Mindful Parenting, opvoeden met aandacht

Bewust kiezen voor kinderen, en dan? Bewust opvoeden, met het meest kostbare wat we te bieden hebben: aandacht. Ouders die mindfulness in hun leven toepassen zijn al een eind op weg, maar Mindful Parenting vraagt nog wat meer vaardigheden. 

mindful parenting

Naarmate we zelf meer mindful in het leven staan, onze automatismen steeds beter waarnemen en door meditatie getraind zijn onze eigen gewoonten en behoeftes in kaart te brengen, zullen we onze kinderen ook beter kunnen observeren en begeleiden naar een gelukkig en zinvol leven. Mindfulness en heartfulness/zelfcompassie zijn essentiële bestanddelen om mindful op te voeden.
Uit onderzoek is gebleken dat in gezinnen waar mindful wordt omgegaan met kinderen, waar betrokkenheid en aandacht voor de verzorging centraal staan, de kinderen minder bang en somber zijn en minder gedragsproblemen vertonen. Dit geldt voor verschillende leeftijdsgroepen, voor jonge kinderen (3-7 jaar), de middengroep (8-12 jaar) en pubers (13-17 jaar).

6 tips voor mindful opvoeden

  1. Beoefen zelf mindfulness en heartfulness. Neem dagelijks tussen de 10 en 30 minuten de tijd om te mediteren of te reflecteren. Aanwezig zijn in het moment en het lichaam voelen brengen ons tot onszelf. Dat hebben we nodig om bewust in contact te zijn met het kind.
  2. Regelmatig stoppen en pauzeren. Probeer, zodra je stress of onbalans opmerkt, even te stoppen. Laat de stress zich gedurende de dag niet opstapelen.
  3. Als er een conflict is met je kind, breng je aandacht naar je ademhaling. Merk je gevoelens op. Reageer niet direct vanuit boosheid.
  4. Blijf luisteren. Laat je kind vertellen wat het vindt, ook als je het ergens niet mee eens bent.
  5. Probeer niet altijd de perfecte ouder te zijn. Iedereen maakt fouten, neem de ruimte om het een volgende keer anders te doen.
  6. Zie wie je kind is en wat het nodig heeft. Bewaak de soevereiniteit van je kind. Dat betekent niet dat je alles goed hoeft te vinden, maar stel gezonde grenzen. Wanneer je zelf in balans bent is het niet (meer) nodig om je eigen dromen, verborgen agenda’s en onverwerkt verleden op je kinderen te projecteren. Geef ze de ruimte om hun eigen leven vorm te geven.

Veelbelovende onderzoeksresultaten

mindful parentingIn Amerika is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van Mindful Parenting, onder andere in Berkeley aan de University of California (zie onderstaande video). In Nederland heeft Susan Bögels aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan bij ouders van kinderen met ADHD en/of autisme. De resultaten van deze studie zijn veelbelovend. Zo is er aangetoond dat ouderlijke stress vermindert, dat er minder gereageerd wordt vanuit automatische patronen, dat de relatie tussen de ouders onderling verbetert (ook wanneer ze uit elkaar zijn) en dat er meer ruimte komt voor compassie en empathie.
In Amsterdam is inmiddels een Academisch Behandelcentrum voor Ouder en Kind waar speciale mindfulnesstrainingen worden gegeven aan ouders met kinderen die bijvoorbeeld onder behandeling zijn voor psychiatrische problemen.

Mindfulness voor kinderen

Niet alleen de ouders hebben baat bij mindfulness, als het kinderen wordt geleerd werkt het aan twee kanten. In Leusden zit een opleidingsinstituut, de Academie voor Mindful Teaching van Eline Snel, waar mindfulnesstrainers zich kunnen bijscholen tot kindertrainer. Bij dit instituut kunnen ook leerkrachten kennis maken met mindfulness. In het onderwijs wordt mindfulness steeds breder geïntroduceerd, zowel bij leerkrachten als leerlingen, ‘schoolbreed’ dus.

Boeken voor ouders en kinderen

Afgelopen mei verscheen van voornoemde Susan Bögels een praktische gids over mindful ouderschap. Buiten wetenschappelijke publicaties maakt Bögels mindful opvoeden zo ook inzichtelijke voor een breed publiek. Onderstaand enkele titels.
Eline Snel publiceerde een boek voor ouders van pubers, alsook een boek waaruit kinderen kunnen leren om op speelse wijze hun ‘pauzeknop’ te vinden.

Greater Good Science Center – University of California

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.