Op reis met Ayurveda

Eén van de grootste uitdagingen van reizen is om niet uit balans te raken. Wanneer we het vliegtuig ergens naar toe nemen, vooral naar een andere tijdzone, raakt ons lichaam compleet in de war en krijgen we vaker wel dan niet te maken met vervelende ongemakken. Vooral problemen met de spijsvertering, zoals een opgeblazen gevoel, constipatie komen veel voor bij reizigers.

Gebrek aan regelmaat kan ook slapeloosheid en een onrustig gevoel veroorzaken.

Ayurveda
Ayurveda gaat uit van de vijf elementen: ether, lucht, vuur water en aarde. Ieder van deze elementen heeft een belangrijke functie in het lichaam, maar bij een teveel kunnen ze onbalans en vervelende kwaaltjes veroorzaken. Wanneer we leren herkennen welk element er op welk moment uit balans is, kunnen we meteen de juiste remedies inzetten en zo heel veel symptomen voorkomen en verlichten.

Vliegen
Neem nou dat vliegen, dat veroorzaakt een teveel van het lucht element. Dat verklaart dus dat opgeblazen gevoel! Lucht kan ook voor een droge huid zorgen en dat is de reden dat stewardessen vaak sneller last krijgen van lijntjes en rimpels. Het krijgen van rimpels is niets anders dan het opdrogen van onze lichaamssappen en het is een teveel aan het luchtelement dat voor deze droogte zorgt.

Slapeloosheid en een onrustig gevoel zijn tekenen van een teveel aan lucht in het zenuwstelsel.

  • Gelukkig legt Ayurveda niet alleen uit waardoor symptomen ontstaan, maar ook wat je er aan kunt doen! Met deze simpele tips wordt op reis gaan een veel aangenamere ervaring!
  • Zorg dat je altijd een beetje (sesam) olie bij je hebt als je op reis gaat. Wanneer je op de plek van bestemming bent aangekomen, olie jezelf dan van top tot teen in met de olie, die je iets opgewarmd hebt. (bijvoorbeeld au bain-marie)
  • Neem in het vliegtuig een beetje olie mee (tot 100 ml is toegestaan). Smeer tijdens de reis regelmatig je neusgaten in met wat olie. Dat voorkomt dat nare droge gevoel en beschermt tegen te airco.
  • Drink alleen warme dranken in het vliegtuig en probeer zo min mogelijk te eten. Door het vliegen raakt je spijsverteringsvuur van slag en kan het niet goed z’n werk doen. Ik neem altijd komijn, korander en venkel zaadjes mee en een thee-ei. Ik ben die vervelende passagier die voortdurend om warm water vraagt bij de stewardessen. Waar ik dus met die zaadjes thee in maak. Helpt enorm tegen opgeblazen gevoel!
  • Eet GEEN rauwe voeding tijdens het reizen, totdat je het gevoel hebt dat je spijsvertering volledig is hersteld.
  • Ga nooit op reis zonder een flinke voorraad Triphala, een perfecte kruidenmix om je ontlasting op gang te houden! Neem een stuk of 6-8 pillen voor het slapen gaan met warm water.

Goede reis!

Google Authorship for Frederieke Couvee

Lees meer: Yoga voor tieners