Jan Geurtz: Over liefde en loslaten

Een levenscrisis kan een opening bieden om op een nieuwe manier te leren kijken naar het leven en te leren loslaten. Vanuit pijnlijke emoties en gedachten ontstaat ruimte om de weg vrij te maken voor een zoektocht naar de essentie van ons bestaan. Jan Geurtz ging ons opnieuw voor in een crisis en daaruit ontstond het boek vol praktische tips en diepe doordenkertjes: Over liefde en loslaten.

In een crisis, of het nu een relatiecrisis is of werkloosheid, een burn-out of een ernstige ziekte, ontmoeten we angst en ellende. Dat is de perfecte omstandigheid voor spirituele groei. Pijnlijke emoties en spirituele groei passen goed bij elkaar, ze gaan hand in hand als je ervoor openstaat.

Jan Geurtz: ‘Over liefde en loslaten’

Jan Geurtz gaat in ‘Over liefde en loslaten’ in op zowel de theorie als de praktijk van het loslaten. Handvat daarvoor is zijn eigen levenscrisis in de zomer van 2015, toen er een einde kwam aan de relatie met zijn spirituele liefdespartner.

Lijden ontstaat door een onjuiste manier van waarnemen

Jan Geurtz
Jan Geurtz

 

Wanneer je in een levenscrisis verkeert, zal je geconfronteerd worden met een gevoel van machteloosheid, zwakte, waardeloosheid, of gedachten zoals ‘ik ben niet goed genoeg, ik doe er niet toe, ik ben niks waard.’

De enige manier om uit deze beknelling te komen is erbij te blijven, het te onderzoeken zonder te geloven in je aangeleerde gedachten hierover. En dus het aangeleerde zelfbeeld los te laten. Lijden ontstaat door een onjuiste manier van waarnemen. In een crisis, of het nu een relatiecrisis is of werkloosheid, een burn-out of een ernstige ziekte, ontmoeten we angst en ellende.

Lijden, ellende, samsara

Het lijden speelt zich vaak in een andere dimensie af dan op de plek waar je bent. Doordat je gedachten op de loop gaan gebeurt er van alles in je hoofd wat buiten de werkelijkheid staat. Gedachten zijn geen feiten en oude emoties als verlatingsangst en gekwetstheid spelen een hoofdrol. Daarnaast levert de identificatie met het ego, het aangeleerde zelfbeeld, ook veel ellende op.

Dit zelfbeeld is te vergelijken met een rol die je speelt in een film of toneelstuk. Je bent het niet echt, maar je identificeert je ermee. Op zich is er met het ego niks mis, het spirituele pad is er niet op gericht het ego om zeep te helpen, maar wel om je bewust te maken van je identificatie ermee, zodat je het kunt loslaten en naar een hoger bewustzijn groeien.

Samsara betekent letterlijk ronddraaien of dolen

Ons diepste zelfgevoel is negatief en we zijn vanuit onze vroegste jeugd gewend dit toe te dekken met de liefde en de warmte van anderen. Het egopatroon is erop gericht pijnlijke gevoelens kwijt te raken en als anderen dat niet doen gebruiken we alcohol, drugs, we gaan (te) hard werken of overmatig sporten, waardoor we ons weer rot voelen en in een vicieuze cirkel terechtkomen, door boeddhisten ‘samsara’ genoemd. We denken; ik ben dom, lelijk, gek, ik hoor er niet bij, we voelen ons slachtoffer.

Onderzoek de emotie zelf

Bij de spirituele methode leer je volgens Jan Geurtz door in plaats van de gedachten over de emotie te onderzoeken, de emotie zelf te onderzoeken en je te concentreren op de lichamelijk sensatie die de emotie veroorzaakt, zoals beklemming op de borst, pijn in de buik, een stokkende ademhaling. En daarin probeer je te ontspannen, je verzet op te geven.

Je kunt dan een oefening doen die Tonglèn heet; lijden inademen en liefde uitademen. Dat staat lijnrecht op de ego reflex om het lijden te willen bestrijden, maar dat maakt deze oefening juist effectief, we leren liefdevol de werkelijkheid te ervaren zoals die op dat moment is.

Bij een levenscrisis verandert je denkwereld in een hel

Doordenkertjes

Als je door de levenscrisis wordt opgeslokt en je gedachten ronddraaien of je in een pijnlijke emotie verstrikt bent geraakt, dan geeft dit boek praktische tips. Jan Geurtz heeft 32 kaartjes met doordenkertjes bijgevoegd om je uit je ‘verhaal’ te halen. Bijvoorbeeld met de volgende teksten:

jan geurtz - over liefde en loslaten
Jan Geurtz – Over liefde en loslaten

BEN JE BOOS OP IEMAND? KIJK BETER; JE BENT BOOS OP JE GEDACHTE AAN DIE PERSOON! RUZIEMAKEN MET JE EIGEN PROJECTIE, DUS EIGENLIJK MET JEZELF, HOE VERTEDEREND.

MIS JE DE NABIJHEID VAN JE GELIEFDE? OMHELS DAN DIE NABIJHEID EN LAAT JE GELIEFDE LOS. WEES ZO JEZELF NABIJ.

DEZE PIJN IS JE ULTIEME MEDICIJN

SMACHT JE NAAR JE GELIEFDE, NAAR HERSTEL VAN HOE HET WAS? HET IS EIGENLIJK TOEGEDEKTE ANGST EN AFHANKELIJKHEID WAAR JE NAAR VERLANGT. IS DAT ECHT WAT JE WILT?

En Geurtz biedt een aantal gedichten om over door te denken, zoals

De liefde van mijn leven,
blijft ze bij me?
Gaat ze weg?
Groeien we uit elkaar?

Of juist elkaar nader
in liefde en loslaten?
Niemand weet het, er is geen garantie.
Anders zou het immers

geen echt loslaten zijn.
Geloven dat het ene
beter is
dan het andere
doet pijn.
Vertrouwen in loslaten
de ultieme ontspanning.

Alles loopt altijd volmaakt zoals het loopt.
Je hoeft het niet leuk te vinden,
hoewel dat wel gemakkelijk is;
je mag het ermee oneens zijn,
alleen doet dat wel pijn.
Iets anders willen dan wat gebeurt
is lijden, zichzelf eindeloos herhalend
in je verzet ertegen.
Met overgave loslaten

de ultieme ontspanning.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.