Klankschalen: échte ontspanningsmuziek

Veel yoga- en meditatielessen maken gebruik van het geluid van klankschalen. Je zult er dan ook vast wel eens een hebben gehoord. Maar ben je je ook bewust van het effect dat deze ontspanningsmuziek op je heeft?

Het geluid van een klankschaal zorgt er niet alleen voor dat we ons meer ontspannen voelen; het beïnvloedt daadwerkelijk onze hersengolven en zenuwstelsel. Luister maar eens naar onderstaande klankschalen en ontdek wat er in jouw hoofd en de rest van je lichaam gebeurt.

Het effect van klankschalen

En? Wat voelde je?

Het blijkt dat het geluid van een klankschaal ervoor zorgt dat onze hersengolven – en daarmee het zenuwstelsel – vertraagt. Daardoor kun je in een hele kalme en relaxte meditatieve status raken, waarbij je spanningen, stress, pijn en ongemak beter los kunt laten. Tegelijkertijd geeft het geluid je immuunsysteem een positieve boost, doordat er meer zuurstof naar de organen gaat. Ook werkt deze ontspanningsmuziek om de chakra’s te balanceren en reinigen.

Klankschalen zijn oorspronkelijk dan ook niet enkel gemaakt voor het geluid dat ze geven, maar vooral ook voor de effecten die ze hebben. Die effecten van een klankschaal zijn onder te verdelen in drie zogenaamde ‘lagen’:

  1. buitenlaag: het gaat hier om het mooie geluid en om hoe je je hierbij voelt
  2. binnenlaag: het geluid brengt je in een verlichte staat van zijn
  3. ‘geheime’ laag: op dit niveau brengen leraren hun lessen over via de geluidsgolven

Het geluid (de buitenlaag)

Het geluid van klankschalen kan om diverse redenen verschillen. Zo heeft het materiaal invloed op het geluid, maar ook hoe oud de schaal is, de manier van bespelen en of/hoeveel water of andere vulling je erin hebt.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het geluid kan verschillen door de hoeveelheid water. De uitleg is aan de hand van een wijnglas, maar het principe is hetzelfde.

https://youtu.be/_1eNEKS2zak?t=0m38s

Hoe die geluidsgolven volgens de natuurkunde ontstaan, ontdek je in de volgende video.

https://youtu.be/0h7uk75-X9Q?t=1s

Ontspanningsmuziek (de binnenlaag)

De tweede laag die je met klankschalen kunt bereiken is de binnenlaag. Als je op YouTube zoekt, vind je duizenden video’s met muziek om op deze laag te komen. Onderstaande ontspanningsmuziek helpt om negatieve energie uit je systeem te verdrijven.

Muziek maken met klankschalen

Dan – weer terug naar laag 1 – kun je tenslotte ook gewoon de mooiste muziek (na)spelen met deze prachtige schalen. Zo bewijzen ze in onderstaande filmpje met hun uitvoering van Hallelujah.

https://youtu.be/7W968Lb1aoQ?t=29s

Ben jij al fan van klankschalen?

Of maak je liever muziek met je eigen stem? Lees dan meer over mantra’s!

Ontdek de 5 mooiste mantra’s
Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!