De lente brengt volgens ayurveda de eigenschappen van kapha met zich mee. Hoog tijd om even helemaal veganistisch te eten. Lees hier waarom!

Volgens ayurveda heeft ieder seizoen andere eigenschappen en dat verklaart waarom de seizoenen zo enorm onze stemming kunnen bepalen. Nu het weer lente is, begint de energie bij de meesten weer te stromen en het vrolijke zonnetje kalmeert automatisch gevoelens van stress.

Hoe gaat de ayurveda om met de lente?

Toch kent ook de lente enige uitdagingen. In de winter hebben we ons vaak te goed gedaan aan zware, vette voeding en dat was ook nodig. Bij kou wordt het spijsverteringsvuur flink opgestookt en heeft natuurlijk brandstof nodig. In veel gevallen wordt niet alles goed verteerd of verbruikt en stapelen we gedurende de winter het een en ander op aan afvalstoffen en overtollige energie. Omdat de temperatuur in de lente toeneemt, gaan deze afvalstoffen smelten, als sneeuw in de Zwitserse alpen.

Afvalstoffen verzwakken het spijsverteringsvuur en dit is de reden dat door veel gezondheidsexperts wordt aangeraden om een voorjaarsreiniging te doen.

Wat is geschikt voeding in het voorjaar?

Om het spijsverteringsvuur enigszins te ontzien, kun je ook je voeding aanpassen in de lente, om te voorkomen dat je typische lenteklachten krijgt, zoals slijm, voorjaarsmoeheid en allergische klachten als hooikoorts. Het voorjaar brengt volgens ayurveda de eigenschappen van kapha met zich mee: zwaar, olieachtig, glad, traag, zacht en koel en het is belangrijk om deze eigenschappen te compenseren, omdat er anders een teveel ontstaat.

De lente is hét moment om even veganistisch te zijn

Melk en andere zuivelproducten nemen een belangrijke plaats in de ayurveda: vanwege de zeer hoge voedingswaarden, verzachtende en kalmerende eigenschappen, met name voor vata en pitta. Maar zuivel lijkt erg op kapha en kan in de lente dus te zwaar verteerbaar zijn.

Om te voorkomen dat er een teveel aan kapha ontstaan en er nog meer afvalstoffen ontstaan, is de lente dus hét moment om even veganistisch te zijn. Zo voel je je niet alleen schoon en licht van binnen: ook draag je je steentje bij aan een betere (dieren) wereld!

Hoe ziet dat eruit? In de chai doe ik amandelmelk, op een cracker geen kaas maar hummus en mijn veganistische pannenkoeken zijn zeer populair in mijn gezin. Heel simpel: beetje speltbloem, amandelmelk, snufje kaneel en een snufje zout. That’s it. Oh, en als je het echt goed wilt doen, bak ze dan in kokosolie. Eet smakelijk!