Hoe ontspannen kun je worden? Deel I

Tara Visser

Deel I:
We kennen allemaal wel het gevoel van gespannen zijn. Als spanning lang aanhoudt ervaren we stress en met de stress komen allerlei fysieke en mentale klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, slapeloosheid, angstgedachten, gewichtsschommelingen en druk op de borst. Teveel spanningen en stress kunnen zelfs leiden naar een levensbedreigende ziekte! Zou het niet fijn zijn, als je spanning en stress ervaart, dat je een simpele manier zou weten om rustig en kalm te worden? Een manier die je tijdens je werk of vlak voor een spannende gebeurtenis kan toepassen?

Nidra Yoga
Binnen de Yoga bestaat zo’n manier en wordt yoga nidra ook wel ‘de slaap van yoga’ genoemd. Tijdens yoga nidra is het lichaam in rust alsof het slaapt, terwijl de geest helder, rustig en wakker blijft. ‘De meeste mensen gaan slapen zonder vooraf hun spanningen los te laten. Dat noemt men nidra. Nidra betekent slaap, om het even welke slaap. Yoga nidra is echter de slaap waarna alle lasten van je afgevallen zijn. Het gaat hier om een volkomen andere en hogere kwaliteit’.

Swami Satyananda Saraswati.
Yoga nidra wordt ook wel de parel van de ontspanning genoemd en is een zachte en doelmatige techniek die overal kan worden ingezet. Je leert om jezelf in een half uurtje lichamelijk, mentaal en emotioneel helemaal te ontspannen. Tijdens de oefening laat je al je spanningen los en geef je je over aan een gevoel van warmte en vrede. Gevoelens die het ontspannen-zijn van nature met zich meebrengt. ‘De slaap van yoga’ is voor iedereen geschikt. Wat heb je nodig om tot deze diepe ontspanning te komen? Een rustige plek, een kleed en een CD of mp3 speler. Terwijl je rustig ligt in Savasana (lijkhouding) volg je gesproken aanwijzingen, je blijft helder terwijl je steeds dieper ontspant. Je valt niet in slaap, je wordt dus ook niet suf wakker. Het actieve denken komt tot rust, het kan zich overgeven aan de ontspanning en wat volgt is een diepe en vredige staat van zijn.

Deel II : welke aanwijzingen krijg je en wat zijn de effecten op korter en op langere termijn?

Deel III : veelgestelde vragen en praktische tips: Ik val iedere keer in slaap? Er is veel herrie in huis…