Karma en de macht der gewoonte

We doen allemaal wel eens dingen die niet zo handig zijn. De een doet nét even wat onhandigere dingen dan de ander en sommigen overkomt het ene vervelende na het andere. Hoe kan dat toch? Is het domme pech, een keuze, de macht der gewoonte, karma?

Nu we het op Yogisan over macht hebben, moet ik denken aan afgelopen lesdag van de opleiding tot ayurvedisch voedings- en leefstijlcoach die ik volg. Toevallig (of niet natuurlijk) bespraken we die dag de ayurvedische psychologie en kan ik nu een klein snufje van deze wijsheid met jou delen: in hoeverre hebben we de touwtjes van ons eigen leven in handen?

Karma en hersengroeven

Volgens de ayurvedische psychologie worden we geboren met een bepaalde blauwdruk: je constitutie (menstype), maar ook met een pakketje aan consequenties van eerdere levens. Want deze leer zegt dat álles wat je doet consequenties heeft: karma. Vroeg of laat komt het bij je terug. En als je het niet dit leven op je bordje krijgt, dan wel in een volgend. Op een positieve of negatieve manier.

Consequenties uit een vorig leven kun je dus ook nú nog verwachten. Ayurveda vertaalt dat aan de hand van een soort van groeven in je hersenen; littekens die je hebt opgedaan door eerdere acties. Die groeven zorgen ervoor dat bepaalde zaken juist op jouw pad komen en dat je sneller geneigd bent in specifieke patronen (terug) te vallen. Het principe van die groeven doet mij denken aan een bergriviertje dat is ingesleten in de berg, waardoor het water daar bijna als vanzelf doorheen stroomt.

karma bergrivierAyurvedische astrologie, oftewel Jyotish

De ayurvedische psychologie is verbonden aan de Vedische astrologie. Deze leer van het heelal heet Jyotish en beschrijft de stand van de sterren en planeten op het moment dat jij geboren bent. De ayurvedische astrologie geeft daarmee inzicht in jouw leven, ervan uitgaande dat jouw levenspad letterlijk in de sterren beschreven staat. En karma uit je vorige levens speelt daarbij een grote rol.

Lees meer over Jyotish

Vrije wil of voorbestemd?

Plopt bij jou nu ook de vraag op in hoeverre we vrije wil hebben? Alles staat immers al in de sterren geschreven, en zelfs in onze hersenen gegroefd.

Wat ik ervan begrijp zijn we echter niet helemaal machteloos. We moeten ons dan alleen wel verzetten tegen de aantrekkende kracht van die groef, die het wel lastig maakt om van een bepaalde gewoonte(s) af te komen. Maar het is dus niet onmogelijk.

De vraag die je daarom beter kunt stellen is dan denk ik of je er wat aan wílt doen. Is je antwoord ja? Dan kun je je groef misschien wel verkleinen door jezelf een nieuwe gewoonte aan te meten en zo jouw lot een andere wending geven.

Of stond dát toch ook al in de sterren geschreven..?

horoscoop en karma

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!