Ayurvedisch koken – proef december!

Rond de feestdagen maken we het onze spijsvertering op z’n zachts gezegd niet bepaald makkelijk. Help je buik een handje met een ayurvedische thee die de stofwisseling stimuleert. Want al dat feestelijke eten moet natuurlijk wel verteerd worden.

Ga direct naar het recept voor KKV-thee

De maand december is beroemd en berucht om het vele eten; rond Sinterklaastijd kan het gourmetstel uit de kast en voor je gevoel heb je vervolgens tot (en met) nieuwjaarsdag non-stop gezellige etentjes en borrels. Lekker natuurlijk, maar ook een enorme belasting voor je spijsvertering. Die maag van jou kan dus best een beetje hulp gebruiken. Tijdens een ayurvedische voedingscursus kwam ik zelf in aanraking met deze thee en ik gebruik ‘m sindsdien regelmatig wanneer er een en ander verteerd moet worden.

Eten feestdagenVoeding en gezondheid

Volgens ayurveda raak je uit balans wanneer je voeding eet die je niet kunt verteren. En wanneer je uit balans raakt, loop je het risico op ziekte. Voeding en gezondheid zijn dus nauw met elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk om eten dat bij jouw lichaam en het seizoen past te kiezen. Je kunt je spijsvertering daarbij een beetje helpen door deze te stimuleren, met bijvoorbeeld kruiden of thee.

KKV-thee

“KKV-thee; daar red je je spijsvertering mee.”

Het zou zomaar de slogan kunnen zijn van deze thee. KKV staat voor komijn, koriander en venkel en is een thee gemaakt van – jawel! – komijn, koriander- en venkelzaadjes. Deze kruiden stimuleren je spijsvertering, zonder teveel te verhitten, waardoor de thee voor iedere dosha en dus iedereen geschikt is.

Lees meer over de dosha’s in ‘Wat is ayurveda?’

Recept KKV-thee

Deze ayurvedische thee kun je heel gemakkelijk zelf maken en je kunt op deze basisformule eindeloos variëren. Drink de KKV-thee in plaats van je ‘gewone’ thee, koffie of andere drankje.

ayurvedische thee - kkv-theeIngrediënten

  • komijnzaad
  • korianderzaad
  • venkelzaad

Hoe maak je deze ayurvedische thee?

  1. Stamp drie gelijke delen van de zaadjes kort in de vijzel, zodat de geuren vrijkomen.
  2. Doe een theelepeltje van de geplette zaadjes in een leeg theezakje of thee-ei.
  3. Giet er kokend water overheen.
  4. En klaar is je thee!

Anti-kater-tip

Zoals ik al zei nip ik zelf regelmatig aan een KKV’tje. Bovendien heb ik gemerkt dat als ik na het stappen er twee glazen van drinkt, ik (bijna) geen last meer heb van een kater. De kruiden stimuleren je spijsvertering en helpen zo ook de alcohol te verteren. En het extra vocht is natuurlijk sowieso goed na een paar drankjes.

Het is mijn eigen bevinding, maar test het vooral! Ik ben heel benieuwd of dit ook jouw nieuwe wonderthee wordt. Laat je het me weten?

Ayurvedisch kookboek

Wil je de smaak van de ayurvedische keuken verder ontdekken? Er zijn legio boeken, bijvoorbeeld dit ayurvedisch kookboek van Amadea Morningstar.

 

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!