Recensie: Je hart als schuilplaats – Tara Brach

In haar boek ‘Je hart als schuilplaats’ neemt Tara Brach ons mee terug naar ons hart, de bron van veiligheid, liefde en compassie. Vanuit de rust van ons hart, vanuit acceptatie en vanuit vriendelijkheid versterken we ons vermogen om gelukkig te zijn.

Ik wilde dat ik je,
Wanneer je eenzaam bent of in het duister tast,
Het verbazingwekkende licht kon laten zien
Van je eigen wezen!

HAFIZ

Tara Brach - Je hart als schuilplaats
Tara Brach – auteur Je hart als schuilplaats

Wanneer het leven zich anders aan ons voordoet dan we zouden willen, helpt het om onze gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties beter te leren ontrafelen en herkennen, dan zijn we beter in staat de dingen te laten zijn zoals ze zijn, aldus Tara Brach in Je hart als schuilplaats. Dat leidt tot gelijkmoedigheid en een diep gevoel van bestendigheid te midden van de veranderingen die in ons dagelijks leven plaatsvinden.

Tara Brach: hou van het leven

De Boeddha deed een belofte, een belofte die het Boeddhisme deelt met vele wijsheidtradities; we kunnen een waarachtige schuilplaats vinden in onze eigen harten en gedachten – hier en nu, te midden van onze turbulente levens. Tijdens meditatie kan je de stille innerlijke alertheid voelen die in je lichaam aanwezig is, alsof je thuiskomt in een gevoel van heelheid.

Dat kan voelen alsof je thuis bent in je lichaam en in je hart, thuis op aarde te midden van alle wezens.

Crisis bezweren

Je hart als schuilplaats is een boek dat vol staat met verhalen van mensen die te midden van crisis en verwarring aanwezigheid ontdekken. Zoals de vrouw die in haar vroege jeugd misbruikt was. In plaats van het weg te stoppen is het de kunst om er anders mee om te gaan, het er te laten zijn. Misschien kan je via deze verhalen ook contact maken met het hart van je eigen situatie. Met behulp van deze verhalen kan je de krachten onderzoeken die je weerhouden van aanwezig zijn en ook waarom je zo vaak valse schuilplaatsen zoekt, zoals wegduiken in verslavingen.

Geborgenheid

Je hart als schuilplaats is gegroepeerd rondom drie fundamentele toegangspoorten tot geborgenheid die te vinden zijn in elke stroming van het boeddhisme en andere wijsheidstradities: waarheid (van het huidige moment), liefde en gewaarzijn. Deze drie poorten vormen de sleutels tot het overwinnen van heel gewone moeilijkheden als dwangmatig denken, belemmerende overtuigingen en traumatische angst.

Tara Brach houdt regelmatig inspirerende lezingen over deze onderwerpen:

Rust en geluk

Het boek Je hart als schuilplaats helpt je om af te stemmen op mededogen met jezelf en intimiteit in je relaties. Een sleutel tot het vinden van rust en geluk, tot thuis komen in je eigen leven. Hoe moeilijk je situatie ook is, je kunt altijd schuilen in helende en bevrijdende aanwezigheid.

Als we yoga en meditatie gaan oefenen komen we erachter dat de meeste gedachten zich herhalen. Dat de gedachten dezelfde zijn als gisteren en eergisteren.

Tara Brach is psychotherapeut en toonaangevend leider op het gebied van mindfulness, emotionele genezing en spiritueel ontwaken. Op de website van Tara Brach vind je lezingen en meditaties.

Je hart als schuilplaats (ISBN 978 90 215 5537 9) is uitgegeven door Kosmos Uitgevers en verkrijgbaar bij de betere boekhandels.

Bracht Brach hulp?

Hoe heeft dit boek jou geholpen in moeilijke tijden? Welke oplossingen bracht het je?

reageer op onze Facebook-pagina

 

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.