Hoe kom ik over de drempel?

Tara Visser

De drempelverhogende yogavoorbeelden om ons heen.

Je hebt net besloten, op advies van een paar mensen om je heen, of het blad wat je net gelezen hebt, te beginnen met yoga. Het is het einde van de vakantie, je werk is net gestart en je voelt nu alweer hoe de druk van het dagelijks leven het heerlijke gevoel wat je van de vakantie hebt overgehouden, opzij duwt. Yoga schijnt te helpen, meimer je, om dat ontspannen gevoel blijvend te maken. Voordat je je inschrijft vraag je wat rond en je leest wat folders. Overal om je heen enthousiaste verhalen als zou yoga het nieuwe wondermiddel zijn. Je hebt opnieuw besloten: ‘ik ga echt beginnen’.

Toch nog even op het net, filmpjes bekijken op de diverse sites en op you tube. Tientallen filmpjes kom je tegen, diverse vormen van yoga, vrolijk lachende mensen of gezichten die ernstig kijken. Je ziet duizelingwekkende houdingen, verheven lezingen en mensen die zich in allerlei bochten kunnen wringen zonder een spiertje te verrekken. Het lijkt een andere wereld, een wereld vol geluk, soepelheid en mensen die het ‘allemaal voorelkaar’ lijken te hebben.

Maar zo ben jij niet. Jij werkt hard voor je geld, je haar zit negen van de tien dagen niet zoals je het in gedachten had. Je bent, mede door de vakantie, minstens drie kilo te zwaar, je partner is niet altijd even aardig en je kinderen eisen aandacht als jij er ‘helemaal doorheen zit’. Langdurig op de grond in de kleermakerszit lukt niet want je broek zit te strak en je zakt, als een ballonnetje dat leegloopt, al na vijf minuten in elkaar. De twijfels slaan toe: ‘is yoga wel echt iets voor mij?’ En erger: ‘ik zal toch nooit zo lenig worden en die vrolijkheid kan ik wel vergeten met al die druk die op mijn schouders rust.’

Het is zo jammer want yoga gaat juist om jou.

Yoga is de weg naar eenheid, naar heelheid. De filmpjes laten je anders vermoeden. Maar vergeet niet om zo’n niveau van acrobatische kunsten te behalen ligt vaak al een heel turnverleden aan ten grondslag of er wordt thuis voor je gekookt en schoongemaakt zodat jij een groot aantal uren van de dag vrij kunt besteden aan het vervolmaken van je fysieke beoefening. Jij hebt die tijd en ruimte niet, noch heb jij een lang turnverleden, jij bent zoals ik. Hardwerkend en beslist geen zondagskind.

Je bent goed zoals je bent, begin met yoga om je hart te ontdekken.

Oefen op de mat op jouw manier, oefen vooral je hart. Want het is je hart wat je nodig hebt om werkelijk te ontspannen in dit leven. Niet het been wat je in je nek kunt leggen.

Lees meer: ik wil met Yoga beginnen, maar weet niet hoe..