Spiritueel leider en vredesactivist Sri M, voluit Sri Madhukarnath, is in Europa. Sri M is de man achter de Walk of Hope, een voettocht om in een globaliserende wereld aandacht te vragen voor ‘Oneness of Humanity’. Yogisan hoorde Sri M spreken in Den Haag: “Vrede in jezelf is het begin, draag dat over op anderen.”
Zo’n duizend voornamelijk jongeren en studenten startten op 30 maart bij de International School in Den Haag de Nederlandse variant van de Walk of Hope. Met deze voettocht wordt de boodschap van geweldloosheid, tolerantie, vrede, dialoog, wederzijds begrip en solidariteit verspreid.
De Europese loop wordt net als in India ondersteunt door de Verenigde Naties, waarvoor Adama Dieng, speciaal adviseur voor de preventie van genocide bij de VN, is afgevaardigd. De Walk of Hope strekte zich in India in 2015 uit over 7500 kilometer, van Kanyakumari, het zuidelijke puntje van India, tot Srinagar in Kashmir. In Nederland eindigde de tocht bij het Vredespaleis in Den Haag, waar Sri M de deelnemers toe zou spreken over globalisering, over een open hart en liefde voor elkaar.
Allen één, de basis van de mensheid is vrede
Sri M’s spirituele pad begon toen hij negen was en Maheshwarnath Babaji ontmoette. Zijn jeugd kenmerkt zich door een esoterische levensstijl en hij laat zich inspireren door heilige mannen en yogi’s. Sri M is de grondlegger van zowel de Walk of Hope als de Manav Ekta Mission. Deze missie bepleit dat de mensheid één is, waardoor raciale, geografische, culturele en ideologische verschillen overstegen worden.
De missie is gebaseerd op de overtuiging dat ondanks de verschillen de basis van ieder mens vrede en liefde is. Zo kan de aangeboren en van nature aanwezige goedheid zich in ieder mens ontwikkelen om de onderlinge eenheid te bevorderen. De Walk of Hope draagt daaraan bij; mensen van over de hele wereld die vanuit verschillende achtergronden en levenslopen samen de landen doorkruisen. De start in India op 12 januari 2015 viel niet toevallig samen met de geboortedag van Swami Vivekananda, een groot yogi en pleitbezorger van interconfessionele samenwerking, die de leer van de Vedanta naar het westen bracht.
‘Globalisering zou moeten betekenen dat we de globe, de aarde behandelen als een eenheid.’
Globalisering, kans of gevaar?
Tijdens de afsluiting van de Walk of Hope in de International School waar Yogisan ook bij aanwezig is, staat in het debat de vraag centraal:
“Mensen richten zich in de wereld steeds meer op zichzelf; komt dat door de globalisering? En als dat zo is, is dat een gevolg van de menselijke natuur?”
Sri M: “We kunnen de globalisering niet tegenhouden. Die is begonnen en gaat heel snel, ook vanuit economisch standpunt. Globalisering houdt niet in dat elk afzonderlijk land de pretentie moet hebben om het beter te krijgen door rijker te worden. Globalisering zou moeten betekenen dat we de globe, de aarde behandelen als een eenheid. Dan zal zelfs economische globalisering betekenen dat elk land er baat bij heeft, want wie minder heeft krijgt dan meer. De planeet is een dorp geworden waarin we als buren voor elkaar moeten zorgen en dat kunnen we ook.”
“De planeet is een dorp geworden waarin we als buren voor elkaar moeten zorgen en dat kunnen we ook.”
Een mozaïek van goede wil
Vraag: “Hoe kan de globalisering de wereld dienen?”
Sri M: “De globalisering werpt al vruchten af. Technologie is een eerste stap. We moeten groepen bijeen brengen en als een mozaïek samen laten werken, de stukjes zijn er al en die moeten als een puzzel in elkaar vallen. Met organisaties als de VN kunnen we mensen en landen laten samenwerken. En jonge mensen leven met en van de technologie, die kunnen internet slim gebruiken om communities te bouwen, dat is de toekomst. We hebben behoefte aan de dialoog en als we dat bovenaan zetten kan globalisering de wereld dienen.”
Vraag: “Wat is er verder nodig om globalisering te laten slagen?”
Sri M: “We kunnen drie stappen onderscheiden; communiceren, ons verenigen en ons organiseren. We kunnen allemaal streven naar succes en de handen ineen slaan om angst weg te nemen, grenzen te laten vervagen en onszelf opleggen om beter te communiceren. Investeer in preventie en leef het vanuit je hart. Maak ruimte voor vrede, ook vanuit je eigen hart. En we moeten niet bang zijn om de waarheid te zoeken. Kijk, zie wat er speelt. Als iets lastig is, loop dan niet weg, maar vind samen een weg. Vrede in jezelf is het begin, draag dat over op anderen.”
Onderstaande video laat zien hoe de Walk of Hope begon in India, een video vol hoop en daadkracht. Walk the talk.