keuken gebruikt. Benieuwd wat daar de voordelen van zijn? Eerder schreef ik over deze ayurvedische wonderboter een artikel!

Lees meer over ghee

 

Maar nog even terug naar de mungboon. Was jij er al bekend mee? Of ga je hem eens proberen? Deel je ervaring of eventuele vragen met ons!

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!