De kracht van mantra-zingen

Mantra zingen is net als mediteren bedoeld om je aandacht te richten en in het moment te zijn. Mantra’s openen een deur naar hoger bewustzijn. Het is een vorm van mediteren, maar ook naar mantra’s luisteren heeft dat effect. Mantramuziek is een volwassen muziekstroming geworden, zowel op het concertpodium als om zelf te beoefenen.

In het Sanskriet betekent mantra ‘verlossing van de geest’, Manas betekent geest en Tra is verlossing of bevrijding. Tra kan ook staan voor transcendente Vedische song of gedicht. In feite zijn mantra’s helemaal niet bedoeld om te zingen, maar om te reciteren. Het reciteren van mantra’s maakt deel uit van een zuiveringsproces dat op termijn kan leiden tot zelfrealisatie.

Bij yoga en mindfulness worden mantra’s gebruikt om de aandacht te richten. Als het erg druk is in je hoofd kan je een mantra opzeggen om controle te krijgen over je gedachten. Het in stilte herhalen van de mantra heet japa en brengt helderheid in het hoofd. Om het aantal herhalingen bij te houden worden armbandjes of mala-kettingen gebruikt.

 

Gayatri Mantra om de geest te zuiveren

Een van de bekendste mantra’s is de Gayatri Mantra, in het Hindoeïsme gebruikt als inwijdingsmantra bij kinderen, zoals de eerste heilige communie in het Rooms-Katholicisme een inwijdingssacrament is. Gayatri betekent ochtend, het reciteren of zingen van deze mantra is een goede start van de dag.

De woorden zelf ‘Om bhur bhuvah svaha, thatsaviturvareniyam, bhargo devasay dhimahi, dhiyo yo nah pracodayat’ betekenen: ‘Oh moeder die verblijft in alle tijden, in alle drie werelden en in alle hoedanigheden, ik smeek U, verlicht mijn verstand en verdrijf mijn onwetendheid, net zoals het zonlicht alle duisternis verdrijft.’

Zelf mantra zingen

Bovenstaande uitvoering is van Deva Premal en Miten, die ook vijf CD’s hebben samengesteld met een 21-daagse mantracursus. Een mooie manier om kennis te maken met mantra zingen. Drie weken lang wordt er iedere dag een mantra behandeld met de betekenis en de werking ervan. In een begeleidend boekje staat de Sanskriet tekst plus de Engelse vertaling.

Je kunt de mantra’s hardop of zacht in gedachten meezingen, of ernaar luisteren. Voor het jezelf begeleiden bij mantra zingen is een Indiaas harmonium het aangewezen instrument. Met de linkerhand beweeg je de blaasbalgen achter de toetsen waarop je met de rechterhand de akkoorden speelt.

Indiaas Harmonium
Indiaas Harmonium

Kundalini en mantra

Opvallend is dat met name de Kundalini cultuur veel mantrazangers kent, die flink aan de weg timmeren. Denk aan Snatam Kaur, Nirinjan KaurGuru Ganesha Band en Simrit Kaur. Simrit geeft wereldwijd concerten en doet regelmatig Amsterdam aan. Simrit is onderweg een artiest van internationaal formaat te worden met de bijbehorende jaarlijkse wereldtournee. Haar band bestaat uit klasse muzikanten die ofwel een westers dan wel een traditioneel Indiaas instrument bespelen, waaruit prachtige fusionmuziek ontstaat. Zo zit de basgitarist naast een Tanpuraspeler en wordt de elektrische cello bespeelt naast de Indiase harp en de tablas.

De grondtoon van het universum

Geluid wordt voortgebracht door trillingen en als we met onze stem een klank voortbrengen werkt het als middel naar bewustwording. Alles is trilling en geluid. De grondtoon van het universum is Cis. Ook Iedere mens bestaat uit trillingen en heeft een eigen grondtoon. Chakra’s hebben tonen, frequenties zijn kleuren. Door zelf geluid voort te brengen krijg je ook voeling met de trillingen om je heen. Dat is ook yoga.

Zingen heeft een helende werking

Geluidsgolven zijn de oorsprong van het leven. Het meest krachtige instrument dat je tot je beschikking hebt, ook voor spirituele ontwikkeling, is je eigen stem. Simrit onderstreept het belang van zelf mantra zingen. Ze heeft voor vocalisten een online cursus samengesteld onder de titel The Supreme Sound. Door je stem te trainen zal je je ook meer bewust worden van je eigen geluid. Het geeft levenskracht, versterkt je zenuwstelsel en je krijgt meer gevoel met je eigen frequentie, je eigen ‘toon’. Zingen is een training in bewustzijn, authenticiteit en zelfliefde.

mantra zingen

4 leerscholen voor mantra zingen

Als je zelf wilt leren mantra zingen kan je terecht bij de volgende adressen:

  1. Gauranga Hontelez importeert Indiase Harmonia en geeft ook kennismakingsworkshops mantra zingen
  2. Sai Mithra Yoga in Amsterdam is een laagdrempelige yogastudio waar je gewoon een avondje mantra zingen kunt bijwonen
  3. Hansuman geeft in verschillende steden zoals Den Bosch en Utrecht mantra en kirtan workshops
  4. Marc Citroen verzorgt in Brugge, België, opleidingen tot mantrazanger

Je eigen mantradiscotheek

Spirit Voyage is een website met informatie over Kundalini Yoga en mantramuziek. Als je je aanmeldt ontvang je iedere vrijdag een e-mail met een link naar een gratis te downloaden mantra. De mantra’s zijn heel divers, het is een prima manier om zo verschillende mantra nummers te verzamelen en je eigen afspeel bibliotheek samen te stellen.

Prijsvraag: win vrijkaarten voor Snatam Kaur

Op 19 maart 2018 treedt de ongekend populaire artieste Snatam Kaur op in de Rai in Amsterdam. Wil jij vooraan zitten bij dat concert? Yogisan geeft twee vrijkaarten weg!

Om kans te maken, willen we je vragen te reageren op de volgende oproep: wat is volgens jou de beste spirituele muziek? En waarom? Welke muziek kan jou bijvoorbeeld diep raken? Welke muziek biedt jou troost, of geeft je intense energie en inspiratie?

Stuur een email naar [email protected] met daarin de volgende info: noem naam van de artiest, zo mogelijk titel van album of lied en onderbouw je keuze: beschrijf een moment waarop de spirituele muziek je trof. Hoe concreter, hoe beter! De mooiste inzending ontvangt de vrijkaarten.

Reageren kan tot uiterlijk 28 januari, op maandag 29 januari maken we de winnaar bekend op onze Facebookpagina.

En de winnaar is Boukje Hoeksma. Lees haar ontroerende verhaal:

Die dag van het overlijden van mijn zus was ik bij haar. Zij was al niet meer bij bewustzijn. De gordijnen waren dicht en het was bewolkt. Bij een raam waren de gordijnen een beetje open.
Ik zette ‘Long time sun’ op en zat naast haar.
Op het moment dat het lied begon brak de zon door en daar waar het gordijn een beetje open was kwam het zonlicht naar binnen en scheen precies op haar bed. Daar lag zij, badend in het zonlicht. Magisch was het.
Tranen stroomden over mijn wangen en ik wist op dat moment dat ze zou gaan en dat het goed was.
Zo dankbaar voor deze intense licht/liefde ervaring.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.