Ontstressen door yoga

Tara Visser

Wanneer was je voor het laatst gestresst?

Of heb je druk of spanning gevoeld?

En hoe vaak heb je deze week het woord ‘moeten’ door je hoofd horen gaan?

Bij de meesten van ons is dat misschien een paar uur of een paar dagen geleden. We worden in ons leven dagelijks geconfronteerd met stressvolle situaties. Denk daarbij alleen al aan alle tragedies in de nieuwsberichten of het voorbij razende verkeer als je over wilt steken. We krijgen tegenwoordig dagelijks een extra portie adrenaline.

Dit vergt het nodige van ons lichaam en vooral van ons, vaak al zo geplaagde, zenuwstelsel. Het is belastend voor lichaam en geest en kan op de langer termijn schade aanbrengen.

Yoga helpt om ons te leren actief te ontstressen.

De yogahoudingen (asana’s) helpen ons om het lichaam te openen om zo onze psychische en lichamelijke stress weg te laten vloeien. Door de combinatie van asana’s en onze concentratie daarop spreken wij andere delen van onze hersenen aan. Hierdoor worden wij afgeleid van alles wat ons spanning en zorgen heeft gegeven. Het gevolg is dat wij geestelijk tot rust komen en weer met frisse moed vooruit kunnen. Onze adem is dieper geworden en ons zenuwstelsel heeft de kans gekregen om uit te rusten.

Als wij stress ervaren is het niet altijd gemakkelijk om contact met ons lichaam en onze adem te maken. Onze gedachten zijn vaak zorgelijk en talrijk en onze hersenen maken overuren. Door de aandacht bewust te richten op je adem en je lichaam help je jezelf.

Als de adem en het lichaam tot rust zijn gekomen volgt de geest vanzelf.

Yogatechnieken en oefeningen bieden je handvatten om meer ontspannen in het leven te staan.

Lees meer: Yoga en bewustzijn