Recensie: De weg van rust – Jeff Foster

De Britse Jeff Foster is, tegen wil en dank zoals hij zelf zegt, een ‘spiritueel leider’ die alle vragen die hij voorgelegd krijgt ooit ook zelf heeft gesteld ten tijde van depressie. Hij staat dichtbij zijn grotendeels jonge publiek en herkenning is zijn aantrekkingskracht. Zijn populariteit groeit en inmiddels heeft Jeff de Top 100 van spiritueel leiders bereikt. Onlangs kwam zijn nieuwe boek ‘The Way of Rest’ uit in Nederlandse vertaling: ‘De weg van rust’.

Laat het ‘loslaten’ los
Heel worden is geen bestemming
Wees hier

Jeff Foster - De weg van rustDe voornaamste boodschap in ‘De weg van rust’ is dat je kunt herkennen dat je volmaakt bent in al je onvolmaaktheid. Door te stoppen met streven naar geluk en vermijden van ongeluk ontstaat een voedingsbron van rust, zo verkondigt Jeff Foster. Dat wat blijvend is vinden temidden van alles wat verandert. Ook bij verlies van gezondheid, inkomsten, rijkdom, imago en macht.

Jeff Foster: ‘Omarm het leven’

Teleurstelling kan een geschenk zijn. De crisis van teleurstelling kan je leren zien als de dood van een droom, niets meer. Het leven daarentegen heeft altijd verrassingen in petto. Blijf nieuwsgierig, schreeuw, roep, jammer, sla tegen een kussen als het moet, maar blijf nieuwsgierig. Neem rust. Spring niet gelijk door naar de volgende stap, neem pauze om te voelen wat er gebeurt. Omarm je leven, ook tijdens teleurstellingen, er kan iets anders voor in de plaats komen. Ieder moment doet het leven zich aan jou voor zoals het voor jou is. Blijf erbij, voel je voeten op de grond, omarm het moment. Ontspan in het niet weten wat de volgende stap zal brengen.

Teleurstelling kan een geschenk zijn

Inspiratie

‘De weg van rust’ kan een dagelijks bron van inspiratie zijn. Het is opgedeeld in dertien hoofdstukken waarbij het thema steeds vanuit rusten ontstaat:

  • Rusten in gewone momenten…
  • Rusten in weemoed en eenzaamheid…
  • Rusten in overvloed en schoonheid…
  • Rusten in pijn en verwoesting…
  • Rusten in liefde…
  • Rusten in niet weten…
  • Rusten in de reis, niet de bestemming…

Zelf vind ik het fijn om het boek gewoon open te slaan daar waar het openvalt en dan een bladzijde te lezen waarin altijd iets herkenbaars zit. Het zijn korte stukjes van een of twee pagina’s waarin het dagelijks leven zich als een spiegel toont. En voor wie Jeff Foster eens mee wil maken; hij komt regelmatig naar Nederland voor lezingen en workshops.


‘De weg van rust’ door Jeff Foster (ISBN 9789088401510) is uitgegeven door Panta Rhei en verkrijgbaar bij de betere boekhandels.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.