KaraYoga: het beste van karate en yoga ineen

Karate en yoga: twee totáál verschillende werelden? Misschien toch niet: yogadocent Sanja Lazarevic en karateleraar Stone Louter ontwikkelden KaraYoga. Een nieuwe soort yoga. Of karate, net hoe je het bekijkt.

Karate behoort officieel tot de martial arts, de vechtkunsten. Maar vechten is juist niet het uitgangspunt; karate mag alleen gebruikt worden om jezelf te verdedigen in geval van nood. Eigenlijk gaat karate dan ook over het verbeteren van je karakter. Net als bij yoga zijn innerlijke rust en concentratie belangrijk, want lichaam en geest moeten in harmonie zijn om de karatebewegingen optimaal uit te kunnen voeren. Voor beide disciplines zijn kracht, lenigheid en coördinatie van belang. Het verbaast je bijna waarom kara yoga niet eerder is uitgevonden!

Wat is KaraYoga?

KaraYoga is een kalme, beheerste manier van zelfverdediging. Je gaat geen gevecht aan, maar gebruikt handvatten om met zo min mogelijk inspanning zo’n effectief mogelijke verdediging te ontwikkelen. Het maakt je als yogi weerbaarder terwijl je tegelijkertijd werkt aan je uithoudingsvermogen, balans en concentratie, lenigheid en kracht. Andersom is (kara) yoga voor karateka’s ideaal om hun lenigheid, kracht en ademhaling te trainen.

Hoe ziet dit eruit?

In de les worden yoga en karateoefeningen met elkaar afgewisseld. Het is voor yogi´s een kennismaking met de karatesport, waarbij je ook leert hoe je jezelf kunt verdedigen. Een voorbeeld uit de warming-up is het maken van stoot- en trapbewegingen vanuit de yogahouding neerkijkende hond. De ademhaling is leidend: bij het inademen trek je je been in, bij het uitademen maak je de uitgaande beweging; de stoot of trap.

Een andere oefening waarin yoga en karate versmelten gaat uit van de asana de krijger. Deze yogahouding komt overeen met de basishouding van karate. Daar is de houding het beginpunt voor vele stoten, weringen en traptechnieken.

karayoga

Waar vind je KaraYoga?

KaraYoga is een nieuwe vorm van yoga en wordt nog niet overal aangeboden. Heb je interesse om een les te volgen of zelf te geven? Neem dan contact op met Sanja Lazarevic.

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!