Kundalini yoga en kruidenthee; de overlevering van Yogi Bhajan

Yogi Bhajan bracht in 1968 de kundalini yoga, ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd, naar het Westen. Kundalini yoga helpt om je vitaler en energieker te voelen, het regelt je energiehuishouding en na de oefeningen leer je te ontspannen met, jawel, yogi thee. 

Yogi Bhajan (1947 – 2004) groeit als zoon van een arts welvarend op en al jong – hij is acht jaar oud en heet nog Harbhajan Singh Puri – begint hij met yoga. Op zijn zestiende is hij zo goed getraind dat hij door zijn leraar wordt gepromoveerd tot ‘Master of Kundalini’. Hij studeert economie, treedt in dienst bij de overheid, maar gedurende zijn academische jaren en zijn loopbaan blijft hij kundalini yoga onderwijzen aan een ieder die geïnteresseerd is, ongeacht afkomst. In een land met een kastensysteem is dat uitzonderlijk.

Yogi Bhajan, meester in kundalini yoga
Yogi Bhajan – 1985 ©Wikipedia

Kundalini yoga naar Canada en Amerika

In september 1968 verlaat Yogi Bhajan India om in Canada aan de Universiteit van Toronto yoga te gaan doceren. Twee maanden later vliegt hij voor een weekendje naar Los Angeles, waar hij door de hippiegemeenschap wordt binnengehaald als goeroe. Via geestverruimende middelen op zoek naar een hoger bewustzijnsniveau blijkt de kundalini yoga aan de verwachtingen van de hippies tegemoet te komen. Daarnaast wordt duidelijk dat, zonder drugs, deze vorm van yoga ook nog eens het zenuwstelsel versterkt en het kliersysteem in balans brengt.

Happy, healthy & holy

Vanaf dat moment legt Yogi Bhajan zich toe op het verspreiden van de wetenschap van kundalini, waarvan yoga, meditatie, filosofie en ‘liefdevolle’ acceptatie de ingrediënten zijn. Hij introduceert de 3HO-manier van leven: healthy, happy & holy.

Kundalini yoga transformeert, het is een levensstijl met voorschriften op het gebied van eten, kleden, communiceren, opvoeden, zakendoen en nog veel meer. De belofte van deze levensstijl is een gezond, gelukkig en toegewijd leven.

Kundalini yoga laat de energie stromen

Caduceus largeHet symbool voor kundalini yoga is de slang, die als het ware opgerold als energie onderaan de ruggengraat wacht om ‘wakker’ te worden gemaakt. Kundalini betekent ‘oprollen als een slang’ in het Sanskriet. De standaardafbeelding laat twee slangen zien die ieder drieëneenhalf keer zijn gewikkeld om de ruggengraat, waarlangs de chakra’s liggen. De slangen symboliseren vrouwelijke en mannelijke energie die zich door de linker- (ida) en rechter- (pingala) zenuwbaan verplaatst.

Sikh-invloeden

In feite is kundalini yoga een allesomvattend systeem. Het is nauw verweven met de Sikh Dharma, een spirituele oosterse traditie waarbij als uiterlijk kenmerk de tulband opvalt. Ook de naamgeving van kundalini masters is terug te voeren op de Sikh-religie. Bij vrouwen eindigt de naam dikwijls op Kaur en bij mannen op Singh. Denk aan bekende mantra-muzikanten als Snatam Kaur en Sirgun Kaur and Sat Darshan Singh. Mantra’s maken deel uit van de kundalini practice. Onderstaand een klassieke mantra die in het teken staat van healthy, happy and holy. Zie ook ons artikel over mantra’s.

Heilzame effecten van kundalini yoga

Er is een scala aan oefeningen bij kundalini yoga, waaronder asana’s, mudra’s, meditatie, pranayama en mantra’s. Een oefenreeks heet kriya, waarvan het doel is om de kundalini energie te laten stromen. Een kriya bestaat uit een samenstelling van asana’s, ademhalingsoefeningen (prana), repeterende mantra’s of oogfocus. Iedere kriya heeft een ander effect. Bijvoorbeeld het zuiveren van de klieren, het ondersteunen van de lever, het stimuleren van de hypofyse of de ruggengraat flexibel houden. Er wordt per kriya een vaste volgorde van houdingen en ademhalingsoefeningen aangehouden. Een van de meest belangrijke kriya’s is de Sat Kriya, waarmee het cruciale doel van de yoga wordt verkregen: het opwekken van de kundalini energie. In onderstaande video een voorbeeld van hoe de Sat Kriya werkt.

Het kopje thee na de les: Yogi Tea®

Behalve kundalini yoga nam Yogi Bhajan ook kruidenthee mee naar het Westen. Wie kent het niet: thee na de yogales, even bijkomen, even bijpraten. Yogi Tea is niet meer weg te denken uit de yogacultuur in Nederland. Behalve op yogascholen en yogafestivals is deze thee ook gemeengoed in onze Nederlandse huishoudens. Het klassieke chairecept bestaat uit een melange van kaneel, kardemom, gember, kruidnagel en zwarte peper, al dan niet met melk.

Yogi Bhajan wist met zijn chai-recept uit de Indiase ayurvedische cultuur waarin hij was opgevoed, een mega-industrie op te richten. Yogi Tea is uitgegroeid tot een multinational met een hoofdkantoor in Hamburg, Duitsland.

Naast de chai, wat eigenlijk gewoon thee betekent, is er inmiddels een veelvoud aan smaken op de markt met meer dan tachtig geselecteerde kruiden. En ja, ook deze thee heeft tot doel de levensvreugde en vitaliteit te bevorderen. We houden het op healthy, happy & holy.

Lees meer in Theekransjes voor je dosha’s
Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.