Niets is vervelender dan het snurkgeluid horen van iemand die wél heerlijk ligt te slapen. Het leidt tot frustratie en slapeloosheid, met een minder goede dag tot gevolg. Maar ook voor de snurker kan het nachtelijk zagen vervelende gevolgen hebben. Daarom antwoord op de vraag ‘wat te doen tegen snurken?’ met zes natuurlijke anti-snurk tips.
Irritant hè? Gelukkig heb ik er zelf nu een die niet snurkt, maar ik weet als geen ander hoe frustrerend het is om wakker gemaakt en gehouden te worden door dat indringende snurkgeluid. Als ervaringsdeskundige gun ik het iedereen om in stilte te slapen en daarom verzamelde ik vijf natuurlijke anti-snurk voor je. Want wát ga je een stille slaapkamer waarderen wanneer je dit regelmatig hebt meegemaakt.
Vindt de ‘dader’ overigens dat hij of zij er zelf geen last van heeft – en dat je dikke, vette pech hebt – ook dan kun je wellicht met een aantal van deze anti-snurk tips uit de voeten. Scoor bijvoorbeeld dé anti-snurk plant, een ananasplant. “Om het wat gezelliger te maken in huis” 😉
Ga direct naar de anti-snurk plantSnurken hoe en wat
In bovenstaande filmpje wordt op een toegankelijke manier uitgelegd wat snurken nu eigenlijk is en hoe het komt. Opvallend is dat mannen twee keer zo vaak hardop liggen te knorren ‘s nachts.
Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je er last van hebben wanneer je verkouden bent, last hebt van een allergie of wanneer je een zwelling in je neus of keel hebt. Ook kan het komen doordat je te zwaar bent of ongezond leeft.
Zelf niet zo’n last van je nachtelijke zaagpartijen? Het líjkt natuurlijk ook dat je lekker ligt te snurken, maar echt goed slaap je niet. Het snurkgeluid maakt ook jou als snurker namelijk ook (onbewust en) continu wakker en de vernauwing van de luchtwegen zorgt voor een slechte luchtcirculatie in je lichaam. Hierdoor raak je dus bijna nooit in een diepe slaap, die je toch wel nodig hebt om écht uit te rusten. Dit resulteert erin dat snurkers zich overdag regelmatig slaperig voelen en dat zij een gemiddeld hogere bloeddruk hebben. Bovendien kan snurken op den duur overgaan in slaapapneu; waarbij je in je slaap regelmatig even stopt met ademen. Ook niet heel fijn hè..?
Deze zes natuurlijke anti-snurk tips vertellen je wat te doen tegen snurken.
1. Leef gezond
Het is natuurlijk een open deur en sowieso beter voor je gezondheid, maar probeer zo gezond mogelijk te leven. Ongezonde dingen zoals roken, overgewicht hebben en regelmatig alcohol drinken kunnen bijdragen aan snurken. Dus als je minder herrie wilt maken ‘s nachts, stop dan met roken, pak je gewicht aan en drink minder alcohol.
2. Anti-snurk smoothie
Deze tip sluit een beetje aan bij tip één, maar deze specifieke smoothie schijnt te helpen tegen snurken. Bekijk hoe je ‘m maakt in onderstaande filmpje.
3. Pranayama tegen snurken
Pranayama zijn ayurvedische ademhalingsoefeningen. Er zijn er talloze oefeningen en elk heeft zijn eigen uitwerking. Zo zorgen de zoemende bij en brullende leeuw er onder andere voor dat je luchtwegen opener komen te staan en open blijven. Ook maken ze de spieren in je gezicht en keel sterker. Dit helpt in de strijd tegen snurken.
Probeer dagelijks minimaal tien minuten aan deze ademhalingsoefeningen te besteden. Ben je een hardcore snurker; maak er dan maar dagelijks een half uur van. Ga er comfortabel voor zitten en kies voor een rustige plek waar je niet gestoord zult worden.
Bhramari (de zoemende bij)
Simha Garjanasana (de brullende leeuw)
Lees meer over ayurvedische ademhalingsoefeningen4. Mantra Ohm
Een mantra is een gezongen gebed dat met name in het boeddhisme en hindoeïsme al duizenden jaren wordt gebruikt. De Ohm-mantra is een van de bekendste en werkt ook goed tegen snurken. In de 5 mooiste mantra’s vind je meer informatie over deze anti-snurk mantra, Ohm.
Lees meer over mantra’s5. Anti-snurk-plant: Bromelia Pineapple
Dan schijnt er ook nog een middel te zijn waar je zelf bijna geen moeite voor hoeft te doen; je hoeft er alleen maar een plant voor te kopen. En wel de Bromelia Pineapple, oftewel de anti-snurk plant, ook wel een ananasplant genoemd.
De ananasplant staat er bekend om om ‘s nachts zuurstof af te geven, wat andere planten voornamelijk overdag doen, en zijn geur blijkt luchtwegverwijdend te zijn. Werkt het niet? Dan heb je in ieder geval een toffe nieuwe plant voor in huis.
6. Het neti kannetje
Met een neti kannetje, of neti-pot, kun je bij jezelf een neusspoeling uitvoeren. Neti staat voor de reiniging van de bovenste luchtwegen. Door lauwwarm, gezouten water in je ene neusgat te gieten en er aan de andere kant weer uit te laten lopen, zuiver je je holtes van slijm, stof en eventuele allergenen. Handig dus wanneer je last hebt van snurken door een verstopte neus. Je kunt dit dan meerdere malen per dag doen.
Wat te doen tegen snurken, natuurlijke anti-snurk tips volgens jou
Zelf heb ik bovenstaande tips dus ‘helaas’ niet kunnen testen, dus ben benieuwd of ze jou hebben geholpen! En heb je nog een natuurlijke anti-snurk tip die er niet tussen staat? Deel het met ons in de de comments!