Tara Visser
Dit artikel is een vervolg op de serie artikelen ‘aan de slag met yoga’.
Ik heb bewust gekozen voor de titel ‘in de Houding’ omdat dit, zeker als je net begonnen bent met yoga, ook zo ervaren kan worden. In de beginfase van yoga is het ongelooflijk moeilijk om niet te verstarren terwijl je in een houding staat of zit. Als je een bepaalde houding aanleert, moeten zowel je lichaam als je geest hier enorm aan wennen. Je lichaam omdat het zich in een positie voelt geplaatst die het niet herkend als zijnde een ‘algemeen dagelijkse’ positie en je geest omdat het zich gedurende een langere (dan gebruikelijk) tijd moet concentreren op niet alleen de stand van het lichaam, maar ook de diepte van de ademhaling en de blik die je ergens op ‘moet richten’ (Drishti).
In de Houding !
Zie het maar als leren autorijden. De eerste keer denk je ook dat je dat nooit redt met ‘al die dingen tegelijk’. Vandaar de titel ‘in de Houding’. In het begin zeker sta je als een soldaat op exercitie. Je zult met grote waarschijnlijkheid gespannen raken van de ‘schijnbare’ onnatuurlijkheid van de yogahouding, van je ‘onwennig geforceerde diepe ademhaling e’van de niet gekende spanning in je ogen omdat deze zich gedurende een x-tijd moeten concentreren op één bepaald punt.
Onnatuurlijk
De eerste paar keer dat je een yogahouding aanneemt kun je deze niet alleen ervaren vanuit een strenge innerlijke keuring maar ook als stram, pijnlijk en zeer onnatuurlijk. Het is volkomen logisch dat je je dan zult afvragen ‘waar ben ik in godsnaam mee bezig en waarom ben ik überhaupt begonnen met yoga?’
Echt, na verloop van tijd zal alles beter gaan.
Zonder pijn, zonder stress?
Een yoga-houding kan makkelijk voor je zijn als je een sportverleden hebt of als je van nature lenig en ontspannen bent. Maar niet iedereen heeft gesport, is lenig of helemaal ontspannen. Zeker als je lang een ‘zittend bestaan’ hebt geleefd of je hebt veel stress in je leven ervaren wordt je, tijdens het doen van een yogahouding, ongelooflijk geconfronteerd met de gevolgen daarvan op je lichaam en geest. En dat kan pijnlijk zijn. Wat overigens niet wil zeggen dat een getraind en ontspannen lichaam geen pijn kan hebben!
Leren
Er zullen houdingen zijn die je makkelijk afgaan en houdingen die spanning en pijn zullen oproepen. Dat zal altijd zo blijven want jouw groei binnen yoga gaat gewoon door. De eerste paar keer aan yoga doen kunnen je wanhopig maken of juist niet. Probeer te ontspannen hierin, forceer jezelf absoluut niet. Ervaar alleen maar wat een yogahouding met je doet, wat het met je ademhaling, je lichaam en vooral je geest doet.
Laat de Dril maar zitten!
Als je pijn hebt doe dan een stapje minder. Weet dat er soldaten tijdens een langdurige exercitie flauw gevallen zijn. Dus laat de ‘dril’ zitten. Het is onmogelijk om de eerste keer een houding perfect uit te voeren zonder jezelf te beschadigen. Beschadiging of grenzeloosheid is het laatste wat een yogadocent wilt.
Liefde en respect staan boven alles. Liefde en respect ontstaan altijd in de beslotenheid van jouw lichaam en Zijn.