Gezond leven en anticonceptiepil gaan niet samen

Is het weer zover? Die ene tijd van de maand? Veel vrouwen vinden hun menstruatie vreselijk. Maar eigenlijk is ongesteld zijn iets moois, wat we zouden moeten koesteren. Ik vertel je waarom!

Nog niet zo heel lang geleden waren mijn pil en ik goed bevriend. Heerlijk vond ik het om elke dag voor het slapen gaan een pilletje te slikken en zo drie maanden lang niet ongesteld te hoeven worden. Want dat vónd ik toch vreselijk! Tot ik een jaar geleden steeds meer las dat meiden stopten met de pil. Ik was al een tijdje bezig met gezonder leven en besloot daarom dat een anticonceptiepil niet langer bij mij paste.

Het nut van je menstruatie

Ongesteld zijn heeft vooral negatieve associaties, maar heeft juist ook haar mooie kanten.

ongesteld / maandverband

1. Je bent niet zwanger!

Wanneer je nog niet toe bent aan kinderen, en onverhoopt toch onveilige seks hebt gehad, is ongesteld worden een ware opluchting: de komende negen maanden komt er nog geen baby uit jou.

2. Afvalstoffen worden afgevoerd

Lichamelijk heeft menstrueren ook een functie: in de dagen dat je ongesteld bent, voert je lichaam namelijk afvalstoffen af die je die maand hebt verzameld. Niet ongesteld worden betekent dus dat je die troep niet kwijt raakt. Het blijft in je lichaam spoken. En volgens ayurveda, de wetenschap van het leven, kan dit op de lange termijn tot vervelende kwaaltjes leiden, die je in eerste instantie niet eens hieraan zou linken.

Mazzel dat we vrouw zijn; mannen hebben deze reinigende functie namelijk niet!

Veel mensen – vrouwen én mannen – krijgen namelijk te maken met een onbalans in de pitta-dosha. Dit uit zich bijvoorbeeld in migraine, een burn-out of huiduitslag. Het overschot van pitta kan in het bloed terechtkomen en voor nog meer problemen zorgen. Om je bloed ‘schoon’ te houden en het overtollige aan pitta te zuiveren kan je onder andere oud bloed verwijderen. Je menstruatie doet dit op een natuurlijke manier voor je.

3. Menstruatieklachten zijn wijze raadgevers

Daarnaast kan je menstruatie je veel vertellen over je algehele gesteldheid. Zo kan hevige menstruatie(pijn) met daarbij veel bloedverlies te maken hebben met een teveel aan hitte in je lichaam. Ben je onregelmatig ongesteld, dan kan dit duiden op een overschot aan het element lucht in jouw systeem.

Menstruatieklachten hangen volgens ayurveda samen met een onbalans van een of meerdere dosha’s (vata, pitta en kapha). Iedereen heeft alle drie deze dosha’s in zich, maar wanneer ze uit balans zijn, kunnen ze voor klachten zorgen. Bijvoorbeeld klachten rondom de menstruatie.

Lees meer over ayurveda en de dosha’s

 

Wil je jouw klachten blijvend verhelpen? Een ayurvedisch behandelaar kan je helpen ze bij de wortel aan te pakken.

In opkomst: stoppen met de pil

Ik weet eerlijk gezegd niet goed hoe het nu gaat, maar ‘in mijn tijd’ was het heel normaal om als tiener aan de pil te gaan wanneer je een regelmatige cyclus had bereikt. En vooral bij meiden met hevige acné werd het geadviseerd. Veel van deze vrouwen hebben nu, járen later, spijt of in ieder geval twijfelgevoelens over deze keuze van toen. Steeds meer vrouwen kiezen er tegenwoordig voor om te stoppen met de pil als anticonceptiemiddel.

Waarom zou je stoppen met de pil?

De nummer één reden om te stoppen met de anticonceptiepil is natuurlijk omdat je zwanger wilt worden. Maar ook als je dit (nog) niet wilt, zijn er meerdere redenen om te stoppen.stoppen met de pil

 • Je wilt geen chemische, onnatuurlijke middelen meer slikken
 • Je hebt door de pil last van schommelingen in je hormoonhuishouding (en dus je humeur. Hallo PMS!)
 • Je bent de bijwerkingen van de pil wel zat (o.a. pijnlijke borsten, misselijkheid, depressieve gevoelens, migraine, afname libido)
 • Je hebt geen last meer van acné of een andere reden waarom je aan de pil bent begonnen
 • Je vindt de grotere kans op trombose en zelfs borstkanker bij langdurig pilgebruik geen prettig idee

Alternatieven voor de pil

De pil is zo ingeburgerd in onze levens, dat stoppen niet altijd vanzelfsprekend is. In de meeste gevallen gebruiken we het om niet zwanger te raken en veel vrouwen vinden het ook erg prettig om controle te hebben over hun cyclus. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor de anticonceptiepil, bijvoorbeeld:

 • Spiraaltje (van koper of met hormonen) – eens per vijf jaar
 • Anticonceptiering (of Nuvaring) – maandelijks
 • Prikpil – eens per drie maanden
 • Anticonceptiepleister – wekelijks
 • Anticonceptiestaafje (onderhuids) – eens per drie jaar

Een nadeel van deze middelen is echter dat je menstruatie niet natuurlijk verloopt. Bovendien stel je je lichaam bloot aan niet-lichaamseigen stoffen die je wel moet verteren. Want wanneer je spijsvertering deze niet kan verwerken, ontstaan er afvalstoffen.

Alternatief voor de alternatieven

Wil je het helemaal ‘goed’ doen, dan kun je ervoor kiezen om geen van bovenstaande middelen te gebruiken. Om niet zwanger te raken kun je natuurlijk gewoon een condoom gebruiken. Wil je het echt niet met dat rubbertje doen, dan kun je er ook voor kiezen om in je vruchtbare periode geen seks te hebben.

Om precies te weten wanneer je wel of niet vruchtbaar bent kun je dagelijks je temperatuur meten. Gedurende je cyclus verandert je temperatuur namelijk. Tegenwoordig zijn er bovendien handige ‘cyclus-computers’ op de markt die je dagelijkse temperatuur voor je bijhouden in een app. Je hoeft daarvoor alleen maar iedere dag bij het wakker worden de thermometer in je mond te steken.

Ook zijn er verschillende apps beschikbaar om je cyclus in te monitoren. Bijvoorbeeld Clue. Daarin houd je bij wanneer je ongesteld bent geweest en hoe de rest van de maand verloopt qua pijntjes, behoeftes en eventuele bloedingen. Nadeel is wel dat je niet exact weet wanneer je eisprong precies plaatsvindt, waardoor je dus nooit 100% zekerheid hebt dat je niet zwanger wordt.
Wanneer je deze methode wilt gebruiken is het daarom belangrijk om je lichaam door en door te leren kennen. Er zijn namelijk ook bepaalde signalen die het lichaam afgeeft voordat de eisprong plaatsvindt.

Wil je meer over lezen over het meten van je temperatuur en de signalen die je lichaam afgeeft voor de eisprong? Het boek Taking Charge of Your Fertility van Toni Weschler‎ is dan een aanrader.

menstruatiecyclusMijn ervaring zonder de anticonceptiepil

Zelf ben ik met de pil gestopt en heb ik er geen alternatief middel voor in de plaats genomen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Het voelde zelfs héél goed. Door mijn lichaam weer zijn natuurlijke ritme te laten opbouwen, had ik het idee dat ik ook meer contact kreeg met mijn lijf. Ineens voelde ik bijvoorbeeld een eisprong. Dat voelde niet perse heel lekker hoor, maar doordat mijn lichaam weer natuurlijk bezig was, voelde het wel goed.

Een van de redenen dat ik zo’n fan was van die kunstmatige cyclus was de controle die je hebt over het ongesteld worden. Dit was dan ook de belangrijkste reden waarom ik er niet eerder mee ben gestopt. Wat dus wel onhandig was, was dat het bij mij meer dan een jaar heeft geduurd voordat mijn cyclus weer regelmatig was. Er was echt geen pijl op te trekken; de periodes varieerden tussen de 22 dagen tot wel 44 dagen.

Maak een feestje van je ongesteldheid

Tot slot nog drie tips om je ongesteldheid dragelijker te maken en een grappig filmpje over wat mannen weten van onze ‘bloederige ontruiming’… 🙂

Tips om je ongesteldheid dragelijker te maken

 1. Accepteer dat het pijn doet; geef het aandacht en liefde.
 2. Ongesteld zijn is best vermoeiend. Pak dus echt je rustmomentjes (en laat je lekker vertroetelen)!
 3. Het vuurtje in je buik brandt wat minder hard als je ongesteld bent. Eet daarom niet te veel en minder zware dingen, zoals vlees, tarwe en gefermenteerde voeding. Verwen jezelf bijvoorbeeld wél met dit heerlijke maaltje!

Wat weten mannen eigenlijk over ongesteld zijn?!

 

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!