Met je hele ziel en zaligheid op de mat (2)

Tara Visser

Met je hele ziel en zaligheid op de mat, vervolg

Het vorige artikel eindigt met de vraag : ‘allemaal heel leuk en aardig, maar hoe maken wij de yogafilosofie praktisch als wij geen tijd noch lust hebben om het 8-voudige Yoga pad op de letter te volgen?’

Een interessante vraag omdat ik vermoed dat veel mensen die yoga beoefenen met deze vraag worstelen.

Stel, je vliegt van punt A naar B. Helemaal doorgezaagd kom je aan. Je hebt twee keer moeten overstappen, het vliegtuig was afgeladen en jij zat op de slechts denkbare plaats. Je hebt geen moment rust gehad en de kriebels van de onnatuurlijke manier van voortbewegen siddert nog na in je zenuwstelsel. Alhoewel je al jaren trouw iedere week naar de yogastudio gaat, ontbreekt het je nu aan kennis en technieken om jezelf terug ‘te laten’ landen in je lichaam en ontspannen, energiek en vol goede zin je reis te vervolgen.

‘Waar zijn al die gouden bergen die beloofd worden in het yogablad?’

Wat je je, op dat moment, wellicht onvoldoende realiseert is dat het al een hele kunst is om te beseffen dat je het contact met je lichaam verloren hebt. In je realisatie van dat moment, zou je rustig kunnen gaan ademen. Heel simpel, niets hoogdravends. Na luttele minuten kunt wat kalmer de nieuwe omgeving in je opnemen. Doordat je nog niet ‘helemaal geland was’ ging je denken ijverig op weg naar het wegdrukken van alles wat je voelde door jou op de mouw te spelden dat de yogalessen die je hebt gevolgd jou dus geen gouden berg heeft gebracht.

Wat is dan die gouden berg precies?

Die gouden berg ligt niet aan de horizon of ergens in het vooruitzicht. Die gouden berg ben jij. Jij als mens, met al je ervaringen en vooral de wijze waarop jij op nieuwe ervaringen reageert. Als je leert zien hoe je reageert, wat jouw geest en jouw lichaam doen in verschillende situaties kun je leren jezelf te helpen in het ondersteunen van je geest en je lichaam door de veiligheid van je eigen voertuig (niet het vliegtuig) aan te bieden, de warmte van je hart in te zetten en de kracht van je gezonde verstand te gebruiken.

Als je vliegt en volkomen verreist aankomt in een nieuwe omgeving, is het niet meer dan normaal dat alles in je losgeschud is. Zie het maar als een glazen bol waarin een pittoresk sneeuwlandschap te zien is. Als je de bol flink schud dwarrelt er uiteindelijk sneeuw naar beneden. Zo is het ook met jou.

Iedere nieuwe ervaring in je leven, hoe groot of hoe klein dan ook doet sneeuw (stof) opwaaien. Dan heb je tijd en geduld nodig zodat alles wat opgewaaid is weer rustig kan gaan liggen. Wij mensen hebben de neiging hierover heen te walsen.

Yoga leert je om hier mee in contact te komen en dat in alle praktische zaken van het leven.

Soms vergeet je hoe waardevol dit contact is, want na alle lessen die je hebt gevolgd, is het voor jou al vanzelfsprekend geworden.

Hoe kan Yoga je helpen als je zenuwen gespannen zijn? Lees meer in onze volgende blog.