Medicijnen genezen niet, ayurveda wel: waar kies jij voor?

De landelijke verkiezingen zitten er weer op! Wat betekent jouw stem voor de farmaceutische industrie? Een fortuin wordt uitgegeven aan farmaceutische medicatie. Waarom zoveel geld aan chemische medicijnen uitgeven, als de natuur zelf ook van alles kan bijdragen aan onze gezondheid? En veel goedkoper!

‘Dit is geen prettige boodschap, zeker in verkiezingstijd’

(NOS over verkiezingen en kosten die de pan uitstijgen)

Bij Tros Radar was er een tijdje terug een kritische aflevering met verwijzing naar een film over de medicijnenindustrie. Dat is een industrie op zichzelf, met vaak ‘winst’ hoog in het vaandel. De westerse geneeskunde staat tegenwoordig sterk onder druk van de farmaceutische industrie. Maar de westerse geneeskunde komt oorspronkelijk voort uit een natuurgeneeskundige traditie (Hippocrates als grondlegger!) die niet alleen keek naar het onderdrukken van symptomen, maar ook naar de OORZAKEN van ziekte.

‘Als je ziek bent verwacht je dat ze je beter maken maar aan gezonde mensen verdienen deze instanties geen geld.’

In dit artikel kijken we kort naar hoe ayurveda en yoga naar ‘geneeskunde’ kijken. In ayurveda krijgt de ware oorzaak van ziekten veel aandacht. Alleen als je de oorzaak kent, kun je een ziekte ook echt genezen. Yoga werkt met gezond houden van lichaam en geest, maar de ayurvedische principes spelen daarbij dezelfde rol. De oorzaak van ziekte wordt in ayurveda en in yoga toegeschreven aan een verstoring van een natuurlijk evenwicht. Hoe kunnen we dat voorkomen of herstellen?

Wat is de ware oorzaak?

Om de oorzaak van een verstoord evenwicht te achterhalen, moet je vaak allerlei zaken onderzoeken, of aan een ‘patiënt’ vragen. Daar gaat tijd inzitten, maar het levert ook veel op. Weet je eenmaal de echte oorzaak of oorzaken, dan kun je ook echt iets doen. In plaats van het alleen maar onderdrukken van de oorzaken. Oorzaken van ziekten liggen volgens ayurveda en yoga in:

  • Niet in harmonie leven met de natuur (voeding, rust en slaap, seks en intimiteit – de drie levenspilaren)
  • Niet juist gebruiken van de zintuigen (teveel, te weinig, verkeerd)
  • Snelle veranderingen in de natuur (zoals seizoenswisselingen, plotselinge klimaatveranderingen, reizen, enzovoorts)

Preventie: hoe doe je dat?

Ayurveda en yoga – waar het gezondheid betreft – gaan in eerste instantie over preventie. Preventie wordt in ayurveda omschreven als ‘het genezen van ziekten nog voordat ze ontstaan zijn’.

Medicijnen genezen niet, ayurveda wel. Pure voeding en ayurvedisch verantwoord lekker
Een gezonde maaltijd kan het beste medicijn zijn

Wat een prachtige omschrijving is dat! Ayurveda en yoga bieden veel tips en richtlijnen om te zorgen dat het natuurlijke evenwicht van ons systeem bewaard kan blijven. Let daarom op:

  • Een gezonde leefstijl (waaronder een dagelijkse routine)
  • Een gezond voedingspatroon (voeding is ons belangrijkste medicijn)
  • Het gebruik van kruiden en specerijen (licht-medicinale power foods)
  • Een spirituele connectie (al of niet binnen een religie, daar is geen dogma over)

Natuurlijke medicijnen

Ayurveda onderkent het bestaan van ziekten en de noodzaak om dan ‘medisch in te grijpen’ – daar is het een geneeskunde voor! En het sluit daarbij zogenaamde ‘westerse’ medische ingrepen niet uit.

In ayurveda is alles wat het doel dient van het beschermen en in stand houden van leven toegestaan. In de traditie van ayurveda en yoga is er altijd een voorkeur geweest voor remedies die dicht bij moeder natuur vandaan komen: ons lichaam is namelijk ook een direct product van moeder natuur. Dus wanneer er medisch moet worden ingegrepen vanuit ayurvedisch perspectief, gebruikt men bij voorkeur de volgende opties:

  • Medicinale kruiden (de sterkere kruiden van moeder natuur)
  • Medicinale substanties (waaronder ook bewerkte mineralen en metalen, in de richting van moderne geneeskunde, maar meer biologisch afgestemd op het menselijk lichaam)
  • Medicinale ingrepen (waaronder bepaalde ingrepen, behandelingen en ook chirurgie)
  • Wanneer nodig ‘westers’ medisch ingrijpen (technologisch is westerse geneeskunde hoog ontwikkeld)

Wil je meer weten over de wetenschap van ayurvedische geneeskunde: ayurveda als volwaardige wetenschap – een aflevering van De Yogadokter

‘Wil je echt geld verdienen dan houd je zieke mensen zo lang mogelijk ziek en afhankelijk van jouw medicijnen. Zo goed als alle chronische ziekten zijn te genezen maar volgens deze industrie ongeneesbaar. In deze film leer je waarom!’

Medicijnen genezen niet, ayurveda geneest wel

De titel van dit artikel is niet een uiting ‘tegen’ het westerse medische establishment. Het is wel een oproep om meer aandacht te geven aan de remedies die echt de oorzaak van een ziekte kunnen aanpakken en dus ook echt kunnen genezen. En die bovendien veel geld kunnen besparen!

Dat begint met voeding en leefstijl, vervolgens veel natuurlijke remedies, zoals plantaardige kruiden en natuurgeneeskundige behandelingen van lichaam en geest. Ayurveda boekt op die manier vaak goede resultaten bij zogenaamde ‘chronische ziekten’ waar de westerse geneeskunde vooral dure medicatie tegen inzet. Die medicijnen onderdrukken de symptomen, maar genezen niet de aandoening. Wellicht tijd voor een andere keuze?!

De film waar TROS Radar naar verwijst:

Tros Radar zet vaak de toon met kritische afleveringen over onze moderne samenleving en de plaats van gezondheid daarin. Daarbij leveren ze een bijdrage aan een meer gezonde manier van leven, dichter bij de ‘natuur’ van de mens. Dat is wat ayurveda ook beoogt, en als wetenschap kent ayurveda daarin een rijkdom aan kennis en ervaring. De moeite waard, ook in moderne tijden zoals van vanadaag!

Wil je meer weten over (ayurvedisch) genezen en onze moderne aandoeningen? Lees onze serie over ayurveda en welvaartsziekten: Hoe kan ayurveda ons helpen bij het voorkomen van welvaartsziekten?