Proef maart – yoga in de keuken!

Deze maand nemen we yoga mee de keuken in! Vol inspiratie van haar reis door yoga schreef Kimberly Parsons het kookboek De Yoga Keuken. Een boek voor iedereen die zijn geest in balans wil brengen en zijn lichaam meer energie. Ook wanneer je niet aan yoga doet.

Popt bij jou ook iedere dag weer de vraag ‘wat eten we vandaag?’ op? Geloof je dat eten invloed heeft op hoe je je voelt? Dan is het nieuwe kookboek van Kimberly Parsons wat voor jou! Het boek staat bordenvol eet-ideeën voor gezonde vegetarische maaltijden, die glutenvrij zijn en vrij van geraffineerde suikers.

De Yoga Keuken van Kimberly ParsonsKimberly Parsons

Kimberly heeft een missie: mensen op een andere manier naar gezonde voeding laten kijken. Voeding kan volgens haar namelijk helpen om je lichaam te versterken en in balans te brengen. Door er bewust mee bezig te zijn, kun je veel over jezelf ontdekken en de voor jou belangrijke onderdelen versterken.

Opbouw van het boek

De zeven hoofdstukken zijn gebaseerd op het yoga-chakrasysteem en hebben elk hun eigen functie; helpen, ondersteunen of transformeren. Hoe je moet kiezen wat te eten? Sta even stil bij hoe je je nu voelt en waar je lichaam op dit moment naar verlangt. Het antwoord op die vragen helpt je kiezen uit welk hoofdstuk je een lekker gezonde maaltijd gaat maken:

chakra'sAarden (wortelchakra/Muladhara)

– Stromen (sacraalchakra/Svadhisthana)

– Vitaliseren (zonnevlechtchakra/Manipura)

– Voeden (hartchakra/Anahata)

– Versterken (keelchakra/Vishuddha)

– Kalmeren (derde-oogchakra/Ajna)

– Zuiveren (kroonchakra/Sahasrara)

 

Leuk detail: ieder hoofdstuk heeft (heel subtiel) zijn eigen kleur en dat zie je terug als je de bladzijdes bekijkt als het boek dicht is.

Lees ook hoe chakra’s kunnen helpen ontspannen

 

Kies een hoofdstuk en gerecht

Kimberly licht in het boek kort maar krachtig toe wanneer je het beste voor welk hoofdstuk/chakra kunt kiezen. Om een voorbeeld te noemen: voelt je spijsvertering traag aan of heb je het gevoel dat er verandering nodig is in je leven, kies dan voor het hoofdstuk Stromen. Deze gerechten zijn speciaal ontwikkeld om je levenskracht opnieuw te laten vloeien, om weer enthousiasme en zelfvertrouwen te voelen.

Wat voor lekkers je in dit hoofdstuk kunt verwachten? Bevroren kaneel-yoghurt-snacks met aardbeien, een sapje dat je laat stralen en een quinoaontbijt met sinaasappel & vijgen bijvoorbeeld.

Bevroren kaneelyoghurt snacks met aardbeien – foto door Lisa Cohen

 

Wat eten we vandaag? En morgen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de recepten? Voor Yogisan mocht ik het boek testen en mijn favoriete recept delen. Wie weet inspireert het jou om ook de keuken in te duiken.

Mijn twee favorieten zijn de Boerenkool ribs met een salsa van bosbessen, feta & hazelnoten en de Hartige haverkoekjes. Toevallig beide kalmerende recepten, voor het derde oog. De vegetarische ‘spareribs’ vind ik vooral cool omdat het gewoon dé oplossing is tegen het weggooien van de boerenkoolsteeltjes. En natuurlijk omdat het een verrassend lekkere combinatie is. Een smakelijk gerecht tegen voedselverspilling!

Kalmerend recept voor je derde oog: Hartige haverkoekjes

Maar op nummer één staat toch echt het recept voor de hartige haverkoekjes. Het water loopt me alweer in de mond en jij hebt gelukt, want je kunt ze direct uitproberen.

hartige haverkoekjes uit De Yoga Keuken
Foto door Lisa Cohen

Voor 12 hartige haverkoekjes heb je nodig:

  • 1 el kokosolie
  • 1 kleine, fijngehakte, rode ui
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 3 eetlepels, ontpitte, kalamata-olijven
  • 2 geraspte courgettes
  • 2 licht geklopte eieren
  • 50 ml olijfolie
  • 250 g glutenvrije havervlokken (of gierstvlokken)
  • 150 gr feta
  • 1½ theelepel gedroogde oregano
  • 1 tl zeezout
  • ½ tl gemalen zwarte peper

En je maakt ze in een voorverwarmde oven op 180 °C, zo:

  1. Bekleed een rechthoekige (36 x 20 cm) bakvorm met bakpapier.
  2. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak de ui en paprika zacht.
  3. Voeg de courgettes en olijven toe en bak een paar minuten zachtjes door.
  4. Pak een grote kom en doe daar het groentemengsel met de eieren, olijfolie, havervlokken, oregano, het zeezout en de zwarte peper in.
  5. Kneed goed door met je handen en verdeel het mengsel over de bakvorm.
  6. Verkruimel de feta over de het mengsel en druk het geheel stevig in de bakvorm.
  7. Strooi er wat (verse) oregano over.
  8. Bak de haverrepen 35 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  9. Laat ze nog even afkoelen en snijd ze vervolgens in 12 stukken.

Wat eten we vandaag?


WIN De Yoga Keuken!De Yoga Keuken kookboek

Dikke kans dat jij inmiddels ook trek hebt gekregen om dit boek vol gezonde recepten en eet-ideeën zelf uit te proberen.

Goed nieuws: Yogisan mag een exemplaar weggeven!

Meedoen is simpel. Je hoeft alleen maar je e-mailadres achter te laten en daarmee maak je automatisch kans om het kookboek De YogaKeuken van Kimberly Parsons te winnen.

Doe mee

* * * * * De winactie is inmiddels gesloten * * * * *

  • *Wanneer je meedoet aan de winactie geef je Yogisan toestemming je de maandelijkse nieuwsbrief te sturen. Je kunt je hiervoor op ieder moment weer uitschrijven.

 

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!