11 levenslessen uit de liedjes van Kinderen voor Kinderen

Kinderen jong en onbevangen? Luister deze elf liedjes van Kinderen voor Kinderen en kom erachter hoe wijs de jongste generatie kan zijn!

Kinderen voor Kinderen; wie is er niet groot mee geworden? Ik in ieder geval wel en was een grote fan. Het heeft schijnbaar zoveel indruk gemaakt dat ik veel liedjes jaren later nog steeds kan meezingen. En uit die Gooische keeltjes zijn best wat wijze lessen te trekken.

1. Begin je dag goed

Het begin is het halve werk, dus begin je dag goed! Zing dit liedje uit Kinderen voor Kinderen als je je bed uit stapt en je zet meteen de vrolijke toon. Ook weet je zeker dat je de rest van de dag een wijsje in je hoofd houdt… Dus wellicht werkt een ander nummer beter voor je.

Wat ook helpt om je dag goed te beginnen: start met een kop kruidenthee en een (kort) moment voor jezelf. Brand in plaats van de lampen wat kaarsjes, eventueel een stokje wierook en ga rustig zitten. Sluit je ogen en geniet van de stilte voor de storm. En laad je batterij dusdanig op dat je de dag veel beter aan kunt.

Je brein verandert door meditatie

2. Sluit jezelf regelmatig af van kabaal

Waarschijnlijk heb je de meeste geluiden om je heen niet eens meer door, maar wanneer je vervolgens échte stilte ervaart, of je bewust gaat luisteren, merk je hoeveel geluiden er de hele dag om je heen zijn. Onbewust neem je dit allemaal op.

Pak dus regelmatig een moment van echte rust. Dompel jezelf bijvoorbeeld helemaal onder in het dichtstbijzijnde bos, met andere woorden: probeer forest bathing.

Vind je ware aard in het bos met forest bathing

3. Trek je terug (naar een onbewoond eiland)

https://youtu.be/7VqqLWWKth0

“Op een onbewoond eiland loopt niemand voor je neus. Ja, je voelt je d`r blij, want lekker leven is de leus!” Heerlijk die rust en ruimte! Nu zijn onbewoonde eilanden niet de meest haalbare bestemmingen, maar het gaat om de strekking: trek je zo nu en dan lekker even terug uit de dagelijkse hectiek.

Zo blijf je zen in de mobiele wereld

4. Geef je grenzen aan

Wil je iets niet? Zeg geen ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen. Het is jouw leven, leef het voor jezelf en geef je grenzen aan. Net zoals dit kordate meisje!

Zelfcompassie als concept voor succes

5. Maak je niet druk om zogenaamde tijdsdruk

“Soms dan denk ik bij mezelf ojee ik ben al bijna 11, het duurt niet lang meer voor ik 80 word. Ik wil nog zoveel dingen doen, ik weet er zo al een miljoen. Ik kom, ik kom altijd een tijd te kort.”

Nu je dit leest ben je waarschijnlijk íets ouder dan dit 10-jarige jochie, maar dikke kans dat je dit ook regelmatig denkt. Best zonde om je al van kinds af aan druk te maken om wat je allemaal nog wilt doen. Wordt het niet eens tijd om daar mee te stoppen?!

Verminder je stress met pranayama

6. Geniet van niets doen!

“Lui zijn, vér van het stadsgewoel. Laat je de boel de boel, wat is dat een fijn gevoel!
Lui zijn.”

Tegenwoordig voelen we ons al snel schuldig wanneer we ‘niets’ aan het doen zijn. Zonde, want relaxmomenten heb je ook gewoon nodig. Door genoeg rustmomenten te nemen, geef je jezelf de kans om weer op te laden. Door continue maar ‘aan’ te staan, lekt je energie langzaamaan weg en komt er geen nieuwe puf bij. Als je lang genoeg doorgaat, houdt het vanzelf een keer op.

Om het op z’n ayurvedisch te zeggen: wanneer je altijd maar door blijft gaan, raakt de pitta-dosha in jou uit balans; er ontstaat teveel hitte in jouw lichaam, wat kan zorgen voor vervelende (hitte-gerelateerde) klachten. Waaronder een burn-out, migraine of vervelende huiduitslag.

Geniet dus gewoon eens even lekker van niets doen.

Lees meer over pitta-dosha

7. Realiseer dat iedereen z’n onzekerheden heeft

Jij vindt jezelf te klein, de ander vindt zichzelf te lang. Tsja, zo heeft iedereen z’n eigen onzekerheid. En waarschijnlijk vind je het ‘probleem’ bij de ander allemaal wel meevallen.

Kortom: “De mensen zitten eigenlijk fantastisch in elkaar, maar tevreden zijn ze nooit, dat is wel raar.”

8. Verbouw je eigen groentes

“Achter in de achtertuin, in de hoek langs de heg, zit ik in m’n groentetuin. Op een kistje droom ik weg. Want om me heen groeit winterpeen en boerenkool. En onbespoten rooie kroten. Ik ben gewoon een beetje blij – met dat tuintje van mij.”

Precies! Het is supertof om te zien hoe een zaadje uitgroeit tot een plant, en vervolgens tot eetbare groente. Gek genoeg smaakt het ook meteen lekkerder. En zoals deze jongedames zeggen: “dat is nog altijd beter dan een hap insecticiden”. In je eigen moestuin bepaal jij namelijk helemaal zelf wat je wel en niet op je planten spuit, en dus in je mond stopt.

Wat is eigenlijk écht gezond eten?

9. Niet alle fijne dingen in het leven kosten geld

Wil je wat leuks doen, dan moet je al snel je portemonnee trekken. Maar is dat wel waar? Deze kids hebben nog geen eigen geld, maar hebben wel goed door dat niet alle fijne dingen in het leven geld hoeven te kosten.

“Want kijk daar is de zee en kijk daar is het strand. Rennen, rennen, vlug voor het te laat is! Wie gaat er met me mee? Rennen door het zand, zwemmen in de zee is lekker gratis. Leven als het bos en leven als de hei. Of gewoon een hele goede bui, of een beste vriend, of de slappe lach, of een lange middag lekker lui.”

Dit gequoot hebbende: Kunnen we niet gewoon stellen dat de beste dingen in het leven niet te koop zijn?!

Ook deze asana’s thuis doen, kost je niets

10. Focus je ook op positief nieuws

https://youtu.be/yrNcGYuUqrU

Wanneer je het journaal volgt, hoor je regelmatig over allerlei narigheden die zich in de wereld afspelen. Is er een tijdje alleen maar negatief nieuws, dan ga je haast geloven dat er enkel kommer en kwel op aarde is. Focus je daarom ook op de lichtpuntjes in het leven en in de wereld.

“De eerst lammetjes in maart, een mooi rapport voor Kees Verstegen, de hond van tante Jo heeft negen kinderen gekregen. Hoera! Hoera!”

11. Achteraf valt het wel mee

Natuurlijk hoeft niet altijd alles léuk te zijn, maar op momenten dat dat het even niet is, kan dit toch lastig zijn. Probeer dan toch te denken dat het achteraf mee bleek te vallen en geef aandacht aan de gevoelens die je NU ervaart.

Lees ook waarom je rot voelen iets goeds is

 

Kinderen voor Kinderen voor volwassenen

Komt het bij jou ook allemaal weer naar boven? Welk liedje van Kinderen voor Kinderen heeft op jou de meeste indruk gemaakt en heb je nog regelmatig in je hoofd?

Als afsluiter nog even de (oude) Kinderen voor Kinderen tune. Wat een jeugdsentiment dit!

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!