Met je hele ziel en zaligheid op de mat

Tara Visser

Ik geef inmiddels al heel wat jaren les en heb, zoals vele yogadocenten met mij, een heel eigen stijl van lesgeven ontwikkeld. Deze stijl is ontstaan door studies, jarenlange leservaring op verschillende locaties, in verschillende steden en dorpen en aan studenten van verschillende niveaus. Lesgeven in Amsterdam vraagt om iets anders dan lesgeven in Bennekom of een retraiteweek in Zuid-Frankrijk.
Tijdens mijn lessen, de vele gesprekken en observaties die ik heb gedaan ben ik gaandeweg tot de conclusie gekomen dat de beste resultaten voortkomen als wij ons volledig inzetten tijdens een les. En dat in de beslotenheid van je eigen matje.

Als wij tijdens het oefenen ons lichaam, ons denken en ons hart inzetten krijgen wij uiteindelijk het beste resultaat!

Hoe vaak dwalen wij niet af tijdens het oefenen en borrelen er zorgen omhoog en hoe vaak doen wij niet onze oefeningen op de automatische piloot? Hoe vaak gebeurt het niet dat je met een kritische blik in de spiegel kijkt en vind dat je niet hard genoeg traint omdat die extra zwembandjes nog steeds niet weg zijn. En misschien overkomt het jou ook weleens dat je eigenlijk niet meer precies weet waarom je aan yoga doet maar dat je het doet omdat je vindt dat je het moet doen. Want tenslotte zegt iedereen dat het zo goed voor je is, maar jij maakt je eigenlijk alleen maar zorgen terwijl je bezig bent.

Zou je niet met je hele ziel en zaligheid op je matje willen liggen en met groot plezier en in verbinding je oefeningen willen doen?

Een goede beoefening start in ons denken en ons vermogen om dit denken om te zetten in acties.

Dit aspect van een goede training, of het nu om krachttraining of om yoga gaat, komt voort uit de Yogafilosofie.

Een filosofie overigens die haar tijd ver vooruit was. De Yogafilosofie laat zien hoe de mens kan leren leven in rust, vrede en harmonie. Het doel van yoga is dan ook het kalmeren van onze gedachten. Daar zijn allerlei ademhalings-, lichamelijke en ontspanningsoefeningen voor ontwikkeld en samen vormen zij de praktische uitvoering van yoga. Yoga is een Sanskriet woord en betekent verbinden of verenigen. Door het doen van yoga verenig je het denken met het gevoel (hart) en het lichaam.

Het hart vormt hierin de brug van het denken naar het lichaam en andersom.

Allemaal heel leuk en aardig, maar hoe maken wij dat praktisch? Daarover later meer…..   vervolg 2