Je hoeft tegenwoordig maar een tijdschrift of een lifestyle-website te bekijken en de gezondheidsadviezen vliegen je om je oren. Maar wat past er bij JOU? Heb jij ook alles al geprobeerd en begint de moed je in je schoenen te zinken? Duik dan eens in de wereld van ayurveda!
Zelf ben ik ook al een tijd op zoek naar wat nu écht gezond is en heb daarin mijn heil gevonden in ayurveda. Laatst raakte ik daarover aan de praat met trendwatcher Renske Mennen. In eerste instantie had ze nog nooit gehoord van ayurveda, maar na een korte uitleg snapte ze helemaal waar mijn interesse vandaan komt. De groei van ayurveda, maar ook yoga en mindfulness, past helemaal binnen de maatschappij van nu.
ontdek eerst wat ayurveda isAlgemene gezondheidsadviezen hebben hun beste tijd gehad
Renske ziet ook dat er enorm veel over geschreven wordt en dat de ene expert weer wat anders zegt dan de andere. Waarschijnlijk herken je het gevoel dat ze beschrijft wel: “We weten niet meer naar wie we kunnen luisteren om het beste voor onszelf te zorgen.” Door deze verwarring zie je dat mensen eeuwenoude wijsheden weer gaan toepassen, om zo te ontdekken wat er echt bij hen persoonlijk past. Geen superfoods meer die voor iedereen magische uitwerkingen hebben, maar een oplossing die past bij jou, op een manier die zich al duizenden jaren heeft bewezen.
Focus op eigen identiteit
Een persoonlijk ayurvedisch voeding en leefstijladvies, afgestemd op jouw lichaam, eventuele onbalans en behoeften, past dus helemaal in deze tijd. We vinden het nog steeds belangrijk om verbinding en aansluiting met anderen te hebben, maar willen daarbij wel onze unieke persoonlijkheid blijven behouden. Doordat de ayurveda zich specifiek op het individu richt, is het iets waar mensen momenteel nieuwsgierig naar zijn.
Cheaten mag
Ayurveda draait om balans. Als blijkt dat jij als tomatenfan tomaten niet zo goed kunt verteren, betekent dit waarschijnlijk niet dat je ayurvedische behandelaar je verbiedt ooit nog tomatensoep te eten. De kans is groter dat je tips krijgt om een tomaat iets verteerbaarder voor je te maken.
Met natuurlijk wel het advies dat het beter is ze niet te vaak te eten. Met andere woorden: ayurveda is geen superstreng dieet. Het is bewustwording van je eigen lichaam en geeft je daarbij de bewuste keuze af en toe (of vaker) iets te nuttigen of doen wat eigenlijk helemaal niet zo goed voor je is.
Fijn hè? Want die zondigse hap leveren we natuurlijk liever niet in!
lees meer over ayurveda
*Renske is trendwatcher van ‘conscious-youngsters’ en schrijft op weareunicorns.style over vernieuwingen die ze voor deze generatie spot.