ik wil met Yoga beginnen, maar weet niet hoe..

Tara Visser

Ik wil graag met yoga beginnen, maar zie door de bomen het bos niet meer…

ik wil met yoga beginnen maar ben zo stijf als een plank, is yoga wel geschikt voor mij? Dit zijn drie van de meest gestelde vragen als mensen mij om informatie vragen. Er leeft schijnbaar nog steeds het idee als zou je van elastiek en flinterdun moeten zijn om te kunnen beginnen met yoga. Dit idee wordt jammer genoeg bevestigd door beelden van yogi’s die in de meest duizelingwekkende houdingen op hun website staan. Houdingen die voor een gewoon mens zoals u en ik niet haalbaar zijn.

Bij het zien van de sites en het lezen van vaak onherkenbare informatie met moeilijke woorden, ontstaan je vraagtekens. Je vraagt je af of je wel geschikt bent met je drukke leven of je vindt, na het zien van de tanige en drooggetrainde lichamen, dat je tenminste 10 kilo moet afvallen voordat je begint. Of je denkt dat jij met al je stijfheid wel uit de toom zult vallen…

Laat mij je dan geruststellen: yoga is voor iedereen geschikt, dus ook voor jou! Als je van plan bent om een nieuwe studie te starten of je gaat op huizenjacht dan zorg je dat je goed geïnformeerd wordt. Je laat je niet met een kluitje in het riet sturen, je gaat welbeslagen op pad en maakt vervolgens een weloverwogen keuze. Je weet dat je keuze bepalend is voor het verdere verloop van je leven. Zo is het ook met yoga. Je start met yoga omdat je wilt veranderen, je wilt je meer kunnen ontspannen of juist leniger worden. Je hebt een reden en daarom is het voor jou belangrijk dat je de juiste keuze maakt.

Tips voor je zoektocht:

  • Ga niet over één nacht ijs. Vraag jezelf af waarom je yoga wilt gaan doen en wat je wilt bereiken. Dit bepaalt de vorm van yoga die je kunt gaan doen.
  • Kijk eerlijk naar je leven en hoe je dit leidt; ben je graag lichamelijk actief of zit je liever in de boeken? Het antwoord bepaalt welke vorm van yoga het beste bij jou past.
  • Houdt je van rust om je heen of juist een lekkere volle groep. Houdt je van dansen of mediteren in stilte? Verzamel zoveel mogelijk inzichten over jezelf, dan ga je welbeslagen op pad!
  • Doe een aantal proeflessen in diverse vormen van yoga en bezoek verschillende scholen in je omgeving. Yoga is meer dan alleen lichamelijk bezig zijn, het is dus van belang dat je een school vindt waar je je goed voelt.
  • Voel of de docent bij je past, je kunt pas echt ontspannen als je je veilig voelt.
  • Als het goed voelt zingt je hart van blijdschap, als je moet van jezelf  verkramp je.

Let op het zingen van je hart, dan zit je goed. Yoga is een cadeau aan jezelf, je mag er van genieten!